Στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ ο Ν. Γερονικόλας: «Με αυτά τα βήματα θα οδηγηθούμε στη μεταστέγασή τους από το καρνάγιο»

Η «Αρχή Οργάνωσης» για το νησί μας προχώρησε
στην για πρώτη φορά καταγραφή του πληθυσμού των αθιγγάνων

Τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή του καρνάγιου Ρόδου επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου Νίκος Γερονικόλας συνοδευόμενος από στελέχη της «Αρχής Οργάνωσης» για το νησί μας. Στόχος της επίσκεψης ήταν η επιτόπια διαπίστωση των όσων άφησε πίσω της η χθεσινοβραδινή πυρκαγιά, καθώς και να συζητήσει με τους Ρομά πρόγραμμα μετεγκατάστασής τους από την περιοχή.
«Ο καταυλισμός πρέπει να φύγει από την είσοδο της πόλης και αυτή είναι η αδιαπραγμάτευτη θέση μας. Για να μπορέσει αυτό να γίνει πράξη, ως ‘‘Αρχή Οργάνωσης’’ έχουμε ήδη προχωρήσει σε καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του πληθυσμού των Ρομά της Ρόδου, καθώς και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων που χρησιμοποιούν για τις δραστηριότητές τους» δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Γερονικόλας.


Από την καταγραφή που έκαναν τα στελέχη της παράταξης «Αρχή Οργάνωσης» για το νησί μας προέκυψαν μια σειρά στοιχείων, ορισμένα από τα οποία είναι τα ακόλουθα:

 • Συνολικά στο νησί διαμένουν περίπου 680 Ρομά (καρνάγιο, αμπέλια ΚΑΪΡ, Τσαϊρι, Κρεμαστή, Παστίδα)
 • Οι 280 κατοικούν στον καταυλισμό πλάι στη βόρεια πλευρά του καρνάγιου.
 • Στον ίδιο καταυλισμό κατοικούν 52 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 8 ετών και ορισμένα απ’ αυτά πάνε στα δημοτικά σχολεία της περιοχής.
 • Στη νότια πλευρά του καρνάγιου διαμένουν μόνο τρεις οικογένειες, οι οποίες χρησιμοποιούν μεγάλη – ιδιωτική οικοπεδική έκταση για τη συγκέντρωση μεταλλευμάτων προς ανακύκλωση.
 • Για τη δραστηριότητά τους αυτή, όπως υλοποιείται δίπλα στη θάλασσα και κοντά στις εγκαταστάσεις καυσίμων, δεν έχει εκπονηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ερευνάται το εάν υπάρχει άδεια λειτουργίας.
 • Καταγράφηκαν έντονα στοιχεία αντιπαλότητας μεταξύ των Ρομά βόρειας και νότιας πλευράς των καταυλισμών του καρνάγιου Ρόδου.
 • Οι πληθυσμοί τους αυξάνονται κάθε καλοκαίρι, με τις αφίξεις Ρομά από άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι λειτουργούν ως επαίτες στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως. Οι ντόπιοι Ρομά επιρρίπτουν σ’ εκείνους την πλειονότητα της παραβατικής συμπεριφοράς.
 • Οι Ρομά της περιοχής των αμπελιών της ΚΑΪΡ (κοντά στην Αυτοστέγαση) είναι κυρίως αλβανικής υπηκοότητας και δεν έχουν συναλλαγές με τους Ρομά του καρνάγιου.
 • Οι Ρομά που διαμένουν σε Κρεμαστή και Παστίδα έχουν σχεδόν ενσωματωθεί στον κοινωνικό ιστό.
  «Η καταγραφή μας έχει δώσει πλήθος στοιχείων, πληθυσμιακών, επαγγελματικών, φυλετικών, καθώς όλα αυτά είναι Ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε σχέδιο σταδιακής τακτοποίησης & μετεγκατάστασης των Ρομά της Ρόδου. Η διαφορετικότητα που εντοπίσαμε μεταξύ των μελών της κοινότητάς τους δίνει αρκετές απαντήσεις σε χρόνια ερωτήματα. Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό και στα τελευταία 30 χρόνια το ζήτημα αυτό οξύνεται διαρκώς» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου Νίκος Γερονικόλας.

Οι πυροσβέστες βρίσκονται στα όριά τους
«Εισπνέουμε καθημερινά τις αναθυμιάσεις από τα καιόμενα πλαστικά» περιέγραψε το πρωί προς τον κ. Νίκο Γερονικόλα ένας από τους πυροσβέστες που παρέμεναν ως επιφυλακή στον καταυλισμό. Ο ίδιος εξήγησε ότι «η στολή μας είναι σχεδιασμένη να απορροφά ένα ποσοστό των αναθυμιάσεων, όμως με τη χρήση κι αυτή η προστασία χάνεται. Λυπάμαι τους ανθρώπους που κατοικούν στις γύρω περιοχές και τακτικά είναι αναγκασμένοι να εισπνέουν όλο αυτό το δηλητήριο».
Συνομιλώντας ο κ. Νίκος Γερονικόλας με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου Νικήτα Βενιό, που παρέμεινε στην περιοχή όλη νύχτα, ξεκαθαρίσθηκε μια μεγάλη ανάγκη:
«Ο χώρος πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά, ή όπως ζητούν οι ίδιοι οι Ρομά, να υπάρχει στην είσοδο του καταυλισμού καρότσα για τα πλαστικά και τα σκουπίδια, ώστε να ρίχνουν εκεί όλα τα απορρίμματα. Όσο υπάρχει καθαριότητα, μειώνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς και περιορίζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής. Αυτή είναι η πρώτη απόφαση που πρέπει να υλοποιηθεί».

Τι ζήτησε ο Ευριπίδης Στηροκλέας από τον Νίκο Γερονικόλα
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου Νίκος Γερονικόλας, μεταξύ των άλλων συνομίλησε με τον Ευριπίδη Στηροκλέα, ο οποίος του εξήγησε ότι έχει το ρόλο του προέδρου της κοινότητα των Ρομά στο καρνάγιο. Ο ίδιος είναι γιος του Βασίλη Στηροκλέα, αποκαλούμενου και βασιλιά των Ελλήνων Τσιγγάνων και φαίνεται ότι ως πρόσωπο συγκεντρώνει την αποδοχή των ομόφυλών του στο καρνάγιο.
Ο Ευριπίδης Στηροκλέας εξήγησε στον κ. Νίκο Γερονικόλα ότι «υπάρχουν αρκετές οικογένειες έτοιμες να φύγουν από τις παράγκες και να μεταστεγαστούν σ’ έναν πιο οργανωμένο καταυλισμό. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε, αρκεί οι πολιτικοί που θα έρθουν να μας μιλήσουν και συμφωνήσουμε, να τηρήσουν το λόγο τους».
Από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Γερονικόλας τόνισε ότι «οφείλουν και οι Ρομά να τηρήσουν το λόγο τους και όταν έρθει η ώρα της υλοποίησης αποφάσεων να μην εξαφανιστούν».

Άμεσες ανάγκες λόγω της πυρκαγιάς
Η πυρκαγιά άφησε πίσω της τεράστιους όγκους καμένης πλαστικής ύλης. Όλη αυτή πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί από το σημείο. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταλήξει στη θάλασσα προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ρύπανση.
Επιπρόσθετα, αυτή τη στιγμή υπάρχει η ανάγκη εξασφάλισης τροφής, κλινοσκεπασμάτων και προσωρινής στέγης για τα παιδιά και τα βρέφη του καταυλισμού. Μάλιστα, δύο απ’ αυτά είναι νεογέννητα και η μητέρα τους τα προστατεύει στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου.

Διαβάστε: Το Πρόβλημα …Δεν Είναι Οι Φλόγες – Η Αδιαφορία, Μας Καίει!

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest