Θεοδόσης Στεφανάκης: Χρειάζονται νέες ιδέες πέρα από την στείρα διοίκηση της διεκπεραίωσης και των μικροεξυπηρετήσεων

Τις βασικές του θέσεις και απόψεις ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Σαββάτου για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΠΣΔ το ερχόμενο Σάββατο παρουσιάζει ο έμπειρος ποδοσφαιρικός παράγοντας  Θεοδόσης Στεφανάκης.

Ο κ.Στεφανάκης δίνει το παρόν για ακόμη μια φορά στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του τόπου μας θέλοντας να συμμετέχει ενεργά στην αναβάθμιση αυτού του πολύπαθου θεσμού.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη οι επικείμενες εκλογές συνιστούν μία μεγάλη ευκαιρία για να αναβαθμιστεί το ποδόσφαιρο στα Δωδεκάνησα αλλά και να πάρει μια άλλη δυναμική ο θεσμός

 Τα βασικότερα σημεία της φιλοσοφίας με την οποία προσεγγίζει το ποδόσφαιρο ο έμπειρος παράγοντας υπό το πρίσμα των επικείμενων εκλογών, είναι τα ακόλουθα:

«*Οι εκλογές αποτελούν την μοναδική διέξοδο για την ομαλοποίηση στο δωδεκανησιακό ποδόσφαιρο. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου, του αθλητισμού, έχει αγανακτήσει με τα γεγονότα που έχουν συμβεί στο δωδεκανησιακό ποδόσφαιρο.

Και η ίδια η ΕΠΟ αναφέρεται απαξιωτικά στον νομό μας.

*Προσωπικά, στις εκλογές του καλοκαιριού δεν κατέβηκα υποψήφιος, αν και δέχθηκα αρκετές πιέσεις, όμως θεωρώ την παρουσία μου και την συμμετοχή μου στις επικείμενες αρχαιρεσίες απαραίτητη, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο.

*Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που οδηγηθήκαμε εδώ, ήταν η μη τήρηση των θεσμικών διαδικασιών και ο μη σεβασμός στον ίδιο τον θεσμό της ΕΠΣΔ απ’ αυτούς που είχαν την εκτελεστική εξουσία στην προηγούμενη θητεία.
Αυτή η λάθος αντιμετώπιση του θεσμού της ΕΠΣΔ οδήγησε και στις παράνομες εκλογές με όλα αυτά που γνωρίζουμε (δικαστήρια κτλ).

*Θεωρώ ότι κομβικό σημείο της κατρακύλας ήταν ο θάνατος του Κλεόβουλου Χατζηγεωργίου και η ανυπαρξία κάποιου από την παράταξή του, να διοικήσει στο επίπεδο που αρμόζει την ΕΠΣΔ, με αποτέλεσμα να απαξιωθεί ο θεσμός μέσα από την ίδια την λειτουργία του.

Επίσης, θεωρώ μεγάλη χαμένη ευκαιρία για κάτι διαφορετικό στο ποδόσφαιρό μας την μη εκλογή (το 2009) της παράταξης του Πασχάλη Γκογκίδη. Είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα είχαμε ένα δωδεκανησιακό ποδόσφαιρο, υπόδειγμα για όλη την Ελλάδα.

*Μέσα στις σημερινά διαμορφωμένες συνθήκες η στήριξη στον συνδυασμό του Παναγιώτη Διακοφώτη είναι επιβεβλημένη.

Η επιλογή παραγόντων που συνδυάζουν άλλοι την εμπειρία, άλλοι τον νεανικό ενθουσιασμό, την τεχνογνωσία, την επιστημονική κατάρτιση, την όρεξη και την διάθεση για προσφορά, δημιουργούν συνθήκες ώστε να προκύψει μία διοίκηση η οποία πραγματικά θα πετύχει (με σωστές επιλογές των σωματείων στα άτομα).

*Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που ζούμε όλοι δημιουργούν περαιτέρω θέματα στα σωματεία και στο ποδόσφαιρό μας. Ένας λόγος που θέλησα να πλαισιώσω τον συνδυασμό του Παναγιώτη Διακοφώτη είναι η καθαρά επιχειρηματική και τεχνοκρατική προσέγγιση της διοίκησης που θέλει να ασκήσει ο υποψήφιος πρόεδρος. Θεωρώ ότι μπορώ να συμβάλλω σε ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης που θα έχει ως στόχο το όφελος των σωματείων και την βιωσιμότητά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Λαχειαγορά Ι.Χ. με όφελος των σωματείων, κεντρικές χορηγίες και συμφωνίες για μείωση κόστους λειτουργίας. Χρειάζονται νέες ιδέες πέρα από την στείρα διοίκηση της διεκπεραίωσης και των μικροεξυπηρετήσεων.

*Δίνεται έμφαση στην λύση των οικονομικών προβλημάτων των σωματείων, στην ανάπτυξη της διαιτησίας και την αποκατάσταση του κύρους του θεσμού, κάτι το οποίο θα επιφέρει αυτόματα και άλλα θετικά (π.χ. μείωση φαινομένων βίας).
Οι αρχές λειτουργίας είναι η διαφάνεια, η ισονομία, η ενημέρωση, η συνεργασία και η εργατικότητα.

*Θεωρώ ως ιδιαίτερα σημαντικό το ότι η δυναμική της ΕΠΣΔ ως φορέα έχει αγνοηθεί και οφείλουμε να την αναδείξουμε.
Οι διεκδικήσεις εκ μέρους της ΕΠΣΔ σε μία σειρά ζητημάτων μπορούν να λύνουν προβλήματα (π.χ. γηπεδικό θέμα στην πόλη της Ρόδου).

Επίσης, οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος και να αναδείξουμε την αξιοπρέπεια όλων όσων ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αναφέρομαι σε παράγοντες, διαιτητές, ποδοσφαιριστές, παρατηρητές, προπονητής κτλ.

*Ένας λόγος που δέχθηκα να πλαισιώσω το νέο ξεκίνημα της ΕΠΣΔ είναι ότι δυστυχώς στην προηγούμενη θητεία μου, ενώ είχα καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις και ιδέες για να αναβαθμίσουμε το άθλημα και να δώσουμε κάτι καινούργιο, ενώ όλοι συμφωνούσαν, δεν μου επέτρεπαν οι προτάσεις μου να υλοποιηθούν. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κατέθεσα πολυσέλιδη μελέτη με πλάνο τουλάχιστον τριετίας για την αναδιάρθρωση και την δομή των κατηγοριών, που δεν πέρασε στα πλαίσια μίας άγονης αντιπολιτευτικής λογικής. Το αποτέλεσμα είναι τα σημερινά τραγελαφικά με τους δύο ομίλους, τα μπαράζ και τα τόσα αρνητικά που αντιμετωπίζουμε με την σημερινή δομή των κατηγοριών.

Ακόμα αναφέρω ότι με δική μου πρωτοβουλία διεξήχθη επιτυχημένα το πρωτάθλημα Βετεράνων, το οποίο με έμμεσο τρόπο βοήθησε το δωδεκανησιακό ποδόσφαιρο και δεν με άφησαν να το συνεχίσω.

Επίσης, δούλευα το πλάνο χορηγιών και τα σεμινάρια τήρησης βιβλίων των σωματείων, με παρακολούθηση και συμβουλές σε ζητήματα υποχρεώσεων των συλλόγων, τρόπων εξαίρεσης χορηγιών, φορολογικών απαλλαγών κτλ..
Ήταν πραγματικά ιδέες που προσπάθησα να τρέξω, αλλά το γεγονός ότι ήμουν μέλος της αντιπολίτευσης δεν άρεσε και δεν μου το επέτρεπαν.

Γενικά, θεωρώ ότι η ΕΠΣΔ έχει μεγάλες δυνατότητες και προβλήματα των σωματείων να λύνει, να διασφαλίζει και να διεκπεραιώνει τα πρωταθλήματα, αλλά και να δώσει νέες ιδέες, έτσι ώστε το δωδεκανησιακό ποδόσφαιρο να αναδειχθεί και να μπορέσουμε να δούμε ομάδα μας και πάλι στα μεγάλα σαλόνια.»


Pin It on Pinterest