Ένα ακόμα τοπικό προϊόν της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συμπεριελήφθη στο μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Τα φασόλια Κατταβιάς Ρόδου καταχωρήθηκαν στις 5 Μαΐου, μετά από την αξιολόγηση των δικαιολογητικών που προσκομίσθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Είναι το τρίτο προϊόν που παίρνει την ονομασία ΠΓΕ, μετά το κρασοτύρι της Κω και το μελεκούνι Ρόδου. Στη διαδικασία αξιολόγησης είναι το μέλι Καλύμνου και η σιτάκα Κάσου, ενώ άλλα 22 τοπικά προϊόντα νησιών της Περιφέρειας ακολουθούν την διαδικασία για ανάδειξη αναδόχου και την δημιουργία φακέλου αξιολόγησης. Τα φασόλια Κατταβιάς αφού ακολούθησαν τις απαιτούμενες διαδικασίες υπέβαλαν την αίτηση στην αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ και κρίθηκαν. Αποτέλεσμα η καταχώριση τους στο Μητρώο με την ονομασία «Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου»/ «Λόπια Κατταβιάς Ρόδου». Η ονομασία που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο αφορά προϊόν της κλάσης 1.6 φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, νωπά ή μεταποιημένα του παραρτήματος ΧΙ του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 668/2014 της Επιτροπής.
Η Περιφέρεια αποδεικνύει ότι εργάζεται μεθοδικά και αδιάλειπτα για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων ως ειδικής ποιότητας και γεύσης, έχοντας αμέριστους συμπαραστάτες και συνεργούς όλους τους παραγωγούς.