Στάθης Μανουσάκης: «Αρκετά έχει πληρώσει η νέα γενιά τα λάθη των προηγουμένων» – Συνέντευξη


Τον Στάθη Μανουσάκη όποιος τον έχει γνωρίσει, είχε τη χαρά να τον συναντήσει στην πρώτη γραμμή σε πολλά από τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας. Δραστήριος, ενεργός νέος αλλά και πολιτικοποιημένος προσέφερε με το δικό του τρόπο ότι μπορούσε για να πάει μπροστά ο τόπος μας, κυρίως μέσα από τον πολιτισμό. 

«Τώρα πιστεύω ότι είναι η στιγμή που πρέπει οι νέοι να βγούνε μπροστά. Νέα πρόσωπα με όρεξη, με νέες ιδέες, με απλό κοινό λόγο, με απλές λογικές λύσεις»

αναφέρει και χωρίς κομματικό παρελθόν, συμμετέχει για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές, που ως απλός πολίτης χωρίς κομματικούς μηχανισμούς θα διεκδικήσει τα αυτονόητα για τα Δωδεκάνησα.

Ακολουθεί η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Στάθη Μανουσάκη, χειρούργου οδοντιάτρου, στην Ανδριάνα Κυπραίου για το Rodosreport.

  • Είστε ένας δραστήριος και ενεργός πολίτης στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Ποιο ήταν το κίνητρο σας να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Εκτός από δραστήριος και ενεργός πολίτης στα πολιτιστικά είμαι και πολιτικοποιημένος και όχι κομματικοποιημένος πολίτης. Μ’ αρέσει η πολιτική από την πλευρά του πολίτη Μέχρι πέρυσι ένιωθα ότι κανένα κόμμα δεν με εξέφραζε αλλά ήμουν και προβληματισμένος από την όλη κατάσταση. Ακούγοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη να κάνει άνοιγμα στην νέα γενιά και ιδιαίτερα σε νέους που δεν έχουν κομματικό παρελθόν σε ανθρώπους με νέες ιδέες, τάχθηκα στο Ποτάμι. Άλλωστε πιστεύω ότι η πολιτική πρέπει επιτέλους να αλλάξει χέρια και να περάσει στην νέα γενιά. Όπως λέει και ο Καζαντζάκης «Ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω..»

  • Γιατί τώρα; Γιατί με το «ΠΟΤΑΜΙ»;

Γιατί τώρα πιστεύω ότι είναι η στιγμή που πρέπει οι νέοι να βγούνε μπροστά. Νέα πρόσωπα με όρεξη, με νέες ιδέες, με απλό κοινό λόγο, με απλές λογικές λύσεις. Το Ποτάμι είναι ένα κίνημα το οποίο από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι ακούει τους νέους. Εμπιστεύεται τους νέους και αυτό το αποδεικνύει έμπρακτα με την δική μου υποψηφιότητα. Εγώ υπήρξα ένας απλός εθελοντής στο κίνημα και όμως με εμπιστεύτηκε στο να είμαι ένας από τους υποψηφίους του στα Δωδεκάνησα. Δεν γαλουχήθηκα μέσα σε κομματικούς μηχανισμούς είμαι ένας πολίτης όπως όλοι μας του οποίου του δόθηκε η ευκαιρία να βγει μπροστά και να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Όπως έχει αναφέρει και ο Σταύρος Θεοδωράκης το Ποτάμι θα γίνει το Κίνημα Δούρειος Ίππος για να μπουν νέοι άνθρωποι στο απόρθητο, αραχνιασμένο κάστρο της πολιτικής.

  • Κάποιες δημοσκοπήσεις φέρνουν το «ΠΟΤΑΜΙ»  τρίτο κόμμα. Ποια είναι η βλέψη σας για τα ποσοστά του κόμματος στα Δωδεκάνησα;

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΟΤΑΜΙ θα είναι η τρίτη δύναμη στις επικείμενες  βουλευτικές εκλογές και αυτό ευελπιστούμε όλοι, μιας και μια ενδεχόμενη τρίτη θέση της Χρυσής Αυγής, παίρνοντας ίσως και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ήταν πληγή στο δημοκρατικό μας πολίτευμα. Τώρα όσο αναφορά τα ποσοστά του κόμματος μας στα Δωδεκάνησα πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το ποσοστό που πήραμε στις Ευρωεκλογές.

  • Η συμμετοχή σας στις επικείμενες εκλογές αλλά και αρκετών ακόμα νέων υποψηφίων, καταρρίπτει την άποψη ότι η νέα γενιά έχει απαξιώσει την πολιτική  κατάσταση της χώρας;

Για πολλά χρόνια πράγματι υπήρχε απαξίωση της νέας γενιάς για την πολιτική κατάσταση της χώρας και ίσως αυτό να ήταν και ένας  λόγος παραπάνω για την δυσμενή θέση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας. Βέβαια και από την πλευρά τους τα  κό10923556_1545613255725146_4726854512630799481_nμματα πολύ δύσκολα εμπιστεύονταν τους νέους. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια στροφή κυρίως των «μικρών» κομμάτων προς αυτούς. Ας ελπίσουμε στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις η συμμετοχή των νέων να είναι ακόμα μεγαλύτερη διότι η χώρα μας τους έχει ανάγκη. Αρκετά έχει πληρώσει η νέα γενιά τα λάθη των προηγουμένων, η δική μας συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα ας  γίνει ο προπομπός για ακόμα περισσότερους νέους.

