Σόου προκλητικότητας Ερντογάν για το Κυπριακό: Για όλα φταίνε οι αδιάλλακτοι Ελληνοκύπριοι

Ενα πραγματικό «σόου» έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν, που θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστήριξε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει μια ανισότιμη και άδικη πολιτική επιβολής και αρνείται να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους».

Ο Τούρκος πρόεδρος προσέθεσε ότι «η Μεσόγειος, εκτός από τις τραγωδίες που προκάλεσε η συριακή κρίση και η παράνομη μετανάστευση, αντιμετωπίζει περαιτέρω προβλήματα εξαιτίας των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά τις διαπραγματεύσεις για περισσότερα από 50 χρόνια, το Κυπριακό δεν έχει λυθεί λόγω της αδιάλλακτης θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, βάσει διεθνούς συνθήκης, για τον τουρκοκυπριακό λαό, με τον οποίο διατηρεί βαθείς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Και παρομοίως, η Ελλάδα, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυητές», προσέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερντογάν: Οι μηδενικές εγγυήσεις σημαίνουν κακές προθέσεις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας στη συνέχεια υποστήριξε ότι «είναι φανερό πως αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα υπό την προϋπόθεση των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας έχουν κακές προθέσεις από την αρχή και η Τουρκία από την άλλη πλευρά, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της μέχρι να βρεθεί λύση που να εγγυάται την ασφάλεια και τη διατήρηση των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού».

Αναφορικά με το ενεργειακό ζήτημα της Κύπρου και, ευρύτερα, της Ανατολικής Μεσογείου ο Ερντογάν παρουσίασε για μια ακόμη φορά τις γνωστές τουρκικές θέσεις, προκρίνοντας μια -κατά τον ίδιο- λύση win-win.

«Ατυχώς, παρά τη λογική μας προσέγγιση, μερικές χώρες στην περιοχή προβαίνουν σε μονομερή βήματα, επιχειρώντας να μετατρέψουν το ζήτημα των ενεργειακών πόρων σε πεδίο σύγκρουσης. Στην Ανατολική Μεσόγειο θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα και της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους» διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Πηγή: iefimerida.gr