Στη Ρόδο το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος με σεμινάρια και συναυλίες

To Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος ιδρύθηκε το 1982 από τον Ross Daly, με σκοπό την μύηση των νέων, κυρίως, ανθρώπων σε μια δημιουργική προσέγγιση στα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα από διάφορα μέρη του κόσμου. Από το 2002 φιλοξενείται στο χωριό Χουδέτσι στην Κρήτη όπου, τακτικά κάθε χρόνο, διοργανώνονται σεμινάρια και “master-classes” με μερικούς από τους μεγαλύτερους δασκάλους της παραδοσιακής μουσικής από όλο τον κόσμο. Λειτουργεί έτσι, σαν ένα σημείο συνάντησης για μουσικούς και μαθητές και είναι αναγνωρισμένο σαν το κορυφαίο ίδρυμα στην Ελλάδα σήμερα, σχετικά με την εκπαίδευση στον τομέα της τροπικής και παραδοσιακής μουσικής γενικότερα.

Φέτος για πρώτη φορά το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος με τα σεμινάρια του και τις συναυλίες τους, θα φιλοξενηθούν και στη Ρόδο φιλοδοξώντας να γίνουν ένας μόνιμος θεσμός στο νησί μας, πραγματοποιώντας τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για την υλοποίηση μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος που καταθέσαμε για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. (To Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος και ο Ross Daly ήταν επιμελητές ενός μεγάλου project με την ονομασία Mitos).

Ο Λαβύρινθος βραβεύτηκε με το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη το 2012. Το βραβείο ξεκίνησε από την Βουλή το 2008 για την αναγνώριση εξαιρετικών επιτευγμάτων από Ευρωπαίους. Το βραβείο δόθηκε για δραστηριότητες που διευκολύνουν διασυνοριακή συνεργασία μέσα στην Ευρωπαϊκή ένωση και προωθούν καλύτερη αμοιβαία κατανόηση και καλύτερη συνεργασία μεταξύ πολίτων και κρατών μελών.

Επίσης πολύ πρόσφατα (23 Μαΐου) πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση υπό τον Υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη με θέμα τις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος».

Αναγνωρίζοντας τη διαχρονική και πολύτιμη προσφορά του Εργαστηρίου στην προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης νέων μουσικών, στην ανάδειξη των παγκόσμιων μουσικών ιδιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών μουσικών παραδόσεων, καθώς και στη δημιουργία ενός

ευρύτατου πολυεθνικού δικτύου ανταλλαγών μουσικής γνώσης, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων να ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών με φορείς και σχετικές πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές της χώρας με στόχο τον σχεδιασμό δημόσιας πολιτικής για την ενίσχυση του ρόλου του Πολιτισμού στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια των σεµιναρίων που διοργανώνονται , οι δάσκαλοι και οι µαθητές βρίσκονται συνεχώς σε µια παρέα. Εκτός από το χρόνο που διατίθεται σε συγκεκριµένα µαθήµατα, παίζουν µουσική µαζί, τρώνε µαζί, συζητούν θέµατα κοινού ενδιαφέροντος, συγκρίνουν ιστορίες κτλ. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσµα όχι µόνο την εκµάθηση τεχνικής και ρεπερτορίου, αλλά και την προσέγγιση αυτών των συχνά απρόσιτων παραδόσεων που εκπροσωπούν οι δάσκαλοι, σε ένα πολύ οικείο κλίµα και µε µια ιδιαίτερα προσωπική διάσταση.

Τα σεμινάρια στη Ρόδο θα γίνονται στον Προφήτη Ηλία όπου θα διαμένουν καθηγητές και μαθητές απολαμβάνοντας την ηρεμία και την δροσερή ενέργεια του βουνού, με στόχο της Δημοτικής Αρχής να μετατρέψει τις πρώην κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία, σε ένα Διεθνές Μουσικό Κέντρο.

Οι µαθητές θα παρακολουθούν καθηµερινά δύο τρίωρα µαθήµατα τεχνικής στο όργανο, µουσική φρασεολογία και θεωρία της µουσικής. Παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να συµµετέχουν σε «µουσικές παρέες» µαζί µε το δάσκαλο και τους άλλους µαθητές, ενώ συχνά οι προχωρηµένοι λαµβάνουν µέρος στις καθιερωμένες συναυλίες – κλείσιμο σεμιναρίων, σε εξωτερικούς χώρους του τόπου που διεξάγονται.

Έτσι λοιπόν θα έχουμε την χαρά να απολαύσουμε και στη Ρόδο εννέα Μουσικές Κυριακές με κορυφαίους Μουσικούς από όλο τον κόσμο από τις 16 Ιουλίου έως και τις 11 Σεπτεμβρίου με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Η πρώτη συναυλία θα δοθεί στον αύλειο χώρο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου Κυριακή 16 Ιουλίου 21.30 με τους καλλιτέχνες :

1ο μέρος Ross Daly (λύρα, τάρχου, ραμπαμπ, σάζι), Κέλυ Θωμά (λύρα) , Ταξιάρχης Γεωργούλης(ούτι) , Μαρίζια Κατσούνα(κρουστά)

2ο μέρος Κουλουμής (βιολί ) –Αλέξανδρος Παπαδημητρακης (ούτι)

Pin It on Pinterest