Συνέντευξη με τον επικεφαλής της Praktiker Hellas Γιάννη Σελαλμαζίδη με αφορμή το νέο κατάστημα στη Ρόδο


Με αφορμή την επένδυση για τη δημιουργία ενός νέου καταστήματος στη Ρόδο, 15ου για την αλυσίδα, ο επικεφαλής της Praktiker Hellas Γιάννης Σελαλμαζίδης, μιλά στο Capital.gr για την πορεία της εταιρείας μετά την εξαγορά της από τον όμιλο Fairfax, τα νέα πλάνα επέκτασης σε Αττική και Θεσσαλονίκη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην ελληνική αγορά.

Συνέντευξη στον Ν. Χρυσικόπουλο

-Κύριε Σελαλμαζίδη, έχουν συμπληρωθεί πάνω από 2 χρόνια από την εξαγορά της Praktiker Hellas από την Fairfax. Τι άλλαξε μετά την εξαγορά και πως κινείται τώρα η εταιρεία;

Η εξαγορά μας από τη Fairfax μας επανέφερε στην κανονικότητα και προσέφερε σταθερότητα και σιγουριά. Από τον Απρίλιο του 2014 έως και σήμερα η πορεία μας χαρακτηρίζεται σταθερά αναπτυξιακή, ενώ εισήλθαμε σε μια νέα δυναμική φάση. Ακόμα και το ίδιο το έτος της εξαγοράς ήταν κομβικό για τη μετέπειτα πορεία της εταιρείας. Καταφέραμε με προσεκτικές κινήσεις και στρατηγικό σχεδιασμό να μπούμε σε θετική τροχιά, ιδίως κατά το δεύτερο μισό του 2014.

Αντίστοιχα, κατά το πρώτο εξάμηνο περίπου του 2015 συνεχίσαμε με ανοδική πορεία η οποία ανακόπηκε  απότομα λόγω των τότε εξελίξεων και την επιβολή των capital controls που δημιούργησαν μεγάλη δυστοκία στην ελληνική αγορά με τις αρνητικές επιπτώσεις να συνεχίζουν να εμφανίζονται ακόμα και σήμερα σε πολλές μικρότερες ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, το 2015 ήταν μια κερδοφόρα χρονιά, κατά την οποία επιτύχαμε κύκλο εργασιών κατά 4% υψηλότερο του 2014, ενώ και το 2016 συνεχίζεται η θετική μας πορεία.

-Ποιες είναι πλέον οι προτεραιότητες του business plan της Praktiker Hellas;

Αυτή τη στιγμή, και παρά τις δυσκολίες που επικρατούν ακόμα στην αγορά, προτεραιότητά μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου των καταστημάτων μας, κάτι που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, 29 Ιουλίου, εγκαινιάζουμε το 15ο κατάστημά μας στη χώρα, στη Ρόδο. Εξίσου σημαντική προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η επέκταση της παρουσίας μας στην Αττική με έκτο κατάστημα και στη Θεσσαλονίκη με δεύτερο. Παράλληλα, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στη συνεχή αναβάθμιση και τον εκμοντερνισμό των υπαρχόντων καταστημάτων μας, αλλά και των συστημάτων μας, που ταυτόχρονα με τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών και την ανανέωση της γκάμας προϊόντων μας είναι επίσης αναπόσπαστο κομμάτι του business plan της εταιρείας μας.

-Τι σηματοδοτεί η νέα επένδυση της εταιρείας στη Ρόδο; Γιατί επιλέχθηκε το νησί και ποιοι οι στόχοι της επένδυσης;

Πέραν των καταναλωτικών αναγκών της Ρόδου, θα καλύπτει και την ευρύτερη νησιωτική περιοχή, όπως, μεταξύ άλλων, τα νησιά Κως, Κάρπαθος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος και Αστυπάλαια, όπου και θα προωθήσει τη φιλοσοφία DIY. Η Ρόδος επιλέχθηκε για το επόμενο κατάστημά μας, λόγω της στρατηγικής της θέσης που δίνει ευρύτερη πρόσβαση στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας σε μια μεγάλη ομάδα γειτονικών νησιών και των πληθυσμών τους.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί και έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας για την ανάπτυξη του δικτύου μας και την ενίσχυση της μελλοντικής μας παρουσία στο σύνολο της χώρας καθώς και την περαιτέρω βελτίωση της σχέσης μας με τους πελάτες μας και το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό.

-Ποια είναι σήμερα η εικόνα της αγοράς DIY (Do-it-Yourself) & Home Improvement στην Ελλάδα; Μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την πορεία της αγοράς;

Η Praktiker Hellas ήταν η εταιρεία που πρώτη εισήγαγε την έννοια DIY στην ελληνική αγορά πριν από 25 χρόνια, κι έκτοτε η δράση της είναι συνυφασμένη με την προώθηση των ιδιόχειρων κατασκευών για την ανανέωση του σπιτιού, μέσα από τη διάθεση μιας ευρείας γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών που στόχο έχουν να εξοικειώσουν το κοινό με το DIY και να το διευκολύνουν να στραφεί σε τέτοιου είδους επισκευές και ανακαινίσεις.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο επιχειρούμε να φτιάξουμε μόνοι μας μικρές ή μεγαλύτερες κατασκευές στο σπίτι μας, να αποκαταστήσουμε οι ίδιοι ζημιές ή φθορές, ακόμη και να διακοσμήσουμε το χώρο μας μόνοι μας. Προφανώς για λόγους οικονομίας, αλλά κυρίως για να εισπράττουμε την ικανοποίηση της δημιουργίας,

Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένου ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι ακόμα μέρος της ζωής μας, θεωρούμε ότι η τάση αυτή θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία στην Ελλάδα και ως εκ τούτου ότι η αγορά DIY θα εμφανίσει θετική πορεία στη χώρα μας.

-Έπειτα από ένα χρόνο με κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital controls), πως αντιμετωπίσατε την αλλαγή αυτή, τόσο αναφορικά με τη δραστηριότητά σας, όσο και σε επίπεδο καταναλωτών;

Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο για μια επιχείρηση να ελίσσεται, να αναγνωρίζει τα εκάστοτε εμπόδια και να προσαρμόζεται άμεσα στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, αναζητώντας λύσεις που θα είναι σε θέση να την πάνε ένα βήμα πιο μπροστά.

Έτσι κινηθήκαμε και επί capital controls, γρήγορα και ευέλικτα και έχοντας την απαραίτητη ρευστότητα κατορθώσαμε να καλύψουμε με υπερ-επάρκεια προϊόντων τα καταστήματά μας, και με την αυξημένη χρήση των καρτών από τους πελάτες μας ξεπεράσαμε τις όποιες δυσκολίες είχαν δημιουργηθεί.  Την περίοδο εκείνη η χρήση των καρτών είχε διπλασιαστεί αλλά ακόμη και σήμερα το ποσοστό διατηρείται πολύ υψηλό. Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή των capital controls, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη οικονομική κρίση λειτούργησαν ανασταλτικά στη γενικότερη πορεία της εγχώριας οικονομίας.

-Τέλος, ποιο θα λέγατε είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζετε ως επικεφαλής μιας μεγάλης εταιρείας στην Ελλάδα;

Θα το έλεγα πρόκληση καλύτερα. Η μεγαλύτερη πρόκληση λοιπόν, που όλες οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι κυρίως οι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας, την κοινωνία, τη ζωή των πολιτών και άρα τις συνήθειες των καταναλωτών και την αγοραστική τους δύναμη.

Σε κάθε περίπτωση τα αντανακλαστικά μας λειτουργούν καλά, με αποτέλεσμα να χειριζόμαστε τις προκλήσεις με τρόπο αποτελεσματικό και να συνεχίζουμε την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας, προχωρώντας στην ενίσχυση του δικτύου των καταστημάτων μας, ξεκινώντας με το άμεσο άνοιγμα του καταστήματός μας στη Ρόδο.

Παράλληλα όμως δεν θα ήθελα να παραλείψω να αναφερθώ σε δύο σημαντικά εμπόδια τα οποία αν αντιμετωπιστούν όλη η οικονομία μας θα ωφεληθεί σημαντικά: τη δραστική μείωση της φοροδιαφυγής και την μείωση του χρόνου απόδοσης της δικαιοσύνης.

Πηγή : capital.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια