Το “αντίο” του Στάθη Κουσουρνά στους συνεργάτες του και στους πολίτες της Ρόδου –

Αγαπητοί μου συνεργάτες,

Έφθασε στο τέλος της η θητεία της δημοτικής αρχής. Μια θητεία 44 μηνών, που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη δυσκολία, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης, όσο και λόγω των μεγάλων δομικών και θεσμικών αλλαγών που έφερε ο «Καλλικράτης» στους ΟΤΑ όλης της χώρας, μέσα από συνενώσεις ετεροβαρών Καποδιστριακών Δήμων και των Οργανισμών και Επιχειρήσεών τους, μέσα από καταργήσεις, αναδιαρθρώσεις, συστάσεις υπηρεσιών, μέσα από αύξηση αρμοδιοτήτων με ταυτόχρονη δραματική μείωση πόρων.
Μια θητεία, ωστόσο, που απολογιστικά μπορεί κανείς να δει ότι κλείνει με θετικό πρόσημο. Η θετική αυτή πορεία σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται σε εσάς και στους υπαλλήλους των Διευθύνσεών σας. Η δική τους συνέπεια, πίστη και προσήλωση στο καθήκον έκανε εφικτή την υλοποίηση των στόχων μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Πέρα από τις ευχαριστίες μου προς εσάς προσωπικά, παρακαλώ να μεταβιβάσετε σε όλους τους υπαλλήλους της Διεύθυνσής σας τις θερμές ευχαριστίες μου και την πεποίθησή μου ότι με τον ίδιο ζήλο θα συνεχίσετε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας και με τη νέα δημοτική αρχή.

