Πριν από δέκα περίπου χρόνια, ο ψυχολόγος Κλιφ Αρνάλ από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ καθιέρωσε τον όρο “Μπλε Δευτέρα”, ώστε να χαρακτηρίσει την 20η μέρα του Γενάρη ως την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου.
Σύμφωνα με τον Αρνάλ, αυτό που κάνει τη σημερινή μέρα τόσο στενάχωρη είναι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων. Ο κακός καιρός, η λύπη μετά την εορταστική περίοδο, το αίσθημα αποτυχίας για τους στόχους της νέας χρονιάς και η έλλειψη κινήτρων φαίνεται πως επιδρούν αρνητικά στη διάθεσή μας.
Η θεωρία του Αρνάλ για τη “Μπλε Δευτέρα” δεν είναι αποδεκτή από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, ωστόσο οι απόψεις του μοιάζουν δικαιολογημένες. Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν πράγματι να λειτουργήσουν συνδυαστικά και να επηρεάσουν την ψυχολογική μας κατάσταση.
Πρόσφατη μελέτη από το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων έδειξε πως υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τις ανθυγιεινές καθημερινές συνήθειες, όπως η αποχή από τη γυμναστική και η έλλειψη ύπνου. Έτσι, οι ειδικοί τονίζουν πως οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να θωρακίσουν την ψυχική μας υγεία. Κάθε εποχή μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική μας κατάσταση.
Οι ψυχολόγοι άλλωστε αναγνωρίζουν την εποχική κατάθλιψη του χειμώνα ως αποτέλεσμα του άσχημου καιρού και της έλλειψης φωτός.
Πηγή: onmed.gr