Σουηδία: Επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα το θραύσμα από τον σφραγιδοκύλινδρο της Ασίνης

Τη στιγμή που ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου αποκλείει, μέσω δηλώσεών τού, τον οριστικό επαναπατγρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Ελλάδα γίνεται αποδέκτης μίας ακόμη γενναιόδωρης κίνησης, που συνδράμει το γενικότερο κλίμα που έχει καλλιεργηθεί, διεθνώς, υπέρ της επιστροφή των αρχαιοτήτων στις χώρες καταγωγής τους, έγινε η Ελλάδα. Η Σουηδία επέστρεψε το θραύσμα του μοναδικού πήλινου σφραγιδοκύλινδρου της Ασίνης, από την εποχή του Χαλκού, το οποίο παραδόθηκε προκειμένου να επανενωθεί με το δεύτερο θραύσμα του ίδιου αντικειμένου που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.

Το επιστραφέν θραύσμα είχε βρεθεί κατά τις ανασκαφές που είχε ξεκινήσει ο τότε διάδοχος του σουηδικού θρόνου, Gustaf Adolf, και μετέπειτα βασιλιάς Gustaf VI Adolf. Επί έναν ολόκληρο αιώνα βρισκόταν στο σουηδικό Μουσείο του Πανεπιστημίου της Ουψάλα. Παρότι η κατοχή του αντικειμένου θεωρούνταν νόμιμη η σουηδική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να το παραδώσει, στον γενέθλιο τόπο του, την Αργολίδα.

Κατά την διάρκεια μιας ειδικής τελετής ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Johan Borgstam παρέδωσε στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, το πολύτιμο θραύσμα.

Ellada_-_Souidia

«Ομολογώ ότι για εμένα προσωπικά, αυτή είναι μια πολύ χαρούμενη στιγμή, επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια όχι τυπική και συνηθισμένη τελετή, αλλά σε μια τελετή που, πρώτα απ’ όλα, επιβεβαιώνει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις στενές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα και τη Σουηδία και στον πολιτισμό» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Ξεκινώντας από τις ανασκαφές της Ασίνης, όπου το 1922 συμμετείχε και ο διάδοχος Gustaf Adolf, του σουηδικού θρόνου, η ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία συνεργάζεται εξαιρετικά και πολύ αποδοτικά με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Η Ασίνη είναι ένα ιδιαίτερο μέρος. Είναι λίγο κρυμμένο, αλλά την ίδια στιγμή παρά πολύ φανερό. Αποκαλύπτει μία πάρα πολύ παλιά φάση του ελληνικού πολιτισμού, 4.000 π.Χ, συγχρόνως, όμως, είναι ένας κρίκος, στη μακρά αλυσίδα της ιστορικής διάρκειας αυτού του πολιτισμού.

Ο συγκεκριμένος σφραγιδόλιθος μας επέτρεψε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε μαζί, τις κοινές αρχές και τις κοινές αξίες της προστασίας και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δύο τμήματα ενός μικρού μνημείου, το οποίο, όμως, είναι πάρα πολύ μεγάλο στη σημασία του, ενώνονται στο πρωτότυπο, στη γη που τα δημιούργησε, στην Ελλάδα. Θα παραμείνουν ενωμένα εκεί που βρέθηκε το ένα, τέλειο απείκασμα του πραγματικού. Ο επισκέπτης στην Ουψάλα και ο μελετητής θα δουν στην ουσία το ίδιο πράγμα, αυτό που βλέπει ο επισκέπτης και ο μελετητής στο Μουσείο του Ναυπλίου. Η διαφορά είναι πάρα πολύ μικρή. Η διαφορά είναι στην ουσία, και αφορά στη γενναιοδωρία του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, του σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και στη γενναιοδωρία του σουηδικού λαού».

Η υπουργός Πολιτισμού μάλιστα συνέδεσε την συγκεκριμένη κίνηση της Σουηδίας με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, θέλοντας να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα προς τους Βρετανούς: «Για εμάς τους Έλληνες, για μένα προσωπικά, η συγκεκριμένη χειρονομία είναι η εικονοποίηση ενός εθνικού στόχου, της οριστικής επιστροφής και της ενοποίησης και της επανένωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης των Γλυπτών του Παρθενώνα» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Johan Borgstam, σημείωσε πως η απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης να διευκολύνει την επανένωση του πήλινου σφραγιδοκύλινδρου της Ασίνης, αποτελεί ένα εξαιρετικό σύμβολο της μακροχρόνιας συνεργασίας των δύο χωρών. «Είναι η απόδειξη της δέσμευσής μας να διατηρήσουμε και να μοιραστούμε την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης για τις μελλοντικές γενιές. Η παράδοση και η επιστροφή στην Ελλάδα ενός αντικειμένου που γεννήθηκε στην Αργολίδα πριν από 4.000 χρόνια περίπου, αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για εμάς. Είναι μια συγκινητική στιγμή για τους Έλληνες φίλους μας, είναι όμως μια συγκινητική στιγμή και για εμάς καθώς εντάσσεται στην ευρύτερη συζήτηση για την ενοποίηση των αντικειμένων που πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να εκτίθενται στην Ελλάδα» εξήγησε.

Pin It on Pinterest