Απάντηση-ηλεκτροσόκ σε Αγκυρα από την Μόσχα για τα Στενά: “Στα Στενά Βοσπόρου και Δαρδανελίων δεν ασκεί κυριαρχία η Τουρκία βάσει των συνθηκών”! (vid)

Με μία απάντηση-κερευνό η Μόσχα τονίζει στην Αγκυρα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να κλείσει τα Στενά στα ρωσικά πλοία θα αντιμετωπιστεί περίπου ως … “εισβολή σε ξένος κράτος” αφού στην απάντηση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι “Η Τουρκία ΔΕΝ έχει την κυριαρχία των Στενών”!

Εν μέσω εκατοντάδων νεκρών Τούρκων υπηκόων και τουρκικής καταγωγής Σύρων τρομοκρατών στον τουρκμενικό θύλακα βόρεια της Λαττάκεια, η Μόσχα απαντώντας στο διάβημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με τον Ρώσο ναύτη να κρατά καθαρά για λόγους αυτοάμυνας στην γέφυρα του αποβατικού πλοίου “Τσέζαρ Κούνικοφ” έναν φορητό αντιαεροπορικό πύραυλο 9K38 Igla.

Αλλά η ρωσική απάντηση στο τουρκικό διάβημα έχει εξαιρετική σημασία: Κατ’αρχήν ξεκαθαρίζει αυτό που όλοι δείχνουν να ξεχνούν λλά ισχύει απόλυτα: Τα Στενά  ΔΕΝ είναι στην κυριαρχία της Τουρκίας. Είναι υπό διεθνή κυριαρχία και απλώς παραχωρείται ο διοικητικός έλεγχός τους στην Τουρκία κι αυτός υπό αίρεση!

“Το ρωσικό πλοίο δεν παραβίασε καμία διάταξη της Συνθήκης του Μοντρέ”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. “Η Συνθήκη του Μοντρέ δεν δίνει στην Τουρκία κυριαρχία επί των στενών, αντίθετα επιβάλει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας”, είπε.

Η Μόσχα είχε απαντήσει πως όταν απηύθυνε σχετικό ερώτημα στην Τουρκία σχετικά με το τι ακριβώς λάθος έκανε το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού δεν έλαβε καμία απάντηση. “Απλώς γιατί δεν παρέβησαν καμία συνθήκΗ”

Η Ρωσία, μάλιστα, ανέφερε πως έχει φωτογραφίες και ενός ισπανικού πλοίου να περνά τον Βόσπορο με το πλήρωμα σε θέσεις μάχης, καθώς και αυτοίφοβούνται για τρομοκρατικές επιθέσεις…

Ολα αυτά σημαίνουν ότι η Ρωσία σκληραίνει σε τέτοιο βαθμό την πολιτική της απέναντι στην Τουρκία που δεν αποκλείεται να ζητήσει αφαρμογή της Συνθήκης του Μοντρέ από την στιγμή που η Αγκυρα την παραβιάζει: Την επανάκτηση του ελέγχου των Στενών από διεθνή δύναμη!

Pin It on Pinterest

Share This