Όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι
αγνά και θρεπτικά.
«Το φαγητό εκτός σπιτιού συνδέεται με τη χαμηλή διατροφική αξία και την παχυσαρκία στους εφήβους, καθώς και με την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη και τα αυξημένα τριγλυκερίδια», δηλώνει ο Geng Zong από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Το υπερβολικό βάρος αποτελεί το έναυσμα για την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί τόσο η «πανδημία» παχυσαρκίας όσο και η «πανδημία» διαβήτη είναι το σπιτικό φαγητό.
Σύμφωνα με τον Zong, το μαγείρεμα στο σπίτι βοηθά να αποφύγουμε επεξεργασμένα υλικά και ανθυγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στα πρόχειρα γεύματα που αγοράζουμε απ’ έξω.
Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο οι τάσεις που παρατηρούνται στους εφήβους ισχύουν και για τον ενήλικο πληθυσμό. Για το σκοπό αυτό, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σε 99.000 άνδρες και γυναίκες και κάλυπταν διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι εκ των συμμετεχόντων έτρωγαν μεσημεριανό και βραδινό στο σπίτι τους σχεδόν καθημερινά αντιμετώπιζαν κατά μέσο όρο 13% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερα από έξι σπιτικά γεύματα την εβδομάδα.
Η εξήγηση για τη διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τον Zong, είναι εν μέρει ότι όσοι έτρωγαν συστηματικά σπιτικό φαγητό πήραν λιγότερα κιλά απ’ όσους έτρωγαν συχνότερα εκτός σπιτιού.
Το σπιτικό φαγητό μπορεί λοιπόν να αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο μέτρο πρόληψης της παχυσαρκίας και των δυσάρεστων επιπτώσεων αυτής, όπως ο διαβήτης τύπου 2.