Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Τολμηρές πολιτικές για να προστατευτεί το πολυτιμότερο όλων των αγαθών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ

Η καθιέρωση της 5ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος αποτελεί την ευκαιρία για τον ετήσιο απολογισμό των παγκόσμιων, εθνικών και τοπικών εξελίξεων  θετικών ή αρνητικών σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο περιβάλλον αλλά και την αφετηρία για νέες ακόμη πιο τολμηρές πολιτικές  κρατών και ηγετών με κατεύθυνση τη σωτηρία του πλανήτη μας. Οι πολιτικές αυτές είναι σήμερα πιο αναγκαίες από ποτέ.

Ο απολογισμός των γεγονότων για μια ακόμη χρονιά είναι θλιβερός και το μέλλον της ζωής στον πλανήτη διαγράφεται δυσοίωνο. Χιλιάδες ζωές έχουν χαθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη τον τελευταίο χρόνο από την αλλαγή του κλίματος και το υλικό κόστος μετριέται σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Στις ΗΠΑ και όχι μόνο οι τυφώνες και οι ανεμοστρόβιλοι σχεδόν έχουν παγιωθεί με τεράστιες πρωτοφανείς καταστροφές και μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Στο άλλο ημισφαίριο οι χώρες δοκιμάζονται από ξηρασίες και σε άλλες ξεσπούν πλημμύρες ακόμη και το καλοκαίρι. Η πείνα και η δίψα είναι πια καθημερινότητα για το 1/3 του Παγκόσμιου πληθυσμού οι δε ασθένειες θερίζουν τους λαούς σε πολλές χώρες.

Το ζοφερό αυτό σενάριο δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα αν και κάποιες χώρες παίρνουν κάποια χλιαρά μέτρα αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής κρίσης. Οι υπόλοιπες χώρες και μάλιστα οι βιομηχανικά αναπτυγμένες δεν ακολουθούν όπως πρέπει διότι υπολογίζουν βραχυπρόθεσμα το κόστος που θα έχουν στην ανάπτυξη αλλά και το πολιτικό  τους μέλλον. Οι διεθνείς διασκέψεις ακολουθεί η μία την άλλη με πενιχρά δυστυχώς αποτελέσματα.

Στην Ελλάδα η κατάσταση έχει τελματώσει εδώ και έξι χρόνια λόγω της οικονομικής ύφεσης,  και της απουσίας μακροχρόνιου Εθνικού σχεδιασμού στα περιβαλλοντικά θέματα. Τα προβλήματα πολλά και σοβαρά με προεξέχον αυτό της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη μια μέθοδος απαρχαιωμένη, μη βιώσιμη, κοστοβόρα για την οικονομία και επιβλαβής για το σύνολο των φυσικών  οργανισμών και βέβαια του ανθρώπου. Με ελπίδα βλέπουμε τις πρωτοβουλίες στο χώρο της διαχείρισης στερεών αποβλήτων που πρέπει να επιτέλους να ολοκληρωθούν αλλά  και να βρουν μιμητές σε άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα πρώτης γραμμής.

Για τη Ρόδο  η κατάσταση όχι μόνο έχει παραμείνει στάσιμη αλλά σε πολλές περιπτώσεις βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη. Τα κυριότερα προβλήματα που έχουμε καταγράψει και πρέπει να αντιμετωπισθούν είναι τα ακόλουθα.

  1. Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων με έμφαση στην Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση. Εφαρμογή του Ν. 4042/12 και της οδηγίας 98/2008.
  2. Υγρά απόβλητα: Κάλυψη όλου του νησιού με προτεραιότητα στις πυκνοκατοικημένες και τουριστικές περιοχές, αναβάθμιση ΒΙΟΚΑ στο Βόδι και άλλων που υπολειτουργούν (Λίνδος, Πυλώνα κλπ). Βελτίωση λειτουργίας των αντλιοστασίων.
  3. Προστασία Δασών και της χλωρίδας και πανίδας σε αυτά. Αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου απόρριψης μπάζων σε δασικές εκτάσεις.
    4.  Βελτίωση της ποιότητας ζωής στο δομημένο περιβάλλον με έμφαση στη βιώσιμη κινητικότητα και τα κυκλοφοριακά προβλήματα.
    5.  Ενεργειακή ασφάλεια και αποδοτικότητα. Προώθηση των ΑΠΕ και της     εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας και  προφύλαξη από ρύπανση
    6.  Θάλασσες και παράκτια ζώνη. Προστασία από διάβρωση,  Σχέδια Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, προστασία και ανάπτυξη ιχθυοαποθεμάτων.
    7.  Υδατικοί πόροι. Επάρκεια και ποιότητα σε μακροπρόθεσμη βάση. Άμεση λειτουργία του φράγματος «Γαδουρά»
    8.   Χωροταξικός σχεδιασμός και  Προστασία Δημόσιας και Δημοτικής Περιουσίας.
    9.   Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς με έμφαση στη Μεσαιωνική Πόλη
    10.  Βελτίωση υποδομών και πυλών εισόδου στο νησί (αεροδρόμιο και λιμάνι).

  Ο Σύλλογος μας όπως απέδειξε παλαιότερα αλλά και πρόσφατα με τις παρεμβάσεις του στη Ν. Ρόδο και το Λαδικό, όπως επίσης με τις προτάσεις και δράσεις του, είναι αποφασισμένος να σταθεί εμπόδιο σε όσους προσδοκούν κοντόφθαλμα οφέλη σε βάρος του περιβάλλοντος, της αειφορίας και των επόμενων γενιών αλλά και να συνεισφέρει θετικά σε επίπεδο προτάσεων και δράσεων όπου χρειάζεται. Είμαστε εδώ για να δράσουμε τοπικά ώστε να προστατεύσουμε το πολυτιμότερο όλων των αγαθών.

ΤΟ ΔΙΟΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Pin It on Pinterest