Στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, κατά της κατάργησης των μειωμένωνσυντελεστών ΦΠΑ

Στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια προσφεύγουν οι δήμαρχοι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σε συνεννόηση και με τους παραγωγικούς φορείς, κατά της απόφασης της κυβέρνησης για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Παράλληλα, φέρονται αποφασισμένοι  να διεκδικήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα απαραίτητα μέσα και κονδύλια για τη στήριξη των νησιών, που δέχονται τις συνέπειες και τις μεγαλύτερες προσφυγικές  ροές, αντιδρώντας σε κάθε απόφαση που λαμβάνετε ερήμην τους.

Οι ομόφωνες αποφάσεις των δημάρχων για τα συγκεκριμένα ζητήματα, ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, με μεγάλη συμμετοχή αιρετών και θεσμικών εκπροσώπων.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Νεκτάριος Σαντορινιός, Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, οι αντιπεριφερειάρχες Χαράλαμπος Κόκκινος και Φιλήμονας Ζανεττίδης, εκ μέρους του προέδρου  της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη το μέλος Γεράσιμος Δαμουλάκςη, ενώ τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή εκπροσώπησε η συνεργάτιδα του Σοφία Λάτσου.

Της συνεδρίασης του δ.σ της ΠΕΔ προηγήθηκε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, η οποία ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό του 2016, καθώς και του Εποπτικού Συμβουλίου, που ενέκρινε ομόφωνα τα οικονομικά αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου.

Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις:

  • Για το ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποφασίσθηκε ομόφωνα και σε συνεννόηση με παραγωγικούς φορείς, η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά, κατά της απόφασης της κυβέρνησης.

Εξουσιοδοτήθηκε δε το προεδρείο της ΠΕΔ να λάβει τις απαραίτητες και αναγκαίες πρωτοβουλίες, για την αποκατάσταση της ισονομίας  και της δικαιοσύνης για τα νησιά.

  • Σε ότι αφορά στο προσφυγικό ζήτημα, αποφασίσθηκε ο συντονισμός των δημάρχων των νησιών για την αντιμετώπιση  των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, καθώς και η διεκδίκηση από την ΕΕ των αναγκαίων μέσων και κονδυλίων, για τη στήριξη των νησιωτικών δήμων που έχουν υποστεί αφόρητες πιέσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Συμφωνήθηκε μάλιστα να αντιδράσουν κατά των όποιων αποφάσεων λαμβάνονται ερήμην των εκπροσώπων των δήμων.

  • Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, συζητήθηκε διεξοδικά η εισήγηση του επιστημονικού συμβούλου της ΚΕΔΕ Παναγιώτη Μαϊστρου σχετικά  με την προετοιμασία των δήμων για το ΕΣΠΑ 2014-2020. Η ΚΕΔΕ έχει μάλιστα δεσμεύσει συγκεκριμένο ποσό για τη στήριξη των δήμων με την εκπόνηση μελετών, όπου κριθεί απαραίτητο.

  • Τέλος, εγκρίθηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός της ΠΕΔ για το 2016.

Pin It on Pinterest

Share This