Η μαγική και ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα του Πάσχα έχει αρχίσει να πλημμυρίζει τα χωριά, με την παράδοση του γεμιστού αρνιού να κυριαρχεί στους ξυλόφουρνους! Σε κάποια χωριά το ονομάζουν «Λαμπριώτη» , σε κάποια «Καπαμά».
Η διαδικασία ξεκινά νωρίς το πρωί, όταν οι νοικοκυρές προετοιμάζουν τα αρνιά τους, πλένοντάς τα και γεμίζοντας το εσωτερικό τους με μια γέμιση φτιαγμένη από ρύζι και άλλα νόστιμα υλικά που έχουν προετοιμαστεί προηγουμένως. Στη συνέχεια, τοποθετούν το αρνί σε ένα ταψί, είτε πήλινο είτε από άλλο υλικό, το λαδώνουν και προσθέτουν νερό.
Ακολούθως οι γυναίκες της γειτονιάς τοποθετούν όλα τα ταψιά στον πυρωμένο ξυλόφουρνο της γειτονιάς, δημιουργώντας μια όμορφη εικόνα. Στο φούρνο της κυρίας Θεοδοσίας στην Κρητηνία, εννέα ταψιά τοποθετούνται, προορισμένα να σιγοψηθούν μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας.
Αυτή η παράδοση και πολλές ακόμα κάθε τόπου, όπως οι κουτσούρες, προσφέρουν την αυθεντική ατμόσφαιρα του Πάσχα, υπενθυμίζοντας μας τη σημασία των εθίμων και των παραδόσεων μας που διατηρούνται ζωντανά στο χρόνο!
Καλή Ανάσταση!









