Σε πιο ενδοφλέβιο φάρμακο «ποντάρει» ο Σ.Τσιόδρας – Απορρίπτει τo Favipiravir

Ο κ. Τσιόδρας, υποστήριξε ότι είχαμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα «σχετικά με τη χρήση ενός ενδοφλεβίου φαρμάκου στο οποίο έχει πρόσβαση και η χώρα μας, μέσω τριών τρόπων».

Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι το Remdesivir.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε ότι παρόλα τα ελπιδοφόρα νέα «είναι νωρίς ακόμα. Το αίτημά μας προς την εταιρeία υπάρχει, θα δούμε πώς θα απαντηθεί. Εμείς έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή μας, μαζί με τα άλλα θεραπευτικά σχήματα και στο νεότερο φάρμακο που ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές σαν ελπιδοφόρο και παραμένουμε σε επαγρύπνηση για το τι θα γίνει στην επιστημονική κοινότητα» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας και ακολούθως είπε:

«Είναι σημαντικό, νομίζω, ότι όλη η επιστημονική κοινότητα είναι ενωμένη σε αυτή την προσπάθεια και θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες που τρέχουν σε όλο τον κόσμο. Και το ότι είμαστε και εμείς μέρος αυτής της επιστημονικής προσπάθειας, είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντικό.»

Στα συμπεράσματα της μελέτης που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine αναφέρεται ότι σε 36 από τους 53 ασθενείς (68%) στους οποίους χορηγήθηκε υποστηρικτικά remsdesivir παρουσιάστηκε βελτίωση της κλινικής τους εικόνας.

Στην ίδια δημοσίευση τονίζεται ότι θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δεν δείχνει να «ποντάρει» στη φαβιπιραβίρη, αντίθετα με την Κίνα, την Ιαπωνία, το Ιράν και την Τουρκία.

Η φαβιπιραβίρη είναι ένα φάρμακο το οποίο καταπολεμά κάποιους τύπους γρίπης, όπως η Η1HN1 και πριν από λίγες εβδομάδες η είδηση ότι συγκαταλέγεται σε ένα από τα φάρμακα που μπορεί να μας σώσει από τον κορονοϊό, επιβεβαιώθηκε από το κινεζικό ΕΣΥ.

Η δράση της φαβιπιραβίρης

Η φαβιπιραβίρη (favipiravir), μεταβολίζεται εντός των κυττάρων σε μορφή τριφωσφορικού ριβοσυλίου (favipiravir RTP). Η μορφή αυτή της φαβιπιραβίρης αναστέλλει επιλεκτικά την RNA πολυμεράση που εμπλέκεται στην αντιγραφή του ιού της γρίπης.