Σημάδια ζωής στις σπηλιές της Ανταρκτικής ανακάλυψαν επιστήμονες

Αυστραλοί ερευνητές ανακοίνωσαν πως το Όρος Erebus, ένα ενεργό ηφαίστειο στο νησί Ross της Ανταρκτικής, περιβάλλεται από σπηλιές που έχουν «γεννηθεί» στον πάγο με ατμό. Τα δείγματα εδάφους που πάρθηκαν από τις συγκεκριμένες σπηλιές αποκάλυψαν ενδιαφέροντα ίχνη DNA από βρύα, φύκια και μικρά ζώα!

Η έρευνα, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Polar Biology.

«Μπορεί να έχει πραγματικά αρκετή ζέστη μέσα στις σπηλιές – σε μερικές σπηλιές μπορεί η θερμοκρασία να φτάσει ακόμα και τους 25 βαθμούς κελσίου! Θα μπορούσατε να φοράτε ένα μπλουζάκι και να είστε αρκετά άνετα», δήλωσε ο Δρ Ceridwen Fraser, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας στην Καμπέρα.

«Υπάρχει φως κοντά στις εισόδους της σπηλιάς, και φίλτρα φωτός βαθύτερα σε μερικές σπηλιές όπου ο υπερβολικός πάγος είναι λεπτός» τόνισε ο Δρ Fraser που υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο μέρος του DNA μοιάζει με αυτό που βρίσκεται σε φυτά και ζώα και στην υπόλοιπη Ανταρκτική. Ορισμένες ακολουθίες, ωστόσο, δεν μπορούσαν να αναγνωριστούν πλήρως.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Craig Cary, από το Πανεπιστήμιο Waikato της Νέας Ζηλανδίας, συμπλήρωσε πως προηγούμενες έρευνες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως μια σειρά από βακτήρια και μύκητες ζούσαν στις ηφαιστειακές σπηλιές της Ανταρκτικής.

«Τα ευρήματα αυτής της νέας μελέτης δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν υψηλότερα φυτά αλλά και ζώα», εξήγησε ο Prof Cary.

Ένας άλλος καθηγητής, ωστόσο, ο Laurie Connel από το Πανεπιστήμιο του Maine, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν επιβεβαίωσαν ότι τα φυτά και τα ζώα ζούσαν ακόμη στις σπηλιές.

«Τα επόμενα βήματα θα είναι να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τις σπηλιές και να ψάξουμε για ζωντανούς οργανισμούς, αν υπάρχουν, ανοίγει την πόρτα σε έναν συναρπαστικό νέο κόσμο», εξήγησε.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This