Στην … Σούδα (!) της Κρήτης σήκωσε την σημαία της επανάστασης η ουκρανική ναυαρχίδα

Σε μια πρωτοφανή διπλωματική κρίση με συνέπειες ακόμα και στον οικονομικό τομέα εξελίσσεται για την Ελλάδα η υπόθεση της ουκρανικής κατάρρευσης καθώς η πρώην ναυαρχίδα του ουκρανικού Στόλου, η φρεγάτα Hetman Sahaidachny που αυτομόλησε και τάχθηκε με δήλωση του πλοιάρχου των αξιωματικών του και του πληρώματος υπέρ της ανεξάρτητης δημοκρατίας της Κριμαίας, δεν βρίσκεται ούτε στην Σεβαστούπολη, ούτε στην Οδησσό, αλλά στην … Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο ναύσταθμο της Σούδας!

Η φρεγάτα προερχόμενη από την επιχείρηση θαλάσσιας επιτήρησης “Αταλάντα” του ΝΑΤΟ στον κόλπο του Άντεν, πέρασε το Σουέζ και από τις 28 Φερβουαρίου, δηλαδή την ημέρα που εκδηλώθηκε το κίνημα ανεξαρτησίας της Κριμαίας, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες ρωσικές πηγές στο defencenet.gr, βρίσκεται στην Σούδα, όπου βάσει προγράμματος θα παραμείνει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη!

Το πλήρωμα όμως, από χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι “Παύει να υπακούει στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και εφ’εξής τίθεται υπό τις εντολές της ανεξάρτητης δημοκρατίας της Κριμαίας”!

Έτσι όταν όλοι έψαχναν την ουκρανική ναυαρχίδα στην Κριμαία, αυτή “αναβαπτιζόταν” στην Σούδα!

Πάντως το σκάφος δεν σήκωσε ρωσική σημαία, όπως μεταδόθηκε (και πώς θα μπορούσαν να το ξέρουν αυτοί που βρισκονται στην Κριμαία, αφού το σκάφος βρισκόταν στην Κρήτη…) αλλά το βέβαιο είναι ότι έπαψε να είναι ουκρανικό και μπορεί αύριο ή τις επόμενες ημέρες να το πράξει.

«Η ναυαρχίδα της Ουκρανίας το Hetman Sahaidachny έχει έρθει με το μέρος μας σήμερα”, δήλωσε ο γερουσιαστής Igor Morozov, ένα μέλος της επιτροπής για τις διεθνείς υποθέσεις, στην Izvestia, αλλά δεν διευκρίνησε που βρίσκεται το πλοίο.

Από εκεί και πέρα ο νεοναζιστής πρoσωρινός «πρωθυπουργός» της Ουκρανίας Arseniy Yatsenyuk (ο καραφλός με τα γυαλιά που χαιρετούσε ναζιστικά την περασμένη Πέμπτη), ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να μην επιτρέψει τον απόπλου του σκάφους και σε δεύτερη φάση από την τουρκική κυβέρνηση  να μην αφήσει την τη φρεγάτα να περάσει μέσω του στενού του Βοσπόρου, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.

Πάντως με ανακοίνωση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (ναι υπάρχει ακόμα τέτοιος…) υποστηρίζεται ότι η φρεγάτα «Hetman Sahaidachny» δεν σταμάτησε να παίρνει εντολές από την ουκρανική κυβέρνηση. Όπως αναφέρει έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους επικεφαλής και δηλώνουν πιστοί στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Από ρωσικής πλευράς όταν τους τέθηκε το ζήτημα από το defencenet.gr η αντίδραση ήταν ακαριαία (είχαν προηγηθεί και οι δηλώσεις Βενιζέλου από την Μόσχα που επιβάρυναν το όλο κλόμα πολύ): “Δε νομίζουμε ότι μπορεί κανείς να απαγορεύσει στο πλοίο, αν όντως έχει αποφασίσει το πλήρωμα να ενταχθεί υπό τις εντολές της κριμαϊκής δημοκρατίας να αποπλεύσει από την Σούδα. Υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν σα να ήθελε η Ελλάδα να θέσει υπό αμφισβήτηση την μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών”…

Ποιος είπε ότι στην Μόσχα “μασάνε” τα λόγια τους;

Ας δούμε περί τίνος πλοίου πρόκειται:

Κλάση και τύπος: Nerei/Menzhinskiy φρεγάτα
Eκτόπισμα: 3.100 τ. (3.150  ) κενό
3.510 τ. (3.566 t) με πλήρες φορτίο
Μήκος: 123 m (404 ft)
Πλάτος: 14,2 m (46 ft 7 in)
Βύθισμα: 4.7 μ (15 πόδια, 5 μέσα)
Ταχύτητα: 32 κόμβοι (59 χλμ/ώρα, 37 μίλια/ώρα)
Ακτίνα δράσης: 3.500 ναυτικά μίλια (6.500 χιλιόμετρα 4.000 n.m.) με 14 kn (26 χλμ/ώρα 16 μίλια/ώρα)
900 ναυτικά μίλια (1.700 χιλιόμετρα 1.000 n.m.) με 30 kn (56 χλμ/ώρα 35 μίλι/ώρα)
Πλήρωμα: 180
Οπλισμός:
  • 1 × δίδυμος OSA εκτοξευτής πυραύλων SAM (20 × 9μηνο-33 πυραύλους)
  • 1 × μονό πυροβόλο των 100 mm (3,9 in) AK-100 όπλο
  • 2 × Εξάκαννα πυροβόλα των 30 χλστ AK-630 CIWS
  • 2 × τετραπλοί 533 χιλιοστά (21 in) σωλήνες τορπιλών
  • 2 × RBU-6000 ανθυποβρυχιακοί εκτοξευτές πυραύλων
Αεροσκάφη που φέρονται: 1 × Κa-27 ελικόπτερο (2 max)

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest