Συντονιστικές επιτροπές από το Δήμο Ρόδου για την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος

Σε απόλυτη συμφωνία ήρθαν οι επικεφαλής των παρατάξεων στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό , τα προβλήματα και τις ανάγκες που προκύπτουν.

Αρχικά το δημοτικό συμβούλιο ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση στο νησί από τον Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο. 1500 περίπου μετανάστες έχουν περάσει από τις 17 Αυγούστου μέχρι σήμερα από τα Παλαιά Σφαγεία, χώρος ο οποίος έχει διαμορφωθεί όσο το δυνατόν καταλληλότερα για την προσωρινή διαμονή τους.  Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια του κρατικού αλλά και ευρωπαϊκού μηχανισμού και τόνισε πως για ανθρωπιστικούς λόγους πρωτίστως ο Δήμος θα προσπαθήσει για ό,τι καλύτερο μπορεί με όσα μέσα διαθέτει.

Προς το παρόν οι συνθήκες είναι δύσκολες με μια γεννήτρια και ένα καλώδιο ρεύματος , με δυο χημικές τουαλέτες, με συνεχή συμβολή δεκάδων εθελοντών ιδιωτών, οργανώσεων και επιχειρηματιών. Όμως έτσι έχει κατορθωθεί να διαφυλαχθεί η εικόνα της πόλης στην καρδιά του καλοκαιριού.

Επισημάνθηκε ότι όλοι οι μετανάστες έρχονται είτε για διαμονή δυο ημερών και τη διαδικασία της ταυτοποίησης, είτε για λίγες ώρες, μεταβιβαζόμενοι από άλλα νησιά, μέχρι να μεταφερθούν στην πρωτεύουσα. Ο χώρος αυτός δεν  είναι κέντροσυγκέντρωσης. Και τονίστηκε από τον Δήμαρχο ότι για τον ίδιο λόγο δε χρειάζονται κέντρα συγκέντρωσης στα νησιά μας.

Προτάθηκε η συγκρότηση δυο συντονιστικών επιτροπών από Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων που θα πλαισιώνονται από εθελοντές. Η πρώτη επιτροπή  θα είναι υπεύθυνη για την εξεύρεση καθημερινών αναγκαίων υλικών, τροφίμων, ειδών ρουχισμού, ειδών βασικών αναγκών για την προσωρινή διαμονή των μετανστών και η δεύτερη θα συγκροτείται από γιατρούς διορισμένους και εθελοντές που θα φροντίζουν για την αναγκαία βασική υγειονομική περίθαλψη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των υπολοίπων συνδυασμών. Ο κ.Καρίκης τόνισε ότι όλοι στηριζόμενος ο Δήμος στον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής πρέπει να είναι προετοιμασμένος για ό,τι χρειαστεί ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των μεταναστών. Ενώ συμφώνησε με τον κ. Χατζηδιάκο ό,τι πρέπει να διαφυλαχθεί η εικόνα της πόλης.

Επίσης ο κ. Χατζηευθυμίου αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, όπως και του Έλληνα Επιτρόπου. Κάθετα αντίθετος και ο εκείνος με τη σειρά του στη δημιουργία καταυλισμού μεταναστών στη Ρόδο, καθώς έτσι το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Η κ. Παναή εκπροσωπώντας την παράταξη ΡΟΔΟΠΑΝ , ανέφερε ότι η Ρόδος έδωσε εξετάσεις ανθρωπιάς  και πήρε άριστα. Ήταν η καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο μας, φθάνει η κατάσταση να μη ξεφύγει από τον έλεγχο, όπως σε άλλα νησιά.

Όλοι τους συμφώνησαν ότι ο μηχανισμός του Δήμου με τη σημαντική συμβολή των εθελοντών λειτούργησε , ωστόσο η κατάσταση από το Χειμώνα θα είναι δυσκολότερη και πρέπει η Ρόδος να είναι προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις.

Τέλος, το λόγο πήρε ο κ. Ντίνος Μαντικός, αρχηγός της ΕΟΠΚ, ο οποίος εκπροσωπώντας την ομάδα του που φυλάει το χώρο 24 ώρες το 24ωρο, αναφέρθηκε στα δεκάδες προβλήματα  που προκύπτουν. Παρότι έγινε ταχύτατα ό,τι καλύτερο μπορούσε, τα προβλήματα  είναι πολλά και ο χώρος στα παλαιά σφαγεία δεν είναι κατάλληλος για τη διαμονή ανθρώπων. Είναι μια προσωρινή λύση και σταδιακά τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με το Δήμο θα τεθούν επί τάπητος και πολλά πρακτικά ζητήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μεταναστών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ευχαρίστησε και έδωσε πολλά συγχαρητήρια για το λειτούργημα και το δύσκολο έργο των εθελοντών , στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.