Σημαντικοί οι ξηροί καρποί για την υγεία της καρδιάς

Η διατροφική αξία των ξηρών καρπών είναι αδιαμφισβήτητη μεταξύ των επιστημόνων, γι’ αυτό και συνιστώνται σχεδόν πάντα στα διατροφικά προγράμματα γιατρών και διαιτολόγων. Μια μεγάλη μελέτη όμως, που διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έρχεται να αποδείξει τη μεγάλη ωφέλειά τους στην καρδιακή υγεία συγκεκριμένα

Σύμφωνα με τα πορίσματά της, όσοι καταναλώνουν ξηρούς καρπούς, κυρίως καρύδια και φιστίκια, μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή ή στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση με εκείνους που τους καταναλώνουν σπάνια ή και καθόλου.

 

Αναλυτικά, τα συμπεράσματά της είναι:

  • Όσοι καταναλώνουν καρύδια, μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 19% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 21% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.
  • Όσοι καταναλώνουν φιστίκια, δύο ή περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα, είχαν 13% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και 15% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία.
  • Όσοι καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών άλλου είδους, κάθε εβδομάδα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 20% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς ειδικότερα.

Στην έρευνα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη στο χώρο για τη σχέση των ξηρών καρπών με τηνυγεία της καρδιάς, αναλύθηκαν στοιχεία για 210.000 άτομα για ένα χρονικό διάστημα 32 χρόνων.Δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of American College of Cardiology».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Pin It on Pinterest