Σολάριουμ: Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά

Η Ελλάδα είναι μια χώρα «λουσμένη» στο φως του ήλιου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ωστόσο, το ξενόφερτο solarium, δηλαδή το τεχνητό μαύρισμα, έχει βρει και στη χώρα μας αρκετούς θιασώτες.

Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τους κινδύνους που κρύβει η πρακτική του τεχνητού μαυρίσματος για την υγεία του δέρματος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αν βγουν μαυρισμένοι στην παραλία θα προστατευθούν από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, δεν θα καούν και δεν θα κινδυνεύσουν να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος.

Ο γενικός γραμματέας της επιστημονικής εταιρείας, Αιμίλιο Λάλλα, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ (Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης) απαντά για το solarium.

Κύριε Λάλλα, να κάνουμε ή να μην κάνουμε solarium και γιατί;

Η απάντηση είναι απλή: να μην κάνουμε, καθόλου και ποτέ. Η σύσταση των δερματολόγων αναφορικά με το τεχνητό μαύρισμα είναι όμοια με αυτή των πνευμονολόγων για το τσιγάρο. Είναι σοφότερο να μην κάνουμε ποτέ, ούτε καν για δοκιμή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η σύσταση αυτή τηρείται απ’ όλους.

Και αυτό γιατί το solarium δεν είναι μέρος του φυσιολογικού, υπό την έννοια ότι δεν μπορείς να πεις σε κάποιον να μην βγει ποτέ στον ήλιο. Διότι πρόκειται για φοβερή τροποποίηση της φυσιολογικής ζωής του ανθρώπου.

Το solarium δεν προσφέρει τίποτα. Ούτε καν ευχαρίστηση. Εξυπηρετεί μόνο έναν στόχο, που δεν είναι άλλος από το να είναι κανείς μαυρισμένος.

Επίσης, αυτό που είναι ήδη επιστημονικά τεκμηριωμένο είναι ότι η θεωρία «το solarium προστατεύει επειδή το δέρμα όταν εκτεθεί στον ήλιο δεν καίγεται πια τόσο εύκολα» είναι λανθασμένη. Γιατί το solarium προστατεύει μόνο από το ηλιακό έγκαυμα και όχι από τις υπόλοιπες βλαπτικές επιδράσεις του ήλιου, κυρίως του φάσματος Β, της υπεριώδους ακτινοβολίας, που κυρίως σχετίζεται με την καρκινογένεση.

Άρα, δεν προστατεύει καθόλου απ’ αυτό, ίσα-ίσα που μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο γιατί το έγκαυμα υπό μια έννοια είναι και κάτι «επιθυμητό» υπό τη λογική ότι είναι ένας προειδοποιητικός μηχανισμός που μας αναγκάζει να διακόψουμε την έκθεση στον ήλιο. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι είναι ένα σημάδι, ένα δυνατό προειδοποιητικό καμπανάκι που σου λέει «σταμάτα τώρα αυτό που κάνεις». Το solarium εξουδετερώνει αυτό τον προειδοποιητικό μηχανισμό, χωρίς να προστατεύει καθόλου από τη βλαπτική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας. Και επιπλέον, επειδή και η ακτινοβολία Α συμμετέχει στην καρκινογένεση, και το solarium είναι ακτινοβολία Α, συνεπώς αυτό καθ’ αυτό το τεχνητό μαύρισμα έχει σχετιστεί με καρκινογένεση, όπως το ακανθοκυτταρικό και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Εν κατακλείδι λοιπόν, solarium ποτέ. Και ιδίως στα παιδιά. Γιατί, επί τη ευκαιρία να πούμε ότι στις ΗΠΑ εδώ και έναν χρόνο ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εκδώσει ισχυρή προειδοποίηση να μην κάνουν solarium τα παιδιά τουλάχιστον μέχρι την ενηλικίωση.
Πηγή: in.gr

Pin It on Pinterest