Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ “χτύπησε” την Κεφαλονιά – Υπάρχουν τραυματίες

Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 της κλίμακας Ρίχτερ «χτύπησε» το νησί της Κεφαλονιάς στις 5:08 τα ξημερώματα της Δευτέρας προκαλώντας χάος στο νησί, με τους κατοίκους να βγαίνουν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους και πληροφορίες να αναφέρουν εκτεταμένες ζημιές αλλά και αρκετούς τραυματίες.

Η ηλεκτρονική καταγραφή του γεωδυναμικού ινστιτούτου της Αθήνας έδειξε ότι η ισχυρότατη σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει πλήξει τον ίδιο εστιακό χώρο, καθώς ο νέος έγινε 12 χιλιόμετρα ανοιχτά του Αργοστολίου, που βρίσκεται περίπου στην ίδια ζώνη.

Αρχικά το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) είχε δώσει το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε, δίνοντας μέγεθος σεισμού 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο το επίκεντρο εντοπίστηκε 122 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας σε σχετικά μικρό βάθος 13,7 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα, την Πρέβεζα, το Νάυπλιο, την Κέρκυρα, ακόμη και τον Βόλο.

Στις 5 και 16 ακολούθησε μία ακόμη ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ότι, “η σεισμική δόνηση έγινε σε διαφορετικό ρήγμα από αυτό της προηγούμενης Κυριακής στο νησί” και εξέφρασε την ανησυχία του για τον σεισμό, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «είχε την αίσθηση της κατάρρευσης».

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετούς τραυματίες, κυρίως απο αντικείμενα που έπεσαν πάνω τους ενώ κοιμόταν στα σπίτια τους. Προσπάθησαν να πάνε στο νοσοκομείο του Ληξουρίου, αλλά δεν μπόρεσαν να νοσηλευτούν καθώς έχει καταρρεύσει ένας τοίχος του νοσοκομείου. Όπως έγινε γνωστό έπεσε και τοίχος ξενοδοχείου από την δόνηση.

Αναφορές υπάρχουν και για κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου του νησιού, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει αρκετοί δρόμοι.

Ο κ. Τσελέντης από την πλευρά του τόνισε ότι πρόκειται για τον μεγάλο μετασεισμό για τον οποίο γινόταν λόγος τις προηγούμενες ημέρες και προέρχεται από το ίδιο σεισμικό ρήγμα.

Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο” δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού.

«Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος.

Όπως δήλωσε επίσης ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης υπάρχουν τραυματισμοί στο νησί από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση καθώς και ζημιές κυρίως στο νοσοκομείο του Ληξουρίου.

Pin It on Pinterest