Το Studium Generale 2015 θα ανοίξει ο Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ρόδος. Ένα νησί με μακραίωνη ιστορία που οι σεισμοί το χτύπησαν σκληρά. Σεισμοί πολλοί, μεγάλοι και πολύνεκροι. Σεισμοί που οδήγησαν στην πτώση του Κολοσσού, που προκάλεσαν ανυψώσεις ακτών, εκτεταμένες καταστροφές στην πόλη και στους ναυστάθμους της, στα χωριά, στο μνημειακό πλούτο και στα έργα τέχνης του νησιού. Και τα τσουνάμι επέδραμαν συχνά στις ακτές της Ρόδου συμπληρώνοντας τις σεισμικές καταστροφές.
Η σεισμική ιστορία της Ρόδου ξετυλίγεται μέσα από γεωλογικά ευρήματα, αποτυπώσεις σε αρχαιολογικά αντικείμενα και έγγραφα, ακόμη μέσα και από μυθολογικές ενδείξεις. Όμως, η ιστορία των σεισμών της Ρόδου ξεπροβάλλει κυρίως μέσα από συναρπαστικά ιστορικά ντοκουμέντα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα, όλων των εποχών, όπως το πολύτιμο χειρόγραφο του σουηδού γιατρού Johannes Hedenborg.
Τίτλος ομιλίας: “Σεισμοί και Πολιτισμός στη Ρόδο”
Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει o εορτασμός του νέου έτους με κοπή πίτας.
“Σεισμοί και Πολιτισμός στη Ρόδο” είναι η πρώτη από συνολικά πέντε ομιλίες από διακεκριμένους ομιλητές που διοργανώνει η Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο 2015. Το Studium Generale διοργανώνεται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Μετά τις Ανοικτές Πόρτες είναι η πιο γνωστή επαναλαμβανόμενη ετησίως εκδήλωση της RICHeS. Αποτελεί τη μεγαλύτερη σειρά ομιλιών για το ευρύ κοινό που διοργανώνεται από ιδιωτικό φορέα. Τα θέματα του είναι σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό και σκοπός του είναι να αποτελέσει μια σημαντική συνεισφορά στην πολιτιστική ζωή της Ρόδου και να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ της πόλης μας και ευρύτερου κόσμου.
Το Studium Generale αναφέρεται στο λατινικό όνομα του φαινόμενου κατά το οποίο, στα μεσαιωνικά χρόνια, λόγιοι και επιστήμονες ταξίδευαν από πόλη σε πόλη για να διδάξουν και να μοιραστούν τις ιδέες τους. Αποτέλεσε τον πρόδρομο των πανεπιστημίων. Η σημασία του Studium Generale έγκειται στο ότι οι ομιλητές μας είναι «ταξιδευτές» δηλαδή δεν είναι κάτοικοι Ρόδου οπότε εύκολα μπορούν να κάνουν μια ομιλία όποτε τους ζητηθεί. Είναι σκληρά εργαζόμενοι επαγγελματίες και επιστήμονες που έρχονται στη Ρόδο αποκλειστικά και μόνο για τις ομιλίες αυτές. Αυτό δίνει στο κοινό της Ρόδου τη μοναδική ευκαιρία να ακούσει φημισμένους, διαπρεπείς και ενδιαφέροντες ομιλητές τους οποίους για να ακούσει θα έπρεπε, υπό άλλες συνθήκες, να πάει στην Αθήνα ή αλλού.
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι – Radio Lihnari, RodosEvents.gr Ημερολόγιο Εκδηλώσεων Ρόδου, RodosreportΒιογραφικό
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είναι Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το 2002. Ασχολείται ερευνητικά με τη σεισμολογία και την επιστήμη των τσουνάμι από το 1982 όταν έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει διευθύνει πολλά διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και δημοσίευσε περισσότερες από 150 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες. Περισσότεροι από 1.200 άλλοι ερευνητές σε όλο τον κόσμο παραπέμπουν στο έργο του με θετικό τρόπο.
Έχει τιμηθεί με διεθνή και εθνικά βραβεία, έχει δώσει δεκάδες ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και πανεπιστήμια σε όλες τις ηπείρους και έχει συμμετάσχει ως πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος σε σειρά διεθνών και εθνικών επιστημονικών επιτροπών και συμβουλίων. Έχει διοργανώσει μεγάλα επιστημονικά διεθνή συνέδρια. Είναι ιδρυτής (2010) και επικεφαλής του εκδοτικού συμβουλίου (Editor-in-Chief) του γεωφυσικού περιοδικού Research in Geophysics.
Υπηρέτησε στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (1985-1994) και εκλέχτηκε ως ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το 1995.