Θα μιλήσουν οι σοροί για τα αίτια της τραγωδίας; – Η σιωπή της Άγκυρας εξακολουθεί (vid)

Βρέθηκαν οι σοροί των δυο επιβαινόντων του δικινητήριου αεροσκάφους που χάθηκε από τα ραντάρ το βράδυ της Τετάρτης. Θα γίνει ταυτοποίηση των σορών και θα πραγματοποιηθεί ιατροδικαστική εξέταση για να φανεί εάν υπάρχουν ίχνη έκρηξης από πύραυλο που πιθανώς να κατέρριψε το αεροπλάνο.
Με το πρώτο φως της ημέρας επανάρχισαν οι έρευνες, στην θαλάσσια περιοχή 40 ναυτικά μίλια από την Λάρνακα, όπου χθες βράδυ έπεσε το δικινητήριο Diamond DA42, με δύο επιβαίνοντες. Το μικρό αεροσκάφος χάθηκε την ώρα της πτήσης του, με πορεία όπως υπολογίζεται προς Λίβανο, από τα ραντάρ του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας, ενώ βρισκόταν γύρω στα 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λάρνακας.
Ένοχη σιωπή τηρεί η Τουρκία στο ζήτημα της πτώσης (;) του δικινητήριου αεροσκάφος Diamond DA42 σε απόσταση μερικών μιλίων από την τουρκική φρεγάτα «TCG Gelibolu» (F-493) που βρίσκονταν παράνομα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ συνοδεύοντας το ερευνητικό σκάφος «Barbaros».
Τη στιγμή που τέθηκαν σε συναγερμό και ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του δικινητήριου αεροσκάφους τα κέντρα έρευνας και διάσωσης τριών χωρών, της Κύπρου απ’ όπου απογειώθηκε το Diamond DA42 με τους δύο επιβαίνοντες, του Λιβάνου όπου είχε προορισμό και του Ισραήλ, προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ασχολήθηκε καν με το περιστατικό.
Δεν εξέδωσε ούτε μία ανακοίνωση που να αφορά στο συμβάν, παρ’ ότι πλοία της Άγκυρας βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από τον τόπο του… εγκλήματος, δεν έχει καταγραφεί κίνηση των τουρκικών σκαφών όσον αφορά στην έρευνα και διάσωση του αεροσκάφους (οι Τούρκοι δεν αφήνουν τέτοιες ευκαιρίες να πέσουν κάτω, όπως κάνουν στο Αιγαίο) και η είδηση, μέχρι και χθες αργά το βράδυ, δεν υπήρχε πουθενά στα τουρκικά ΜΜΕ.
Ως τις 630 είχαν ανασυρθεί από την θάλασσα τα συντρίμμια του μικρού αεροσκάφους, ενώ οι έρευνες εντοπισμού των δύο επιβαινόντων στο δικινητήριο Diamond DA42, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαίδη «θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί»
Στην επιχείρηση διάσωσης στο σημείο πτώσης μετείχαν C130 και ελικόπτερα του ισραηλινού Στρατού μαζί με ελικόπτερο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα συντρίμμια, που εντοπίστηκαν από το ελληνικό εμπορικό σκάφος, «το πνεύμα του Πειραιά»,  συνέλεξε και μεταφέρει στη Λεμεσό γερμανικό πολεμικό πλοίο που βρισκόταν στην περιοχή και έσπευσε για βοήθεια.
Στο μικρό αεροσκάφος, με πιλότο τον εκπαιδευτή Αυγουστίνο Αυγουστή από την Λεμεσό, επέβαινε ο Λιβάνιος Τζώρτζ Οπέκι, επιχειρηματία σύμφωνα με πληροφορίες. Το αεροσκάφος ανήκει σε σχολή πιλότων, με έδρα την Πάφο, η οποία εκτός από την εκπαίδευση αναλάμβανε κι επείγουσες μεταφορές ασθενών, όπως  και επιχειρηματιών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο χειριστής Αυγουστίνος Αυγουστή, ήταν κι ο υπεύθυνος της Σχολής.
Ο Αυγουστή είναι επικεφαλής της σχολής εκπαίδευσης πιλότων ελαφρών σκαφών της ιδιωτικής εταιρείας Griffon με έδρα το αεροδρόμιο Πάφου, η οποία είναι αδειοδοτημένη από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση νέων ώστε να αποκτήσουν άδεια χειριστή ελαφρών αεροσκαφών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αυγουστή είναι έμπειρος πιλότος, με 9.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του. Βάσει του σχεδίου πτήσης που υποβλήθηκε χθες ήταν ο χειριστής του DA 42 στο μοιραίο ταξίδι από την Πάφο προς την Βηρυτό.
Σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο μαζί με ισραηλινά ελικόπτερα διερευνούν την περιοχή όπου χάθηκε το στίγμα του δικινητήριου αεροσκάφους (γύρω στα 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λάρνακας), βρίσκονται ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης μαζί με το Γενικό Διευθυντή και την ηγεσία του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών, στις 22 Οκτωβρίου και ώρα 19:04 τοπική ώρα, δικινητήριο αεροσκάφος τύπου Diamond DA42, σε πτήση από το αεροδρόμιο Πάφου προς τη Βηρυτό με δύο επιβαίνοντες, χάθηκε από τα ραντάρ του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας.
Στις 19:18 το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας μπήκε σε κατάσταση συναγερμού ειδοποιώντας το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης  της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για εντοπισμό του αεροσκάφους.
Ο χάρτης δείχνει το σημείο όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια

Παλαιότερο βίντεο από το αεροσκάφος
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest