Μάνος Κόνσολας: «Ο δύσκολος αλλά υπεύθυνος δρόμος είναι αυτός της αλήθειας» – Συνέντευξη


Ο Μάνος Κόνσολας έχει χαρακτηριστεί για τη συνέπεια και το ήθος του στη διάρκεια της πολιτικής του πορείας, ως υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου. Ανέδειξε τα προβλήματα των νησιών μας και διεκδίκησε με επιμονή την επίλυση τους.

Ο ίδιος αναφέρει «Έδωσα και θα συνεχίσω να δίνω μάχες για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του. Θυμάμαι πάντα από που ξεκίνησα, ποιοι με στήριξαν. Οφείλω πολλά στους πολίτες.»

Σίγουρος για τις πολιτικές του θέσεις αλλά και ως γνήσιος Δωδεκανήσιος, θα συγκρουστεί με κάθε του δύναμη ώστε να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα που βλάπτει τη νησιωτικότητα. 

Συνέντευξη του Υποψήφιου Βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνου Κόνσολα, στην Ανδριάνα Κυπραίου για το Rodosreport.

(16/01/2015)

1.Πως θα αποτιμούσατε  την παρουσία σας στο ελληνικό κοινοβούλιο την τελευταία διετία;

Οι πολίτες της Δωδεκανήσου είναι αυτοί που θα αξιολογήσουν και θα αποτιμήσουν τη δραστηριότητα μου. Θεωρώ ότι τίμησα την εντολή που μου έδωσαν, στάθηκα κοντά τους, κοντά στο μικρό και στο μεγάλο πρόβλημα των νησιών.

Η δραστηριότητα μου ήταν συνεχής, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι μπορώ να κοιτάζω στα μάτια τους πολίτες. Δεν είπα ψέματα, δεν χάιδεψα αυτιά, δεν παραπλάνησα κανέναν.

Ανέδειξα προβλήματα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δώσαμε λύσεις. Υπάρχουν και μάχες όμως που δεν τις έχουμε κερδίσει ακόμα, μάχες που είναι μπροστά μας. Για αυτό όμως είμαστε εδώ, με μεγαλύτερη θέληση και δύναμη για τα Δωδεκάνησα.

2.Αφορμή για τις εκλογές στάθηκε η προεδρική εκλογή, ωστόσο συνέπεσαν  με τα φλέγοντα ζητήματα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά και την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Ποια είναι η θέση σας;

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν πρόκειται να καταργηθούν, υπάρχει και η κατηγορηματική δέσμευση του Πρωθυπουργού.

Σας υπενθυμίζω ότι εγώ προσωπικά, όταν επιχειρήθηκε η ανακίνηση του θέματος, ήμουν απόλυτα σαφής από το βήμα της Βουλής, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να συμπράξω με την ψήφο μου. Πιο σαφής δεν γίνεται.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στον τουρισμό, σας υπενθυμίζω ότι όχι μόνο πήρα δημόσια θέση και ανέλαβα δεσμεύσεις απέναντι στους συμπατριώτες μου αλλά κατέθεσα και επιχειρήματα για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στον τουρισμό μας. Γιατί έχει σημασία τα Δωδεκάνησα μαζί με μια δυνατή φωνή να διαθέτουν και επιχειρήματα.

10906123_699263803524933_1596994826026854384_n

3.Ποια είναι τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα νησιά μας , στα οποία δεν έχει δοθεί ακόμα λύση  και ποια είναι η δική σας  συμβολή.

Τα κίνητρα για την κάλυψη των κενών θέσεων στις δομές δημόσιας υγείας είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν αρκεί όμως, πρέπει να υπάρξουν  μισθολογικά κίνητρα αλλά και θεσμικά για να έρθουν γιατροί στα νησιά μας, μαζί βέβαια με τη θεσμοθέτηση της ειδικότητας επείγουσας ιατρικής που θα καλύψει πολλές ανάγκες.

Η ρήτρα νησιωτικότητας, σε όλους τους νόμους και τις αποφάσεις του Κράτους, ήταν πρόταση που είχα καταθέσει το καλοκαίρι του 2011, ως επικεφαλής του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για το Ν.Αιγαίο. Η ρήτρα νησιωτικότητας είναι πλέον νόμος του Κράτους, ψηφίστηκε στη Βουλή.

Είδα όμως με πολύ μεγάλη ικανοποίηση να γίνεται πραγματικότητα μία πρόταση για την οποία δούλεψα συγκροτημένα και συλλογικά, μαζί με τους φορείς της Ρόδου. Η ίδρυση δύο πανεπιστημιακών τμημάτων διοίκησης τουρισμού με έδρα τη Ρόδο είναι πραγματικότητα, αποκαταστάθηκε μια αδικία σε βάρος του νησιού.

Δεν ήταν δυνατόν να υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού στον Πειραιά και στη Χίο και να μην υπάρχουν στη Ρόδο.

Επίσης το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο, το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, είναι μεγάλη υπόθεση για το νησί μας και τα Δωδεκάνησα. Πέρασε στο τελευταίο νομοσχέδιο που ήμουν εισηγητής για την έρευνα και την τεχνολογία.

4.Πιστεύετε ότι οι εκλογές στην δεδομένη χρονική στιγμή θα είναι πλήγμα για τον τουρισμό;

Οι αναταράξεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο έχουν επιπτώσεις. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα που εκπορεύονται κυρίως από τις ακραίες θέσεις στελεχών του Σύριζα.

Ο τουρισμός μας όμως πρέπει να διαφυλαχθεί, οφείλουν όλοι να είναι προσεκτικοί στο τι λένε γιατί οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Η δυναμική του τουρισμού μας δεν μπορεί να ανακοπεί.

5.Ο κόσμος καταδικάζει την ψήφιση των μνημονίων άρα και ένα μέρος της πολιτικής που ακολουθεί η ΝΔ. Θεωρείτε δικαιολογημένη την αγανάκτηση των πολιτών; Ήταν δύσκολη η απόφαση για εσάς να ψηφίσετε «ναι»; Υπήρχε άλλη λύση;

Εύκολες λύσεις και εύκολες αποφάσεις δεν υπήρχαν όταν η χώρα βρέθηκε στα όρια της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ. Ακόμα και αυτοί που τότε χρησιμοποιούσαν υψηλούς τόνους, σήμερα έχουν περάσει στο στρατόπεδο της ευθύνης απέναντι στη χώρα και στους πολίτες.

Κοιτάξτε να δείτε. Ο δύσκολος αλλά υπεύθυνος δρόμος είναι αυτός της αλήθειας. Ο εύκολος δρόμος1897843_674112372706743_9177901331878983396_n είναι ο δρόμος του λαϊκισμού και των υποσχέσεων. Έγιναν πράγματι περικοπές που προκάλεσαν οργή, πετύχαμε όμως να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και πρωτογενές πλεόνασμα. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι πρέπει πλέον, σταδιακά, να αποκαθιστούμε αυτές τις αδικίες. Μαζί με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των επιβαρύνσεων στα ακίνητα είναι οι άμεσες προτεραιότητες για την επόμενη μέρα. Αν υπάρχει ένα μήνυμα για τους πολίτες αυτό είναι ένα: να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που έγιναν. Να επιλέξουμε το δρόμο της ευθύνης και της αλήθειας.

6.Ο πρωθυπουργός από τη Ρόδο δεσμεύτηκε σε αρκετά σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους Δωδεκανήσιους και όχι μόνο. Θεωρείτε ότι θα  υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του  ή θα υπάρχουν εξωτερικές πιέσεις για το αντίθετο;

Όταν έχεις επιχειρήματα και αξιοπιστία μπορείς να εγγυηθείς ότι οι δεσμεύσεις σου θα υλοποιηθούν. Σας ανέφερα πριν την αντίθεση μου στο θέμα της αύξησης, από το 6% στο 13%, του ΦΠΑ στον τουρισμό. Καλώ τους πολίτες να δουν τα επιχειρήματα και τα στοιχεία που χρησιμοποιώ και αποδεικνύουν ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι καταστροφικό για την οικονομία, τα δημόσια έσοδα και τον τουρισμό μας.

Σας υπενθυμίζω ότι και για τις 100 δόσεις υπήρχαν αντιδράσεις από την τρόικα, όπως και για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, πέρασαν όμως.

Πρέπει να σταματήσει αυτή η εικόνα της τρόικας που απαιτεί , είναι μια εικόνα που ενοχλεί τους πολίτες, προσβάλλει την ίδια τη χώρα. Χρειαζόμαστε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο , ένα σχέδιο που θα έχουμε διαμορφώσει και θα υλοποιούμε εμείς, τηρώντας ταυτόχρονα και τις υποχρεώσεις της χώρας.

 7.Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε γιατί ζητάτε και πάλι τη ψήφο των Δωδεκανησίων.

Έδωσα και θα συνεχίσω να δίνω μάχες για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του. Εγώ δεν έχω πλάτες ούτε χορηγούς, στηρίζομαι μόνο στους πολίτες. Θυμάμαι πάντα από που ξεκίνησα, ποιοι με στήριξαν.

Οφείλω πολλά στους πολίτες και θα συνεχίσω να κάνω ότι έκανα: να είμαι δίπλα τους. Να ανταποδίδω τη στήριξη, την εμπιστοσύνη  και την αγάπη τους  με έργα και πράξεις. Με μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα και πάντα με αλήθεια.

557788_201120173339301_1156864603_n


Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια