«Σκοπιά» στο Καστελόριζο αναλαμβάνουν σκάφη του… ΕΛΚΕΘΕ!

Σύμφωνα με πληροφορίες έγγραφο αίτημα από το υπουργείο Άμυνας ζήτησε να κινητοποιηθούν τα δύο σκάφη και να μεταβούν στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Ως επίσημη αιτιολογία της αποστολής θα εμφανίζεται η διεξαγωγή ερευνών. Να σημειωθεί ότι το ΕΛΚΕΘΕ είναι κρατικός ερευνητικός οργανισμός που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας.

Τα ερευνητικά σκάφη του ΕΛΚΕΘΕ για να “περιπολούν” στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τους ερευνητές σε ρόλο …φαντάρων, για να  «φυλάξουν σκοπιά», στέλνει στο Καστελόριζο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην έντονη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του inotos.gr, το υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να ακολουθήσει πρακτικές της τουρκικής πλευράς, να κινητοποιήσει δηλαδή το επιστημονικό προσωπικό της χώρας στην υπεράσπιση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Έτσι την περασμένη Τετάρτη έστειλε επίσημο αίτημα στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών,  που προβλέπει μεταξύ άλλων την κινητοποίηση των ερευνητικών του σκαφών.

Η αποστολή

Ειδικότερα, με το έγγραφο αίτημα το υπουργείο Άμυνας ζήτησε να κινητοποιηθούν τα δύο σκάφη και να μεταβούν στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Ως επίσημη αιτιολογία της αποστολής θα εμφανίζεται η διεξαγωγή ερευνών. Η χρονική συγκυρία ωστόσο κατά την οποία υποβλήθηκε το αίτημα του υπουργείο Άμυνας (και συγκεκριμένα η Τετάρτη 3 Ιουνίου) προδίδουν ότι η αποστολή σχετίζεται άμεσα με τις προκλήσεις της Άγκυρας, που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η κινητοποίηση, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους ερευνητές και τίναξε στον αέρα τους σχεδιασμούς του ΕΛΚΕΘΕ για το επόμενο διάστημα.

Είναι ενδεικτικό ότι αναβλήθηκαν επ’ αόριστο οι εργασίες ανακατασκευής και αναβάθμισης που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σε ένα από τα δύο σκάφη τον Ιούλιο. Την ίδια τύχη, της επ’ αόριστο αναβολής, είχε και το ερευνητικό πρόγραμμα του δεύτερου σκάφους.

Με το έγγραφό του το υπουργείο Άμυνας ζητά να διευρυνθεί επιπλέον η συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ. Δεδομένο θεωρείται ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής στο Καστελόριζο τα δύο ερευνητικά σκάφη θα επιβλέπονται και ενδεχομένως να συνοδεύονται από πλωτά και εναέρια μέσα των ενόπλων δυνάμεων.

Οι τουρκικές προκλήσεις

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα η Άγκυρα δημοσίευσε στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης χάρτες με 24 θαλάσσια οικόπεδα, που πρόκειται να παραχωρηθούν στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO).

Τα οικόπεδα βρίσκονται στην θαλάσσια περιοχή που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και περιλαμβάνουν περιοχές Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Στους συγκεκριμένους χάρτες δεν περιλαμβάνονταν το Καστελόριζο, ωστόσο προέκυπτε σαφώς η πρόθεση της Άγκυρας να αμφισβητήσει εκ νέου την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επ’ αυτού, οι ανησυχίες των ελληνικών αρχών επιβεβαιώθηκαν μόλις δύο μέρες αργότερα και συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε με δηλώσεις τον ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και παράλληλα δημοσίευσε δύο νέους χάρτες με τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Οι επίμαχοι χάρτες αποτυπώνουν τις θεωρίες των Τούρκων για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου διεκδικεί πολλά θαλάσσια οικόπεδα της Λευκωσίας, ενώ δεν υπολογίζει την Ρόδο, την Κρήτη και «εξαφανίζει» το Καστελόριζο. Σύμφωνα με τους χάρτες η Τουρκία θεωρεί επίσης δικά της νησιά την Κάσο και την Κάρπαθο.

«Η Ελλάδα δεν θα παρακολουθεί»

Πέρα από τις διπλωματικές ενέργειες της ελληνικής πλευράς, μέσω διαβήματος που επιδόθηκε στον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, ο υπουργός Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος διαμήνυσε από την πρώτη στιγμή ότι η Ελλάδα δεν θα τηρήσει στάση απλού παρατηρητή στις προκλήσεις.

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος από το βήμα της βουλής συμπληρώνοντας ότι «σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση».

Την απάντηση στην Τουρκία, στην οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας, καλούνται να δώσουν τα ερευνητικά σκάφη του ΕΛΚΕΘΕ. Εξάλλου την περασμένη Τετάρτη, την ημέρα δηλαδή που ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε τις επίμαχες δηλώσεις στη βουλή, στάλθηκε και το επίσημο αίτημα του υπουργείου Άμυνας προς το ΕΛΚΕΘΕ για την αποστολή στο Καστελόριζο.

πηγή inotos.gr

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest