Βρέθηκε στη Σικελία το μεγαλύτερο εργοστάσιο κεραμικών του κόσμου – Eίναι αρχαιοελληνικό!

H ομάδα των Γερμανών αρχαιολόγων που εδώ και καιρό πραγματοποιεί ανασκαφές στην ιταλική πόλη Σελινούντε, στη νοτιοδυτική Σικελία, έφερε στο φως μια ολόκληρη βιομηχανική μονάδα παραγωγής κεραμικών της αρχαιότητας που θεωρείται η μεγαλύτερη του κόσμου.

Εκτείνεται σε 1.250 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει 80 κλιβάνους (με διάμετρο πέντε μέτρα ο καθένας) που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή κεραμικών.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Μάρτιν Μπενζ του Πανεπιστημίου της Βόννης, αυτή η μονάδα θεωρείται η μεγαλύτερη του αρχαίου κόσμου. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι μέχρι τώρα ανακαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης.

Η βιομηχανική συνοικία βρισκόταν εντός των τειχών της πόλης, αν και για λόγους ασφαλείας υπήρχε μια κενή περιοχή που τη χώριζε από τις οικίες. Αυτό γινόταν για την προστασία από τις πυρκαγιές, τον θόρυβο και τη μυρωδιά.

Το εργοστάσιο τοποθετείται γύρω στο 550 π.Χ. και κατασκεύαζε από μικρά αγαλματίδια μέχρι πλακίδια και οικιακά αγγεία σε μαζική παραγωγή. Το εργαστήριο καταστράφηκε το 409 π.Χ., όταν οι Καρχηδόνιοι κατέλαβαν την πόλη. Κάτι που σηματοδότησε και την παρακμή της ελληνικής παροικίας στην περιοχή.

Οι εργασίες, που τελούν υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Ρώμης, αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2016.

Πηγή : iefimerida

Pin It on Pinterest