Το σκοτάδι… προστατεύει τη γονιμότητα

Οι γυναίκες πρέπει να περνούν οκτώ ώρες χωρίς φως τη νύχτα, υποστηρίζει έρευνα

Τα ξενύχτια και η έκθεση σε τεχνητό φως ενδεχομένως να απειλούν τη γυναικεία γονιμότητα, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Κάθε φορά που ανάβουμε το φως τη νύχτα, μειώνεται η παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που σύμφωνα με την νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των ωαρίων από το στρες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή καθηγητή Russel Reiter από το Πανεπιστήμιο του Τέξας οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν συνιστάται να περνούν οχτώ ώρες στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ιδανικά τα φώτα πρέπει να είναι σβηστά, αλλά αν πρέπει να υπάρχει ένα φωτάκι αναμμένο ας είναι κόκκινο ή κίτρινο και όχι άσπρο ή μπλε επειδή σύμφωνα με τον καθηγητή Reiter, αυτά τα χρώματα μπορεί να διαταράξουν το βιολογικό ρολόι.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Fertility and Sterility τεκμηρίωσε ότι η μελατονίνη προφυλάσσει τα ωάρια από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ο κύκλος φωτός–σκότους πρέπει να παραμένει ομαλός και αδιατάρακτος από τη μία μέρα στην άλλη, διαφορετικά το βιολογικό ρολόι της γυναίκας μπορεί να αποσυντονιστεί. Η ίδια συμβουλή ισχύει και για τις εγκύους, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον καθηγητή Reiter.

Πηγή: Vita.gr

Pin It on Pinterest