Συνάντηση της Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης με το Δήμαρχο Ρόδου

Συνάντηση της Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας του Υπουργείου
Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης με το Δήμαρχο Ρόδου

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Εργασίας, Δήμου Ρόδου και Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Νοτίου Αιγαίου, για την τεχνική υποστήριξη των Κοινωνικών Ιδρυμάτων της Ρόδου και τη συνδρομή των Προνοιακών Δομών του Δήμου Ρόδου, σε ζητήματα αξιολόγησης του θεσμού της αναδοχής, θα προχωρήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως διαβεβαίωσε η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Μπέκου το Δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Δημαρχείο, παρουσία του προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Σάββα Πεταλά και μελών του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο ευρύτερος σχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής σε κεντρικό επίπεδο και η συμβολή των δήμων στην άσκηση αυτής της πολιτικής και της εφαρμογής της στους πολίτες και ειδικότερα στις ασθενείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Η κ. Μπέκου, αφού ευχαρίστησε το δήμαρχο για την άμεση ανταπόκριση του στην έκτακτη επίσκεψη της στο νησί μας, ανέλυσε την ασκούμενη κοινωνική πρόνοια σε κεντρικό επίπεδο, κυρίως σε ότι αφορά τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα. Αναγνωρίζοντας δε τη σημαντική συμβολή της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης, υπογράμμισε ότι χωρίς τη συνδρομή των δήμων δεν μπορεί να υπάρξει στοχευμένη προνοιακή και γενικότερα κοινωνική πολιτική από πλευράς κράτους, αναφέροντας μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δήμο Ρόδου.
Ανέλυσε δε τις μελλοντικές πηγές χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και από τμήμα του πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού που θα διοχετευθεί στον τομέα της Πρόνοιας.

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε επίσης και στην απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής για τη δημιουργία του Ενιαίου Κοινωνικού Μητρώου, ώστε κάθε δικαιούχος προνοιακής βοήθειας να έχει ενιαίο βοήθημα και όχι από διαφόρους φορείς.

Ο κ. Χατζηδιάκος, από την πλευρά του ευχαρίστησε την κ. Μπέκου για την επιλογή του δήμου τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης του κεντρικού σχεδιασμού κοινωνικής πολιτικής, όσο και για τη συμφωνία με τα Προνοιακά Ιδρύματα της περιοχής μας που χρήζουν στήριξης σε αρκετά επίπεδα.
«Είναι σημαντικό», τόνισε ο δήμαρχος «οι δήμοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις διορθώσεις και τις αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο και όχι εκ των υστέρων γιατί μπορούν να προγραμματίζουν εξαρχής την κοινωνική τους πολιτική». Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του για την αποδοχή από πλευράς υπουργείου του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον συγκεκριμένο τομέα, επισημαίνοντας: «αν δεν εμπλακούν οι δήμοι δεν μπορείς μόνον με οριζόντια πολιτική σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο να λύσεις εξειδικευμένα θέματα όπως της Πρόνοιας και κυρίως σε μικρά νησιά».