Σοβαρές ασθένειες ελλοχεύουν απο τα περιστέρια που κόβουν βόλτες στο Νοσοκομείο της Ρόδου !

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν στο πανελλήνιο οι εικόνες με τα περιστέρια που έκοβαν βόλτες στο Νοσοκομείο της Ρόδου , ενώ σύμφωνα με την καταγγελία που έφερε στην δημοσιότητα το Mega τρώνε ακόμα και απο τα πιάτα των ασθενών, ενώ τα περιττώματα τους είναι διάσπαρτα.

Με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο βρήκαμε τις επικίνδυνες και λιγότερο επικίνδυνες ασθένειες που μπορούν να μεταφέρουν στον άνθρωπο.

Μάλιστα πριν απο 3 χρόνια ένα παιδί νόσησε σοβαρά και πέθανε απο ασθένεια που κόλλησε απο περιστέρια.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα όταν μιλάμε για έναν χώρο που νοσηλεύονται άνθρωποι οπου το ανοσοποιητικό τους είναι είναι ήδη σε καταστολή απο κάποια ασθένεια.

Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση για την απομάκρυνση των περιστεριών απο το Νοσοκομείο της Ρόδου χωρίς αυτά να θανατωθούν και φυσικά χωρίς να χρειάζεται να κλείνουν τα παράθυρα όπως πρότεινε ο Διοικητής του Νοσοκομείου.

Ασθένειες στον άνθρωπο από τα περιστέρια

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα συμπαθή πτηνά που κατακλύζουν τις πόλεις και έρχονται σε στενή επαφή με τον άνθρωπο μεταφέρουν αρκετά μικρόβια επιβλαβή για την υγεία του. Δεν κατατάσσονται τυχαία άλλωστε στην ίδια κατηγορία με τους  αρουραίους και τα ποντίκια ως «αστικά παράσιτα».

Άκαρι: 

Το άκαρι είναι μικρό αρθρόποδο και ταξινομείται μαζί με το τσιμπούρι στα ακάρεα. Είναι το πιο ποικιλόμορφο από τα αραχνοειδή και ενώ το τσιμπούρι φαίνεται εύκολα, ένα άκαρι γίνεται δύσκολα ορατό με το ανθρώπινο μάτι καθώς είναι μικρότερο από ένα χιλιοστό του μέτρου. Τα περιστέρια εκτός από τα ακάρεα «φιλοξενούν» στο σώμα τους πλήθος από παρασίτα, όπως τσιμπούρια (Argasreflexus), κοριούς, ψύλλους, ψείρες κ.α. που διασπείρονται στα κτήρια και στους χώρους όπου αναπαύονται και φωλιάζουν. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν η παρουσία τους είναι κοντά σε συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού, διότι  μπορεί να εισαχθούν και διασπαρθούν  μολύνσεις και στο εσωτερικό των κτιρίων.

Για το λόγο αυτό αν ένας χώρος προσβληθεί από τέτοια παράσιτα δεν αρκεί η απολύμανση, αλλά πρέπει να γίνει Απεντόμωση του χώρου.

Ιστοπλάσμωση (ασθένεια των πνευμόνων):

Ιστοπλάσμωση είναι μια ασθένεια ή μυκητίαση των πνευμόνων, η οποία προκαλείται από το μύκητα Histoplasma capsulatum και έχει διαγνωστεί στις ΗΠΑ με 250.000 περιπτώσεις ανά έτος. Η πηγή αυτού του μύκητα είναι το έδαφος στο οποίο υπάρχουν περιττώματα περιστεριών. Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν φαίνονται άρρωστοι , κάποιοι άλλοι στην οξεία φάση της νόσου έχουν ένα ξηρό βήχα, πυρετό και πόνους στο στήθος και δεν αισθάνονται άρρωστοι. Επίσης, υπάρχει περίπτωση μεταφοράς του μύκητα σε σκυλιά ή γάτες, τα οποία όμως δεν μπορούν να το μεταφέρουν με τη σειρά τους σε άλλα ζώα ή στον άνθρωπο.

Εγκεφαλίτιδα:

Η εγκεφαλίτιδα είναι μία φλεγμονή του εγκεφάλου, η οποία ασθένεια μεταφέρεται από τα πτηνά και μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή του ανθρώπου. Η φλεγμονή αυτή είναι δυνατόν να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Στην πράξη όμως όταν λέμε ότι κάποιος πάσχει από εγκεφαλίτιδα. εννοούμε συνήθως ότι η φλεγμονή του εγκεφάλου προκλήθηκε από κάποιο ιό, ο οποίος εισήλθε κατευθείαν στο κεντρικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να προσβάλλει τον εγκέφαλο ή και τον νωτιαίο μυελό.

Σαλμονέλωση των κατοικίδιων πτηνών:  

Η σαλμονέλωση των πτηνών ως παλιά αλλά γνωστή ασθένεια έχει πολλές ονομασίες ,διότι στη πραγματικότητα δεν  είναι μόνο μία ασθένεια αλλά ένα σύνολο που προκαλούνται από το βακτήριο του γένους Salmonella.
Ακίνητα είδη Σαλμονέλας:

  • Pullorum disease: προκαλείται από τη Salmonella pullorum και προσβάλλει κυρίως όρνιθες και ινδόρνιθες και είναι γνωστή σαν λευκή διάρροια. Είναι αρκετά ασυνήθιστη ασθένεια για κατοικίδια πουλιά ή άλλα άγρια πτηνά.
  • Τύφος των πτηνών: προκαλείται από τη Salmonella gallinarum και προσβάλλει κυρίως πουλερικά αλλά ορισμένες φορές και θηραματικά ή άγρια πτηνά. Είναι ακόμα πιο ασυνήθιστη ασθένεια στα κατοικίδια πουλιά απ’ ότι η pollurum disease. Κίνδυνος για τα κατοικίδια πουλιά υπάρχει μόνο σε περίπτωση συνύπαρξης με τη διατήρηση των πουλερικών της αυλής. Οπότε τα κατοικίδια πουλερικά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται για την επώαση αυγών παπαγάλων εκτός αν είναι απαλλαγμένα και ελεγμένα από αυτές ή και άλλες ασθένειες των πτηνών.

Η μετάδοση των μικροοργανισμών στα κατοικίδια πτηνά γίνεται μέσω της πεπτικής οδού με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, μέσω του αέρα ή μετά τη γέννηση των αυγών μέσω μολυσμένων κοπράνων όπου η μετάδοση γίνεται ευκολότερα. Επίσης, διάφοροι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι τα βακτήρια της Σαλμονέλας έχουν αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά εδώ και 25 χρόνια.

Χλαμιδίωση – Ψιττάκωση:

Η νόσος αυτή προκαλείται από το βακτήριο Clamydia Psyttaci και ονομάζεται ως Ψιττάκωση γιατί προσβάλει κυρίως τα παπαγαλοειδή. Η μετάδοση του μικροοργανισμού μπορεί να γίνει κι αυτή μέσω του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος ή μέσω των κοπράνων σε άλλα πτηνά, ζώα, ακόμα και στον άνθρωπο. 

Τα συμπτώματα της ψιττάκωσης στον άνθρωπο περιλαμβάνουν βήχα, πόνο στο στέρνο, πυρετό, κρυάδες και εμετό. Η χορήγηση αντιβιοτικών είναι μια πρώτη λύση για την αντιμετώπισή της αλλά σε περίπτωση εγκυμοσύνης πρέπει να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας, ώστε να υποβληθείτε σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχει προσβληθεί και το έμβρυο και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην ανάπτυξή του.

Ασθένεια του NEWCASTLE:

Αυτή η ασθένεια συμβάλει το αναπνευστικό σύστημα νεαρών πτηνών, αλλά και οποιασδήποτε άλλης ηλικίας καθώς και σε άλλα θηλαστικά. Επίσης, η μετάδοση κι αυτής της νόσου μπορεί να γίνει στον άνθρωπο μέσω των ματιών, του αέρα, των τροφών και μολυσμένα ρούχα και παπούτσια.

Όσον αφορά τα πτηνά, τα κλινικά συμπτώματα είναι η ξαφνική προσβολή και η ταχύτατη μετάδοση στο κοπάδι, η δυσφορία, το βραχνό τιτίβισμα, η αναζήτηση ζέστης, η καταροή από τα ρουθούνια, η δυσκολία αναπνοής, το πρήξιμο του προσώπου, η παράλυση, το τρεμούλιασμα και η περιστροφή του λαιμού και οξεία φλεγμονή όλων των αναπνευστικών διόδων. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά η χορήγηση αντιβιοτικών για 3 με 5 ημέρες αποτρέπουν τις δευτερογενείς μολύνσεις από βακτηρίδια . Πρόληψη επιτυγχάνεται με εμβολιασμό. Τα μολυσμένα έμβρυα ψοφάνε προτού εκκολαφθούν, αφού η μόλυνση περνάει το αυγό.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest