«Μιλώντας για το σεξ στην εφηβεία…» γράφει η παιδοψυχολόγος Παυλίδη Σοφία, MSc

«Μιλώντας για το σεξ στην εφηβεία…» γράφει η παιδοψυχολόγος Παυλίδη Σοφία, MSc
Είναι πολύ πιθανό, οι γονείς να είναι οι τελευταίοι άνθρωποι με τους οποίους οι έφηβοι θα θέλουν να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους γύρω από το σεξ. Και αυτό γιατί τόσο οι γονείς όσο και οι έφηβοι έχουν αρκετέςαναστολές, ντρέπονται ή και φοβούνται να μιλήσουν για αυτό το θέμα.
Είναι γεγονός, ότι οι έφηβοι μπορούν να βοηθηθούν από την γνώση και την εμπειρία των μεγάλων. Δεν είναι όμως κάτι εύκολο, διότι οι έφηβοι συνήθως αντιδρούν αρνητικά όταν τους προβάλουμε ένα χέρι βοηθείας. Παρόλα αυτά, στην πράξη έχει φανεί ότι στα σοβαρά θέματα και στις σημαντικές αποφάσεις, η πλειοψηφία των εφήβων είναι ανοιχτοί σε βοήθεια και καθοδήγηση, αρκεί να προσφέρεται με ένα διακριτικό και όχι καταπιεστικό τρόπο…
Συνεπώς, είναι σημαντικό να γίνουν κάποιες συζητήσεις με τους έφηβούς μας από νωρίς γύρω από το θέμα του σεξ, κυρίως από τον γονέα του ιδίου φύλου με το παιδί (δηλαδή, ο μπαμπάς με τα αγόρια και η μαμά με τα κορίτσια), ώστε  το παιδί να έχει λάβει μια στοιχειώδη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πριν αρχίσει να αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματά του γύρω από το θέμα αυτό από άτομα ή πηγές που δεν είναι αξιόπιστες.
Οι γονείς θα πρέπει να:
-Προσπαθήσουν να περιορίσουν τυχόν φόβους και παρανοήσεις του παιδιού σχετικά με τις αλλαγές της ήβης και τη σεξουαλική δραστηριότητα
-Ενθαρρύνουν μια θετική και υγιή στάση απέναντι σε θέματα σχετικά με το σεξ
-Αποθαρρύνουν την ντροπή και τη μυστική στάση
-Δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τους κινδύνους των αφροδίσιων νοσημάτων
-Μιλήσουν για το σώμα, τις γόνιμες μέρες του κύκλου, τις μεθόδους αντισύλληψης, τους κανόνες υγιεινής γύρω από το σεξ
-Δώσουν πληροφορίες για τον κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
-Προσφέρουν πρακτικές συμβουλές σε ότι αφορά την αντισύλληψη
Έχετε υπόψη ότι δεν μπορείτε, όσο και να θέλετε, να καταπιέσετε τα ενδιαφέροντα και τις αναζητήσεις του εφήβου γύρω από το σεξ. Με την καταπίεση τους οδηγούμε στο να εκδηλώνουν αυτές τις μορφές συμπεριφοράς κρυφά και να ενοχοποιούνται σε θέματα γύρω από την σεξουαλικότητά τους.

Pin It on Pinterest