Πρώτοι στον κόσμο: Έλληνες γιατροί έκαναν λαπαροσκοπική σπονδυλοδεσία σε 12χρονο κοριτσάκι

Νεα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο- στην αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων…
της σπονδυλικής στήλης- δημιούργησε ομάδα Ελλήνων γιατρών εφαρμόζοντας πρωτοποριακή τεχνική σε 12χρονη! …

Συγκεκριμένα η ομάδα των κ. Βασίλη Λυκομήτρου (Ορθοπαιδικός- Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης) και Ιωάννη Πολυθοδωράκη (Νευροχειρουργός– Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης) πραγματοποίησαν την πρώτη λαπαροσκοπική σπονδυλοδεσία που πραγματοποιείται σε παιδί παγκοσμίως.

Η 12χρονη έπασχε από Σπονδυλολίσθηση, μια πάθηση που πλήττει το 12% των παιδιών παγκοσμίως και η οποία αναγκάζει τον τελευταίο σπόνδυλο της μέσης(Ο5) να ολισθαίνει πάνω στο ιερό (Ι1) οστούν και τη λεκάνη.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «φεύγει» η μέση από τη θέση της και να «γλιστράει» μπροστά, πιέζοντας τα νεύρα και χάνοντας ο κορμός την ισορροπία του, με πόνο και δυσκινησία.

Η κατάσταση της μικρής ασθενούς αποδείχτηκε με τον επαναλαμβανόμενο έλεγχο ότι επιδεινωνόταν συνεχώς με αποτέλεσμα να πονά καθημερινά και να κινδυνεύει με παράλυση.

Λόγω του νεαρού της ηλικίας της οι θεράποντες ιατροί αποφάσισαν να εφαρμόσουν την πρωτοπόρα τεχνική λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που θα είχε στην περίπτωσή της όπως ελάχιστη απώλεια αίματος, άμεση κινητοποίηση και μείωση της βλάβης των ιστών.

“Κάναμε στη Αθήνα ένα μεγάλο βήμα, κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα η πρωτοπόρα τεχνική έχει εφαρμοστεί μόνο σε ενήλικες ασθενείς» τονίζει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός- Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης κ Βασίλης Λυκομήτρος, μέλος της χειρουργικής ομάδας του Athens Brain and Spine Surgery, που πραγματοποίησε την επέμβαση.

Η καινοτόμα επέμβαση πραγματοποιήθηκε, πριν από λίγους μήνες και η 12χρονη μαθήτρια σήμερα χαίρει πλέον άκρας υγείας , ενώ παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα της στο σχολείο.

«Η περίπτωση της 12χρονης είναι η πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο που έγινε σε παιδί, καθώς μέχρι σήμερα αντίστοιχες επεμβάσεις είχαν γίνει μόνο σε ενήλικες» εξηγεί το έτερο μέλος της χειρουργικής ομάδας του Athens Brain and Spine Surgery ο Νευροχειρουργός- Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης.

Σύμφωνα με τους γιατρούς η πρωτοποριακή τεχνική είναι συνδυασμός Λαπαροσκοπικής Πρόσθιας Δισκεκτομής και Διαδερμικής Οπίσθιας Σπονδυλοδεσίας για ανάταξη μεγάλου (4ου) βαθμού Σπονδυλολίσθησης. Είναι η τελευταία κατάκτηση της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης.

Η επέμβαση έγινε σε τρία στάδια την ίδια ημέρα:

Στο πρώτο στάδιο έγινε μέσω μικρών τομών ( πάχους 1,5 εκατοστών) του δέρματος εκτομή των οπίσθιων διαρθρώσεων των Ο5 και Ι1 σπονδύλων και απελευθέρωση των νεύρων από τον Νευροχειρουργό κ Πολυθοδωράκη και διαδερμική τοποθέτηση των σταθεροποιητικών βιδών στα οστά των σπονδύλων από τον Ορθοπεδικό κ Λυκομήτρο .

Στο δεύτερο στάδιο έγινε η λαπαροσκοπική προσπέλαση δια της κοιλίας στην πρόσθια επιφάνεια της Σπονδυλικής Στήλης από τους γενικούς χειρουργούς, κ Δημήτρη Παπαδημητρίου και Γιώργο Χηνόπουλο.

Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο οι κ Λυκομήτρος και Πολυθοδωράκης ολοκλήρωσαν την οπίσθια διαδερμική σπονδυλοδεσία.

Η νεα τεχνική

* Γίνεται με μικρές χειρουργικές οπές

* Απαιτεί μικρότερο χρόνο νοσηλείας

* Έχει γρήγορη ανάρρωση

* Χρειάζεται λιγότερο ή καθόλου αίμα

* Απαιτεί μεγάλη εμπειρία

* Απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική μετεκπαίδευση

πηγή

Pin It on Pinterest