Αντιδράσεις στα Σκόπια για τις δηλώσεις Σαμαρά

«Δεν υπάρχει “μακεδονική” γλώσσα», δήλωσε, χθες, από το Στρασβούργο ο έλληνας πρωθυπουργός

Η αναφορά του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα και πως η γλώσσα αυτή αποτελεί «επινόηση των κομμουνιστών», την οποία διατύπωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες, στο Στρασβούργο, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ και πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι (προέρχεται από το VMRO-DPMNE) ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Σαμαράς, με την αναφορά του αυτή αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν μπορεί να επιλύσει την διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος, αλλά ως δημιουργός ο ίδιος του προβλήματος αυτού θα κάνει τα πάντα για να μην βρεθεί λύση».

«Η δήλωση του κ. Σαμαρά μοιάζει με δήλωση πολιτικού του 19ου αιώνα που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων… Σχετικά με τα περί μη ύπαρξης μακεδονικής γλώσσας, τον προτρέπουμε, εφόσον έχει χρόνο στη διάθεση του, να επισκεφθεί για μία εβδομάδα τη Φλώρινα, την Έδεσσα και τα χωριά της Καστοριάς για να διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα διατηρείται και ομιλείται από την μακεδονική μειονότητα η μακεδονική γλώσσα» συμπλήρωσε ο κ. Μιλόσοσκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, την Τετάρτη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mάρτιν Σουλτς σχετικά με τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας, δέχτηκε ερώτηση από δημοσιογράφο της πΓΔΜ, σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, το οποίο αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ. Ο δημοσιογράφος παρουσιάστηκε ως «ανταποκριτής διάφορων μέσων ενημέρωσης στην μακεδονική γλώσσα».

«Δεν ήξερα, πρώτα απ΄όλα, ότι η «μακεδονική» γλώσσα υπήρχε», σημείωσε αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο δημοσιογράφος αντέδρασε λέγοντας: «Συγγνώμη, επιτρέψτε μου να πω ότι η μακεδονική γλώσσα υπάρχει, αναγνωρίζεται από σειρά μελετών αναγνωρισμένων γλωσσολόγων. Δεν είναι μια γλώσσα που επινοήθηκε, ομιλείται από τη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζεται επίσημα από το ελληνικό κράτος, ένα «ντοκουμέντο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωμωσαϊκό (Euro-mosaique), το επιβεβαιώνει επίσης, το οποίο είχε συνταχθεί τη δεκαετία 1990».

Ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Υπάρχουν τόσα πράγματα που επινόησαν τότε οι ίδιοι οι κομμουνιστές. Δεν πρέπει να μιλήσω γι αυτά, αυτή τη στιγμή. Αλλά αφορούν την εποχή, την περίοδο εκείνη».

Πηγή : newsbeast.gr

Pin It on Pinterest