Νέα διοίκηση στο Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο

Η Γενική Συνέλευση του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο που συνήλθε στις 12 Φεβρουαρίου 2014, αφού ενέκρινε τον απολογισμό 60 δράσεων της περιόδου 2012-2013, απάλλαξε το απερχόμενο Δ.Σ. και εξέλεξε το καινούριο. Πρόκειται για μία ριζική ανανέωση στη διοίκηση του Σπιτιού, καθώς 6 από τα 7 μέλη, τα μέλη που υπηρέτησαν πιστά το Σπίτι από την ίδρυσή του, δεν έθεσαν εκ νέου υποψηφιότητα και παρέδωσαν την σκυτάλη σε νέα άτομα που γνώρισαν το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο τα τελευταία χρόνια, μέσα από την ενεργοποίηση και δράση της Επιτροπής Νέων.

Τα νέα μέλη του Δ.Σ. συνεδρίασαν άμεσα για τη συγκρότηση σε σώμα, και η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Μιχαήλ Γ. Καβουκλής
Γραμματέας: Αικατερίνη Σταματελοπούλου
Ταμίας: Σταύρος Χρυσοχός
Μέλη (αλφαβητικά): Δημήτριος-Μιχαήλ Δοντάς-Χρύσης, Μαρία-Ελίζα Θεοδώρου, Αστερόπη-Τσαμπίκα Παπαδάκη, Μαγδαληνή Τσουρδιού

Εξελεγκτική Επιτροπή (αλφαβητικά): Μιχαήλ Πανόγλου, Μαρία Τσαγκάρη, Αικατερίνη Χατζηχριστοδούλου

Η απερχόμενη, η πρώτη και ιδρυτική, Πρόεδρος του Σπιτιού, κα Μαριλένα Σωκιανού δήλωσε σχετικά: «Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών που ανέδειξαν το νέο Δ.Σ. του Σπιτιού της Ευρώπης. Αναλαμβάνοντας ξανά σαν πρόεδρος το 2012, έβαλα στόχο της προεδρίας μου την προετοιμασία της διαδοχής μας από νέους ανθρώπους, ώστε να πετύχουμε μια πραγματική ανανέωση όχι μόνο ηλικιακή, αλλά μια ανανέωση ιδεών και δράσεων. Το νέο Δ.Σ. αποτελείται από νέα μορφωμένα και ικανά άτομα, με πολλή όρεξη για δουλειά αλλά και με συναίσθηση των ευθυνών που αναλαμβάνουν.Μια εξαιρετική, μάχιμη
ομάδα που θα συνεχίσει την πορεία αυτού του συλλόγου που εμείς οι παλιότεροι ιδρύσαμε, εδραιώσαμε και για τους στόχους του οποίου δουλέψαμε πολύ σκληρά με κέφι, μεράκι και επαγγελματισμό, κάνοντάς το γνωστό όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Είμαι σίγουρη ότι οι νέοι μας, με φρέσκες ιδέες θα το προχωρήσουν και θα το απογειώσουν. Ξέρουν δε ότι μπορούν να βασίζονται στην στήριξη,τη βοήθειά μας και την πείρα μας όποτε το θελήσουν. Τους ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας όχι μόνο να πετύχουν αλλά να μεγαλουργήσουν. Σε όλους εσάς που μας στηρίξατε, μας ενθαρρύνατε και μας τιμήσατε είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσετε να τιμάτε με την παρουσία σας τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του Σπιτιού της Ευρώπης και να στηρίζετε το νέο Δ.Σ.»

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Σπιτιού, κ. Μιχάλης Καβουκλής, αναφέρει: «Όπου υπάρχει Σπίτι της Ευρώπης στον υπόλοιπο κόσμο, αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό, με πλούσιο έργο, υψηλό κύρος και σχεδόν πάντα υπερτοπική ακτινοβολία. Το απερχόμενο Δ.Σ. κατάφερε να επιτύχει ακριβώς αυτό και πολλά παραπάνω, με αισθητά λιγότερα οικονομικά μέσα από τους εταίρους του, με εθελοντική εργασία και αγνή προσφορά. Ήδη από το 2007 με την πρώτη ομάδα νέων, την υποδοχή νέων μελών στο Δ.Σ., όπως υποδέχθηκαν και εμένα το 2009, οι αγαπητές κυρίες που έστησαν και ανέπτυξαν το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, απέδειξαν ότι δεν φοβούνται το καινούριο και την αλλαγή, αλλά μάλλον την υποδέχονται και την καλωσορίζουν σαν μία νέα πρόκληση για βελτίωση και ανάπτυξη. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από την δημιουργία και θεσμοθέτηση του πετυχημένου διεθνούς συνεδρίου Rhodes Model Regional Co-operation, μίας διοργάνωσης του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, της επιτυχημένης λειτουργίας της Επιτροπής Νέων, και τόσων άλλων δράσεων που επιβραβεύθηκαν και με την διάκριση του Σπιτιού της Ευρώπης από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου το 2012 «για την αφοσίωση του στο Διάλογο και την Ενσωμάτωση καθώς και την υποστήριξή του προς την ανάπτυξη των νέων». Όταν ξεκινούσαν το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο το 2000, σαν παράρτημα του αντίστοιχου Σπιτιού της Θεσσαλονίκης, ξεκινούσαν μοναχά από μία απλή ιδέα. 14 χρόνια μετά μας παραδίδουν έναν ζωντανό και υπερδραστήριο εθελοντικό οργανισμό, με ισχυρούς δεσμούς και εκτίμηση στην τοπική κοινωνία, αναγνωρισμένο ως το πιο δραστήριο αντίστοιχο Σπίτι στην Ελλάδα, με διεθνή δικτύωση μέσα από την συμμετοχή του στο Anna Lindh Foundation και την ενεργό συμμετοχή του στις δράσεις και τη διοίκηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Σπιτιών της Ευρώπης (EUNET). Αυτά βέβαια είναι η ιστορική παρακαταθήκη που μας αφήνει το απερχόμενο Δ.Σ. Η πραγματική κληρονομιά είναι το ήθος και το παράδειγμά του, η αφοσίωση που επέδειξαν στους στόχους του Σπιτιού, η αλληλεγγύη και η αγαστή συνεργασία, η δεκτικότητα σε νέες ιδέες και το όραμα για συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη. Αυτά είναι τα εργαλεία που θα εφοδιάσουν και το νέο Δ.Σ. στο να συνεχίσει το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο να είναι πρεσβευτής της Ευρώπης στη Ρόδο και μια δυνατή φωνή της Ρόδου και της Ελλάδας στην Ευρώπη.»

Το νέο Δ.Σ. έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει σειρά εκδηλώσεων με κέντρο τους νέους, την επιχειρηματικότητα, την Ευρώπη και τις Ευρωεκλογές. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Pin It on Pinterest