Μεγάλος σεισμός 6,3 ρίχτερ κοντά στη Λήμνο με ελαφρά τραυματίες

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 12:25 το Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, στο Β.Αιγαίο, ενώ ακολούθησαν σε μικρό χρονικό διάστημα αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους μεταξύ 4 και 5 βαθμών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το μέγεθος του σεισμού προσδιορίζεται στους 6,3 βαθμούς.

Αρχικά, στο χάρτη σεισμικής δραστηριότητας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός καταγράφηκε με μέγεθος 6,5 βαθμούς και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια, Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια Βορειοανατολικά της Αθήνας.

Ο σεισμός είχε μεγάλη χρονική διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αλεξανδρούπολη, όπου έπεσε το τηλεοπτικό σήμα, την Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην Αττική. Επιπλέον, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα τουρικά παράλια, αλλά και στη Βουλγαρία.

Από την Τουρκία υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες τραυματίες, λόγω του πανικού που επικράτησε, ενώ υπάρχουν και αναφορές για ζημιές σε παλιές κατοικίες στην Ίμβρο και την Τένεδο.
Επί ποδός βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές, αλλά υπήρξαν μικροτραυματισμοί.

Ειδικότερα, μία βρετανίδα τουρίστρια τραυματίστηκε ελαφρά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, όταν κατέπεσε τμήμα ψευδοροφής. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από το γιατρό του αεροδρομίου.

Παράλληλα, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι.

Από το σεισμό έχουν σημειωθεί μικροζημιές σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και μια μάντρα κοντά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, καθώς και μικροζημιές στο εσωτερικό κατοικιών.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι υπάρχουν ζημιές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας στη Λήμνο.

Πάντως, δεν υπάρχουν αναφορές για κατάρρευση κτιρίων, ενώ το αεροδρόμιο της Λήμνου λειτουργεί κανονικά.

Μετά από επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη μεταβαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης, ενώ μετά από συνεννόηση του Αντ.Σαμαρά με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδια, στα σεισμόπληκτα νησιά μεταβαίνουν επίσης ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο γγ Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επαφή και με τον υπουργό Αμυνας Δημ.Αβραμόπουλο. Με εντολή του Δημ.Αβραμόπουλου τέθηκε σε ετοιμότητα ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια σε Σαμοθράκη και Λήμνο, εφ’ όσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε σχετικές οδηγίες στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και στη συνέχεια επικοινώνησε με τους δημάρχους Λήμνου και Σαμοθράκης προκειμένου να έχει ιδία αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Σχετικά με τον ισχυρό σεισμό, ο διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, δήλωσε: «Πρόκειται για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας».

Περίπου 10 λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό, στην ίδια περιοχή σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση 5 βαθμών, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Οι σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Β.Αιγαίου συνεχίστηκε με δονήσεις της τάξης των 4 βαθμών.

Newsroom ΔΟΛ

Pin It on Pinterest