N.E. Ν. Δωδεκανήσου
Ρόδος, 11/7/2014
Κείμενο Συνέντευξης Τύπου
Το ΤΑΙΠΕΔ είναι μια μαύρη τρύπα, η οποία απορροφά συνεχώς τμήματα της δημόσιας περιουσίας, με τελικό σκοπό την συνολική απαλλοτρίωσή της προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και μόνο. Αυτό προκύπτει από την ολική νομική ασυλία που παρέχεται στα μέλη του για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη μπορεί να τους καταλογιστεί αλλά και από τον τρόπο λειτουργίας του.
Το δε ανταποδοτικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες είναι μηδενικό, καθώς τα όποια έσοδα κατευθύνονται αποκλειστικά στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Στη Ρόδο αντιμετωπίζουμε ίσως την μεγαλύτερη σε έκταση εκποίηση δημόσιας γης στη χώρα, καθώς λόγω Ιταλοκρατίας μεγάλες εκτάσεις είναι δημόσιες και καταγεγραμμένες, άρα και πιο εύκολα αξιοποιήσιμες, λόγω της ύπαρξης Κτηματολογίου.
Αρχικά λοιπόν αντιμετωπίζουμε το ξεπούλημα του αεροδρομίου, του λιμανιού της Ακαντιάς και της Μαρίνας Μανδρακίου. Έχουμε όμως και ξεπούλημα δασικών εκτάσεων, ακόμα και αναδασωτέων, καταφυγίων άγριας ζωής, περιοχών NATURA, παραλιών, έως και αρχαιολογικών χώρων!
Με πρόχειρους υπολογισμούς αυτή τη στιγμή έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ εκτάσεις συνολικού μεγέθους περίπου 60.000 στρεμμάτων, όσο δηλαδή ένα νησί της Δωδεκανήσου στο μέγεθος της Σύμης (!), από τα οποία τουλάχιστον τα μισά είναι δάση ή αναδασωτέες εκτάσεις!
Στο όλο εγχείρημα δεν υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός ή έλεγχος. Αναπάντητο παραμένει το βασικό ερώτημα τι είδους ανάπτυξη επιζητούμε μέσω αυτού του ξεπουλήματος, ή έστω τι τουριστική ανάπτυξη επιθυμούμε. Η επιπλέον προσθήκη αρκετών χιλιάδων κλινών θα επιβαρύνει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τουρισμού στο νησί χωρίς ανάλογο ανταποδοτικό όφελος. Το μόνο το οποίο βλέπουμε είναι μια βιομηχανία παραγωγής νομοθετημάτων κατά παραγγελία από το Μεσοπρόθεσμο και μετά, όπως είναι το χωροταξικό του τουρισμού, συνολικά το νέο χωροταξικό, και ο νέος νόμος για τις τουριστικές επενδύσεις.
Το Γραφείο Τύπου.