Ο Δήμαρχος

Στάθης Κουσουρνάς

——————————————————————

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω – και η σειρά δεν είναι αξιολογική, αλλά καθαρά τυχαία:
Το σύνολο των δημοτικών συμβούλων και των συμβούλων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, ανεξάρτητα από παρατάξεις. Παρά τις επιμέρους εντάσεις, όποτε υπήρξαν τέτοιες, έγινε από όλους προσπάθεια – πετυχημένη σε γενικές γραμμές – να λειτουργήσουμε σε ήπιο κλίμα, σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού και με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας της Ρόδου. Ξεχωριστές ευχαριστίες θα πρέπει να απευθύνω και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, καθώς ένα μεγάλο μέρος της διατήρησης αυτού του πολιτικού κλίματος στις συνεδριάσεις οφείλεται σε αυτόν.
Ιδιαίτερα επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους άμεσους συνεργάτες μου, αντιδημάρχους, εντεταλμένους και προέδρους των οργανισμών και επιχειρήσεων του Δήμου, με τους οποίους συναποτελέσαμε μια ομάδα ενωμένη και αρραγή, που δούλεψε όλο αυτό το διάστημα με γνώμονα το κοινό καλό, με πλήρη γνώση και συνείδηση τόσο των δυσκολιών όσο και των αναγκών του τομέα που επιφορτίστηκε ο καθένας τους, και που γι᾿ αυτό υπήρξε αποτελεσματική.
Όλα αυτά, ασφαλώς, δεν θα μπορούσαν να έχουν γίνει χωρίς τη συνδρομή και την υποστήριξη των υπαλλήλων και γενικότερα των εργαζομένων στον Δήμο, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του, τους οποίους επίσης ευχαριστώ ολόψυχα.
Ευχαριστώ τους φορείς του νησιού μας, πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς, καθώς και τις εθελοντικές μας οργανώσεις.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στο γραφείο μου, στην Τσαμπίκα, τον Αντώνη, τον Σταύρο · στους συνεργάτες μου (κυρία Μπρόκου, κ. Κατάκο, κ. Λουκαρά, κυρία Μηναΐδη) και στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου. Ευχαριστώ θερμά την οικογένειά μου, που με βοήθησε ουσιαστικά και με στήριξε στις δύσκολες στιγμές.
Ευχαριστίες οφείλω ακόμη στον Τύπο και τους λειτουργούς του, σε όλους εσάς που καλύπτετε τα του Δήμου. Η κριτική που μας ασκήσατε, αλλά και τα καλά σας λόγια στις θετικές μας στιγμές ήταν τα μέτρα και τα σταθμά της κοινής γνώμης στη ζυγαριά της δημοτικής αρχής.
Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ το οφείλω στους πολίτες της Ρόδου. Σε όλους ανεξαιρέτως, ανεξάρτητα αν μας στήριζαν ή μας επέκριναν, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και κομματικές εντάξεις. Πιστεύω βαθιά σε αυτή την κοινωνία, στο δυναμικό της και στο αισθητήριό της, χωρίς τα οποία θα είχαμε καταφέρει πολύ λιγότερα από αυτά που καταφέραμε – πολλά ή λίγα, θα το κρίνει η ίδια η κοινωνία.
Όταν αναλάβαμε τον ενιαίο – πλέον – Δήμο, ξέραμε ότι θα βρούμε πολλά προβλήματα μπροστά μας. Και πράγματι, ήταν διπλά δύσκολη αυτή η περίοδος των 44 μηνών. Από τη μια είχαμε τη γενικότερη οικονομική κρίση που βίωνε η χώρα, με τις πρωτοφανείς κοινωνικές επιπτώσεις που έφερνε. Μια κρίση που είχε άμεσο αντίκτυπο και στις αυτοδιοικητικές δομές. Από την άλλη είχαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, τον γνωστό «Καλλικράτη», που άλλαζε εκ βάθρων τα δεδομένα για την αυτοδιοίκηση στις δομές της, στο θεσμικό πλαίσιο, στις σχέσεις με το κεντρικό κράτος και τους εποπτικούς του μηχανισμούς, στα οικονομικά της. Μια μεταρρύθμιση που είχε αρκετά θετικά, αλλά και αρκετά αρνητικά, ιδίως στο βαθμό που πρόσθεσε αρμοδιότητες στους δήμους, ενώ όχι μόνο δεν πρόσθεσε τους αντίστοιχους πόρους, αλλά σε σύνολο αφαίρεσε.
Η δυσκολία της οικονομικής στενότητας ήρθε να προστεθεί στην ήδη δύσκολη υπόθεση της συνένωσης των δέκα πρώην δήμων – δήμων με πάρα πολλές διαφορές τόσο στη σύνθεση του πληθυσμού τους όσο και στη λειτουργική τους διάρθρωση – και των πάνω από εβδομήντα οργανισμών και επιχειρήσεών τους. Μια συνένωση που έπρεπε να γίνει μέσα στον πρώτο χρόνο της θητείας των νέων δημοτικών αρχών, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό κενό στη διαχείριση και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Ήταν τόσα τα προβλήματα από τη συνένωση σε ένα ενιαίο σχήμα των πρώην δήμων και των νομικών προσώπων τους, κάποια από τα οποία βρίσκονταν σε κακή κατάσταση οργανωτικά, διαχειριστικά και οικονομικά, ώστε ο ενιαίος Δήμος Ρόδου για μήνες μετά τη σύστασή του βρισκόταν στο «κόκκινο», υπερχρεωμένος και αφερέγγυος στην αγορά.
Το στοίχημα που βάλαμε τότε, στην αρχή της θητείας μας, ήταν να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του ενιαίου Δήμου, χωρίς να επιβαρυνθεί σε τίποτε ο πολίτης. Πολύ λίγοι πίστευαν τότε ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ίσως μόνο εμείς να το πιστεύαμε. Αλλά το κερδίσαμε. Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι το κερδίσαμε. Αυτό δείχνουν οι αδιάψευστοι μάρτυρες, οι αριθμοί. Και αυτό δείχνει η εμπιστοσύνη, με την οποία μας περιβάλλει πλέον η αγορά.
Αλλά και στον τομέα των έργων θεωρώ ότι πετύχαμε, αφού καταφέραμε να έχουμε πάνω από 170 έργα, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 80 ἑκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες δώσαμε έμφαση στην κοινωνική πολιτική, με συνέπεια όχι μόνο να μη μειωθούν, αλλά αντίθετα να αυξηθούν οι κοινωνικές και προνοιακές πολιτικές δράσεις του Δήμου.
Σαφώς υπήρξαν πολλές δυσκολίες. Και υπήρξαν φορές που έπρεπε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις που κάνουν τον άνθρωπο να χάνει τον ύπνο του. Δουλεύαμε ομαδικά, ήμασταν μια πολύ καλή ομάδα που διαπνεόταν από τις ίδιες αρχές και την ίδια θέληση για προσφορά, αλλά είναι ο ρόλος του δημάρχου που γίνεται σε τέτοιες στιγμές άχαρος, γιατί πρέπει αυτός να παίρνει τις αποφάσεις. Και σε τέτοιες περιστάσεις είναι φυσικό να γίνονται και λάθη. Όμως υπήρξαν και πολλές στιγμές χαράς και αισιοδοξίας, που αντιστάθμιζαν τις άλλες. Όπως και υπήρξαν στιγμές συγκίνησης – μία από αυτές είναι και η τωρινή.
Κλείνουμε τη θητεία μας με το κεφάλι ψηλά, θεωρώντας ότι τηρήσαμε τον όρκο μας και πορευτήκαμε τίμια και ευσυνείδητα.
Εύχομαι στη νέα δημοτική αρχή, που ξεκινά από καλύτερες θέσεις συγκριτικά με εμάς, να πετύχει στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Ο νέος δήμαρχος ευτυχώς έχει μακρά εμπειρία στα αυτοδιοικητικά πράγματα και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει. Και, όπως έχω δηλώσει και στον ίδιο, εγώ και οι συνεργάτες μου, όσοι τουλάχιστον δεν θα είναι εκλεγμένοι για τα επόμενα πέντε χρόνια, θα είμαστε στη διάθεσή τους, αν χρειαστεί, για να βοηθήσουμε όπου και όπως μπορούμε.
Για μια ακόμα φορά σας ευχαριστώ…

Pin It on Pinterest