Μ.Ιατρίδη: «Έρχονται ακόμα σκληρότερα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».

Μίκα Ιατρίδη: «Έρχονται ακόμα σκληρότερα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».

«Είναι πραγματικά θλιβερό να έρχονται πάλι εδώ οι δανειστές και να επιβάλλουν μέτρα που θα οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερη ανεργία», τόνισε η Μίκα Ιατρίδη, μιλώντας ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης βουλευτών του Σύριζα, για ζητήματα πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων.

«Η πολιτική επιστράτευση είναι ένα απεχθές μέτρο», σημείωσε η βουλευτής Δωδεκανήσου και από τη στιγμή που η Τρόικα και η συγκυβέρνηση επιτίθενται ανελέητα στα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, ειδικά όταν χάνεται κάθε ελπίδα, όταν όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Η Μίκα Ιατρίδη, ως τομεάρχης Ναυτιλίας του Κινήματος, αναφέρθηκε και στην πολιτική επιστράτευση των ναυτικών, επισημαίνοντας ότι είναι από τους ελάχιστους κλάδους του ιδιωτικού τομέα, που απεργεί για την προστασία των δικαιωμάτων του. Όμως, επεσήμανε η βουλευτής Δωδεκανήσου, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, φροντίζει, από σεβασμό προς τους νησιώτες και το κοινωνικό σύνολο, να απεργεί, κυρίως, σε περιόδους με σημαντικά μειωμένη επιβατική και εμπορευματική κίνηση, για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων. Είναι στιγμή, τόνισε η Μίκα Ιατρίδη, το Υπουργείο Ναυτιλίας να σταματήσει τη μονοδιάστατη πολιτική του για την περεταίρω μείωση του εργατικού κόστους στη λειτουργία των πλοίων.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η βουλευτής Δωδεκανήσου επεσήμανε ότι ούτε ο κοινωνικός αυτοματισμός, στο οποίο επενδύει η κυβέρνηση, μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα. Και αυτό γιατί, τόνισε η Μίκα Ιατρίδη, «όλοι οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ότι δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο, ότι όλοι θα δεχθούν τα αποτελέσματα των δήθεν διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που επιβάλλετε».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πραγματικότητα είναι ότι από την εποχή που ο κ. Παπανδρέου μάς έβαλε στο μνημόνιο, με το περίφημο διάγγελμα του από το ακριτικό Καστελόριζο, όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο στόχαστρο μίας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Μίας πολιτικής, η οποία επιδιώκει να στερήσει από τους εργαζόμενους, από τους πολίτες μίας κοινωνίας, κεκτημένα με αίμα και αγώνες δικαιώματα. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, στην αξιοπρεπή εργασία, στη συλλογική σύμβαση, στην προστασία από την αυθαιρεσία των εργοδοτών.

Ζούμε μία μνημονιακή πολιτική, η συνταγή της οποίας έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή επίπεδα τα ποσοστά της ανεργίας στη χώρα μας, έχει διώξει τους νέους ανθρώπους από την πατρίδα μας. Αυτή η σκληρή και ανελέητη επίθεση της τρόικας στο κοινωνικό κράτος και τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι επόμενο να έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις όσους από τους Έλληνες πολίτες έχουν ακόμα δουλειά. Είναι πραγματικά θλιβερό να έρχονται πάλι εδώ οι δανειστές και να επιβάλλουν μέτρα που θα οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερη ανεργία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πολιτική επιστράτευση είναι ένα απεχθές μέτρο. Αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση που το εφαρμόζει λειτουργεί αυταρχικά, λειτουργεί με σκοπό να δείξει την πυγμή της απέναντι σε όσους εργαζόμενους τολμούν και απεργούν. Είναι πραγματικά απαράδεκτο να βρίσκονται εργαζόμενοι σε καθεστώς επιστράτευσης για τόσους μήνες.

Βέβαια η συγκεκριμένη ερώτηση των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε τον Οκτώβρη του 2013, οκτώ σχεδόν μήνες μετά την επιστράτευση των ναυτικών και των εργαζομένων στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Σε ότι αφορά τους ναυτικούς μας, η άρση της επιστράτευσης έγινε με εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού κ. Βαρβιτσιώτη και με την υπογραφή από τον Πρωθυπουργό της αντίστοιχης απόφασης στο Φύλλο Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Θα πρέπει εδώ να επισημάνω ότι οι Έλληνες ναυτικοί, κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης, ήταν ο μοναδικός κλάδος που σχεδόν κάθε απεργιακή τους κινητοποίηση κατέληγε σε επιστράτευση και κάτι τέτοιο δεν ήταν βέβαια τυχαίο.

Η επιστράτευση των ναυτικών ήταν το πιο εύκολο πράγμα για μία κυβέρνηση, γιατί ούτε συγκεκριμένο σχέδιο χρειαζόταν ούτε κάποια ιδιαίτερη κινητοποίηση ούτε καθορισμός νέων δρομολογίων για την ακτοπλοΐα μας. Έδινε απλά η κυβέρνηση το φύλλο πορείας στον πλοίαρχο του ακτοπλοϊκού πλοίου και η επιστράτευση ήταν γεγονός. Θυμίζω εδώ ότι σε άλλες περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων, με σημαντικές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ούτε μπορούσαν αλλά ούτε και ήθελαν να προχωρήσουν σε επιστράτευση.

Ως νησιώτισσα, ως Ροδίτισσα, ως Δωδεκανήσια, οφείλω να επισημάνω ότι οι απεργίες στην ακτοπλοΐα δημιουργούν ζήτημα για τα νησιά μας, ειδικά τα ακριτικά. Από την άλλη, όμως, είναι οι ίδιοι οι ναυτικοί που με τις ικανότητες τους και την ναυτοσύνη τους εξασφαλίζουν τη συγκοινωνία για τους νησιώτες, διότι αναγκάζονται να δέσουν σε ανύπαρκτα λιμάνια εκτεθειμένα στον καιρό, αναγκάζονται να δέσουν σε λιμάνια που έχουν σχεδιαστεί με λάθος τρόπο, γιατί τα κάνουν όλα αυτά πολλές φορές κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Εξασφαλίζουν, όμως, τη γραμμή ζωής για τους ακρίτες μας και τουλάχιστον, από όσο θυμάμαι εγώ, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προχωρά σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε εποχές εκτός τουριστικής περιόδου και γενικά σε εποχές που η επιβατική κίνηση και η κίνηση των εμπορευμάτων είναι σημαντικά περιορισμένη.

Το κάνει αυτό γιατί σέβεται τους νησιώτες. Ουσιαστικά, αν εξαιρέσουμε τη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων της Κρήτης, οι απεργίες των ναυτικών δεν δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα δημιουργούν τα απαγορευτικά που πολλές φορές ισχύουν στο Αιγαίο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς θεωρούμε ότι η εφαρμογή του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης δείχνει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει τη διάθεση να λύσει τα προβλήματα, δεν έχει τη διάθεση να βρει τη μέση λύση, τη «χρυσή τομή».

Επειδή αναφέρομαι στους ναυτικούς μας, οφείλω να επισημάνω ότι η μονοδιάστατη πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας για την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους στα πλοία, όταν το κόστος αυτό δεν είναι το καθοριστικό στο συνολικό κόστος λειτουργίας ενός πλοίου, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέες ρήξεις με τους ναυτικούς και ίσως και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Προσέξτε: Όταν χάνεται κάθε ελπίδα, όταν όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, καμία πολιτική επιστράτευση δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Ειδικά για τους ναυτικούς μας, πρέπει να τούς αναγνωρίσουμε ότι είναι ο μόνος κλάδος που, όταν απεργεί, απεργεί και ενάντια στους ιδιώτες εργοδότες του, τους εφοπλιστές, σε αντίθεση με άλλους κλάδους που απεργούν στο πλαίσιο του δημοσίου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι δεδομένο ότι έρχονται ακόμα σκληρότερα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Έρχονται μέτρα που θα προκαλέσουν το σύνολο της κοινωνίας, όσο κι αν η Συγκυβέρνηση έχει επενδύσει και επενδύει συνεχώς στον κοινωνικό αυτοματισμό.

Αυτό θα τελειώσει σύντομα γιατί πραγματικά δεν έχετε αφήσει κανέναν επαγγελματικό κλάδο, κανέναν εργαζόμενο χωρίς να επιτεθείτε στα δικαιώματά του, χωρίς να τον λοιδορήσετε, χωρίς σε τελική ανάλυση να τον καταστρέψετε.

Πλέον όλοι οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ότι δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο, ότι όλοι θα δεχθούν τα αποτελέσματα των δήθεν διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που επιβάλλετε, οι οποίες καταστρέφουν την οικονομία και τον κοινωνικό «ιστό» της χώρας μας.

Αργά ή γρήγορα η πολιτική που εφαρμόζετε θα στρέψει όλη την κοινωνία και όλους τους εργαζόμενους εναντίον σας και βέβαια η λύση της πολιτικής επιστράτευσης δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά.

Το πιθανότερο είναι να σας αποστρατεύσουν οι Έλληνες πολίτες, οι άνεργοι, αλλά και όλοι οι εναπομείναντες εργαζόμενοι που ζουν με το φόβο ότι θα μείνουν άνεργοι.

Σας ευχαριστώ.

Pin It on Pinterest