  • «Μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα , χωρίς να τη γκρεμίσουμε» αναφέρει το κόμμα σας. Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Αυτό αρχικά μπορεί να γίνει με τις συνεργασίες όλων των λογικά σκεπτόμενων δυνάμεων μακριά από ακραίες απόψεις για έξοδο από την Ευρωζώνη. Μακριά από κομματικά οφέλη και συντεχνίες στην διοίκηση του κράτους, με μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση, με ένα κράτος δικαίου. Με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους. Με δουλειές για όλους μέσα από επενδύσεις και σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Χρειαζόμαστε δουλειές και όχι συσσίτια. Πρέπει να κινηθούμε με βάση τρεις βασικούς πυλώνες ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Για όλα αυτά το Ποτάμι έχει  συγκεκριμένες ρεαλιστικές θέσεις και τις έχει παρουσιάσει.  

  • Τι ρόλο θα παίξει το «ΠΟΤΑΜΙ» κατά τη γνώμη σας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;  

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι το Ποτάμι δεν θα δώσει λευκή επιταγή σε κανένα για να εφαρμόσει το δικό του  πρόγραμμα χωρίς να έχουμε λόγο. Το Ποτάμι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας θα παίξει τον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας στην χώρα. Έχουμε θεσπίσει τις κόκκινες γραμμές μας πάνω στις οποίες θα κινηθούμε σε οποιαδήποτε συνεργασία. Δεν θέλουμε υπουργικές θέσεις και αξιώματα, θέλουμε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση.

  • Αν εκλεγείτε βουλευτής ποιοι είναι οι πρωταρχικοί σας στόχοι για τα νησιά μας;

Αν εκλεγώ βουλευτής οι πρωταρχικοί μου στόχοι είναι: Αναδιάρθρωση του ακτοπλοϊκού δικτύου στη λογική δημιουργίας κομβικών λιμανιών και δρομολογίων από/προς μικρότερα νησιά, με στόχο τη διαρκή συνδεσιμότητα. Μερική χρηματοδότηση ναυτιλιακών συνεταιρισμών λαϊκής βάσης με τη συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εξυπηρέτηση νησιωτικών συμπλεγμάτων. Κατάρτιση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό με βάθος υλοποίησης δέκα ετών (2015-2025) και δύο κεντρικούς στρατηγικούς στόχους: την ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών και προϊόντων και την επέκταση της τουριστικής περιόδου και πως θα γίνει αυτό, 1.προβολή του τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό και η ενίσχυση των προξενικών αρχών για καλύτερη εξυπηρέτηση του τουριστών στις χώρες τους και 2.με ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού ,ναυτικός τουρισμός, ιατρικός τουρισμός εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως αγροτουρισμού, πεζοπορίας, καταδυτικό αλλά και την δημιουργία Εθνικού Αναρριχητικού Πάρκου στην Κάλυμνο. Επίσης πολύ σημαντικοί τομείς είναι αυτός της υγείας  αλλά και της παιδείας. Με σωστή στελέχωση τόσο των νοσοκομείων όσο και των απομακρυσμένων κέντρων υγείας δίνοντας επιπλέον οικονομικά κίνητρα σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για την κάλυψη των παραμελημένων νησιών. Δεν θα μπορούσα να αφήσω έξω και το κομμάτι του πολιτισμού το οποίο προσωπικά πιστεύω ότι επιβάλετε σε κάθε νησί  να αναδειχτεί και να αποτελέσει ένα ακόμα γρανάζι στην τουριστική  μηχανή. Όλα αυτά υπάρχουν στις 99 θέσεις του προγράμματος μας.

  • Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε για ποιο λόγο οι Δωδεκανήσιοι να ψηφίσουν τον Στάθη Μανουσάκη;  

Αν και δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ, θα τους πρότεινα να ψηφίσουν τον Στάθη τον Μανουσάκη εάν θέλουν να γυρίσουν σελίδα στην πολιτική ιστορία του τόπου οδηγώντας ένα νέο, χωρίς κομματικό παρελθόν στα έδρανα της Βουλής αντιπροσωπεύοντας όχι την φωνή και το ύφος ενός πολίτικου αλλά ένα απλό πολίτη της καθημερινότητας, με όρεξη για δουλεία για ένα καλύτερο μέλλον τόσο της Δωδεκανήσου όσο και της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

1970704_1548185885467883_4311885442291428254_n

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια