Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνει στη Ρόδο το «10ο Συνέδριο Πειραματικής Μεταφοράς Θερμότητας, Μηχανικής Ρευστών και Θερμοδυναμικής» -«10th Conference on Experimental Heat Transfer, Fluid Mechanics and Thermodynamic» (ExHFT ) ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια επιστημονικά συνέδρια.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 26 έως 30 Αυγούστου 2024 στο ξενοδοχείο Rodos palace και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Ρόδου. Αποτελεί ένα διεθνές φόρουμ ερευνητών και επιστημόνων από την βιομηχανία και την ακαδημία όπου νέες ερευνητικές ιδέες, καινοτόμες τεχνολογίες, προχωρημένες μέθοδοι καθώς και καλές πρακτικές πράσινης ανάπτυξης πάνω σε ενεργειακά θέματα, παρουσιάζονται και αξιολογούνται από τους πλέον γνωστούς ειδικούς επιστήμονες.
Το ExHFT-10 είναι το τελευταίο από μια σειρά συνεδρίων που διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Συνέλευσης Παγκοσμίων Συνεδρίων για την Πειραματική Μεταφορά Θερμότητας, τη Μηχανική Ρευστών και τη Θερμοδυναμική. Η σειρά ξεκίνησε το 1988 και έκτοτε διοργανώθηκαν με επιτυχία συνέδρια στο Ντουμπρόβνικ (1988, 1991), στη Χονολουλού (1993), στις Βρυξέλλες (1997), στη Θεσσαλονίκη (2001), στη Ματσουσίμα (2005), στην Κρακοβία (2009), στην Λισαβόνα (2013). ) και στους καταρράκτες Ιγκουαζού (2017). Αυτή τη φορά το συνέδριο επιστρέφει στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ κρατά το πνεύμα της αποκέντρωσης, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, για να προσφέρει στους παρευρισκόμενους μια χαλαρή ατμόσφαιρα για ανταλλαγή ιδεών και συζητήσεις. Πρόεδρος του συνεδρίου είναι ο Καθ. Θεόδωρος Καραπάντσιος, Πρόδρος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως και στα προηγούμενα συνέδρια ExHFT, στόχος του ExHFT-10 είναι να δημιουργήσει ένα διεθνές φόρουμ ερευνητών από τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό χώρο όπου παρουσιάζονται νέες ερευνητικές ιδέες, προηγμένες μέθοδοι, εξελιγμένα όργανα και σημαντικά αποτελέσματα σχετικά με τη μεταφορά θερμότητας, τη μηχανική ρευστών και τη θερμοδυναμική. Το ExHFT-10 έχει επίσης τη φιλοδοξία να προσελκύσει νέους ερευνητές που όχι μόνο θα παρουσιάσουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα σε ένα έμπειρο κοινό, αλλά θα επικοινωνήσουν παράλληλα τα σημερινά προβλήματα της επιστήμης και της μηχανικής σε μια προσπάθεια εύρεσης απαντήσεων στα πρώτα ερωτήματα της καριέρας τους.
Τα θέματα του συνεδρίου περιλαμβάνουν τα παρακάτω χωρίς να περιορίζονται σε αυτά:
Βασικές αρχές: Μεταφορά θερμότητας και μάζας, Μηχανική ρευστών, Θερμοδυναμική, Τεχνικές μέτρησης και επεξεργασία εικόνας, Ροή θερμότητας και ρευστών σε μικρο/νανο-κλίμακα, Τυρβώδης ροή, Πολυφασικές ροές, Χημική αντίδραση και καύση
Εφαρμογές:Προηγμένα ενεργειακά συστήματα (κυψέλες καυσίμου, μπαταρίες, συστήματα υδρογόνου), Προηγμένα περιβαλλοντικά Συστήματα (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), Αεροδιαστημική και αεροναυπηγική τεχνολογία, Βιοτεχνολογία και ιατρικά συστήματα, Κρυογονική, Εναλλάκτες θερμότητας, Επεξεργασία υλικών, Μικρο-ηλεκτρονικός εξοπλισμός, Μικρο-ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, Επιστήμες της ζωής.
Στo συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές από χώρες όλου του κόσμου, όπως η Αμερική, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα, το Χονκ-Κονγκ, η Ινδία, η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Αγγλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα, κ.α. Διαλέξεις κατόπιν πρόσκλησης πρόκειται να δώσουν διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, όπως οι:
Prof. Nenad Miljkovic, University of Illinois
Dr. Axel Sielaff, Technical University of Darmstadt
Prof. Serhiy Yarusevych, University of Waterloo
Prof. Thomas Schutzius, University of California
Prof. Lin Chen, Chinese Academy of Sciences