Οι αρχές βρίσκονται πλέον κοντά στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με τους θανάτους πέντε παιδιών που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής «Φως στο Τούνελ», οι αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών φέρονται να έχουν καταλήξει σε κρίσιμα συμπεράσματα που ενδέχεται να οδηγήσουν άμεσα σε εξελίξεις.
Κοινός παρονομαστής στις υποθέσεις των θανάτων που σημειώθηκαν σε Πάτρα και Αμαλιάδα είναι η Ειρήνη Μουρτζούκου. Η γυναίκα έχει ήδη χαρακτηριστεί επισήμως ως ύποπτη από τις εισαγγελικές αρχές για τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη, του τελευταίου κατά χρονική σειρά θύματος.
Δεύτερος κύκλος ερευνών από το Ανθρωποκτονιών με 30 καταθέσεις
Με νέα δεδομένα και περισσότερες από 30 καταθέσεις επέστρεψε στην Αθήνα το κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών την Τετάρτη 21 Απριλίου, ολοκληρώνοντας τη δεύτερη φάση της έρευνάς του σε Πάτρα, Αμαλιάδα και Άργος
Κατά τη διάρκεια της αποστολής, οι έμπειροι αστυνομικοί επικεντρώθηκαν σε πρόσωπα-κλειδιά, όπως συγγενείς των παιδιών και γιατρούς, οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν κρίσιμες καταθέσεις για την πρόοδο της υπόθεσης. Τελευταίος φέρεται να κατέθεσε στην Αμαλιάδα ο πατέρας του μικρού Παναγιωτάκη.
Πηγές αναφέρουν ότι η Εισαγγελία Πατρών έχει ήδη ενημερωθεί για τα ευρήματα των ερευνών. Επιπλέον, οι αστυνομικοί που μετέβησαν και στο Άργος — όπου κατέληξε η μικρή αδελφή της Ειρήνης Μουρτζούκου — φαίνεται πως έχουν σχηματίσει μια σαφέστερη εικόνα για τις συνθήκες των θανάτων.
Για κάθε παιδί έχει κινηθεί ξεχωριστή εισαγγελική διαδικασία, με έκδοση εντολής για προκαταρκτική εξέταση και σχηματισμό δικογραφίας.
Στην τριμελή επιτροπή ιατροδικαστών και τα τέσσερα βρέφη
Σύντομα αναμένεται να έχουν στη διάθεσή τους οι αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών τα πλήρη πορίσματα της πενταμελούς επιστημονικής επιτροπής της ΕΛ.ΑΣ. για τους θανάτους των τεσσάρων βρεφών, σύμφωνα με πληροφορίες.
Αμέσως μετά την παραλαβή τους, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα Πατρών, ο οποίος αναμένεται να ορίσει εκ νέου την τριμελή επιτροπή ιατροδικαστών. Αυτή τη φορά, η αποστολή της θα είναι να αξιολογήσει τα νέα ευρήματα για τα τέσσερα παιδιά. Η ίδια επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει την επανεκτίμηση των στοιχείων που αφορούν στον μικρό Παναγιωτάκη.
Ιδιαίτερη ενόχληση φέρεται να έχει προκαλέσει στην Εισαγγελία η καθυστέρηση από την πλευρά των δύο ιστοπαθολόγων της πενταμελούς ομάδας, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη που έχουν ήδη ολοκληρώσει τις εκθέσεις τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι καθυστερήσεις αυτές δεν περνούν απαρατήρητες και ότι έχει σταλεί σαφές μήνυμα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Οι ιστοπαθολόγοι αναμένονται να υπογράψουν τις εκθέσεις τους μέσα στον Ιούνιο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, οι ειδικοί της επιτροπής δεν εντοπίζουν παθολογικά αίτια στους θανάτους των βρεφών.
Οι 20 «ξεχασμένες» φωτογραφίες στο «συρτάρι» του Πατρινού ιατροδικαστή
Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς φωτογραφίες του Παναγιωτάκη που τράβηξε ο ιατροδικαστής Ανδρέας Γκότσης παρέμειναν στο συρτάρι του από τον Αύγουστο του 2024 και παραδόθηκαν από τον ίδιο μόλις πριν λίγες μέρες στις Αρχές.
Σύμφωνα με έμπειρους ιατροδικαστές αλλά και τους τεχνικούς συμβούλους στην υπόθεση , από τις είκοσι νέες φωτογραφίες δεν προκύπτει ο εγκολεασμός ως αιτία θανάτου του Παναγιωτάκη.
Όπως επισημαίνουν στο Τούνελ, οι νέες φωτογραφίες δεν δείχνουν κάτι διαφορετικό από αυτές που έχει ήδη στα χέρια του από την αρχή το Ανθρωποκτονιών.
Οι ιατροδικαστές τεχνικοί σύμβουλοι σε αυτές τις είκοσι νέες διαπίστωσαν τα εξής:
- Δεν προκύπτει τμήμα εντέρου με εγκολεασμό
- Η κυάνωση που αναγνωρίζεται σε τμήματα του λεπτού εντέρου δεν μπορεί να αποδοθεί σε νέκρωση από τη μακροσκοπική παρατήρηση.
- Δεν επέφερε το θάνατο
Ωστόσο ο Πατρινός ιατροδικαστής στο πόρισμά του για τον Παναγιωτάκη να θυμίσουμε ότι ήταν απόλυτα ξεκάθαρος για την αιτία θανάτου του παιδιού.
Το ιατροδικαστικό πόρισμα Γκότση για τον Παναγιωτάκη
«Ο θάνατος του Παναγιώτη Αβράμη επήλθε συνεπεία ιογενούς λοίμωξης, με προσβολή κυρίως του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, επιπλακείσα με εγκολεασμός εντέρου.», αναφέρει το πόρισμα.
Τις φωτογραφίες αυτές θα τις αξιολογήσουν οι ιατροδικαστές της τριμελούς επιτροπής μαζί με όλες τις υπόλοιπες που ήταν από την αρχή στο φάκελο της υπόθεσης.