Π.Σκουρλέτης: “Αν η Ευρώπη μας πετάξει από το πλοίο τότε θα κολυμπήσουμε προς…τη Μόσχα”

«Θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που ονομάζεται Ευρώπη, αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης στην Die Zeit ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να στραφεί αλλού, και ότι ήδη έχει βρει τις συμμαχίες που χρειάζεται για την επιβίωσή της.
Τη διαφαινόμενη ελληνορωσική προσέγγιση σχολιάζει και η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «ο Αλέξης Τσίπρας έχει κακά χαρτιά αλλά γερά νεύρα. Αν αυτό που έχει να προσφέρει δεν αρέσει στην Ευρώπη, τότε θα βρει χρήματα αλλού. Στη Μόσχα».
Η εφημερίδα του Αμβούργου – σύμφωνα με τη Deutsche Welle – φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι «αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, ‘τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα’». 
Όπως επισήμανε ο έλληνας υπουργός, «θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που ονομάζεται Ευρώπη, (…) αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε». Σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, η κυβέρνηση θα αποκαλύψει ποιο σχέδιο Β διαθέτει και ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει σε αυτό η Ρωσία εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.
Σχολιάζοντας την ελληνική στάση στο θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο αρθρογράφος διερωτάται: «Θέλει ο Τσίπρας να παίξει πραγματικά αυτό το χαρτί;Ή μπλοφάρει; Όχι, δεν είναι μπλόφα η καταστροφή της ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στη Ρωσία στο ζήτημα της διένεξης στην Ουκρανία. ‘Οι κυρώσεις δεν ωφελούν κανέναν’, δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης», επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει».
Πάντως προξενεί απορία η κατευθυνόμενη δημοσιογραφία στην Γερμανία. Η  ΕΕ και οι ΗΠΑ προκάλεσαν την εμφύλια σύρραξη στην Ουκρανία, αυτές δρουν με αποδεδειγμένες καθεστωτικές μεθόδους και με μηδενική ντροπή προσπαθούν να παρουσιάσουν τους εαυτοούς τους ως “θύματα” και ότι η Ρωσία είναι μια νέα ΕΣΣΔ. Φυσικά έχει συμβεί το αντίθετο. Άθεες είναι πλέον οι ΗΠΑ και η ΕΕ, η βαριά φοορολόγηση που καταργεί επί της ουσίας την ιδιοκτησία βρίσκεται στις δικές τους επικράτεις.
Όσο για την ελευθερία του λόγου αρκεί κάποιος να ξαναδεί το χθεσινό αλήτικο δημοσίευμα της Bild που παρουσίασε τις ουρές των συνταξιούχων ως bank run. H Σοβιετική Ένωση σε όλες της τις σκοτεινές εκφάνσεις βρίσκεται πλέον σε ΗΠΑ και ΕΕ, και το κυριότερο εφαρμόζεται με ολοένα και πιο ολοκληρωτική αλλά συγκαλυμμένη μορφή.
Η προσέγγιση που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση με τη Μόσχα σχολιάζεται και από την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Ο γερμανός αρθρογράφος κάνει λόγο για «φλερτ με τη Μόσχα», εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ρισκάρει να απομονωθεί πλήρως εντός της ΕΕ». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Ντύσελντορφ αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, «ενδέχεται να πρόκειται για κάτι περισσότερο από φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο και ελληνικές εξαγωγές φράουλας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που μεταβαίνει επίσης στη Ρωσία, έχει ήδη αναφερθεί λίγο μετά τις εκλογές στο ενδεχόμενο ρωσικής δανειακής βοήθειας. Αυτό καταδεικνύει και η επίσπευση της επίσκεψης Τσίπρα από τις 9 Μαΐου στις 8 Απριλίου. Σύμπτωση ή όχι, αυτή η 8η Απριλίου είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της ΕΕ η ημερομηνία κατά την οποία ενδέχεται να εξαντληθούν τα χρήματα της Αθήνας».
Ο γερμανός σχολιαστής θεωρεί ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα τύχει θερμής υποδοχής στο Κρεμλίνο. Όπως υπογραμμίζει, «η Ρωσία έχει οικονομικές φιλοδοξίες στην Ελλάδα. Ο Ρωσικός Σιδηρόδρομος RZD θέλει να αναλάβει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την ‘πύλη προς τα Βαλκάνια’. Πολύ σημαντικότερες για τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι όμως οι προοπτικές στο γεωπολιτικό πεδίο», τονίζει ο αρθρογράφος.
Είναι εντυπωσιακό το γερμανικό θράσος. Ενοχλούνται που τα “υποζυγια”- οι Έλληνες πολίτες- αντιδρούν, κοιτούν το συμφέρον τους και αποφάσισαν να ζήσουν χωρίς τους δυνάστες τους, ή τουλάχιστον να προσθέσουν και άλλες εναλλακτικές στη ζωή τους. Πάντα στη ζωή και στον πόλεμο πέρα από την κύρια οχύρωση πρέπει να υπάρχει μια συπληρωματική που θα την στηρίζει, και μια εναλλακτική σε περίπτωση ου εγκαταλειφθεί η πρώτη. Αυτοί οι κανόνες απλής λογικής ενοχλούν ιδιαίτερα Βερολίνο,Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Προφανώς η κοινή λογική δεν είναι αρεστή, γιατί απλούστατα δεν μπορεί να καταρριφθεί με λογικά επιχειρήματα.

Pin It on Pinterest

Share This