Σε κρίσιμη κατάσταση στο Παίδων 11χρονος με το σύνδρομο MIS-C

Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση του 11χρονου που μεταφέρθηκε από τη Λέσβο στο Παίδων Αγία Σοφία μετά από πνευμονική εμβολή που προκάλεσαν οι επιπλοκές του κορονοϊού. Το παιδί είναι στην Εντατική χωρίς ωστόσο να έχει διασωληνωθεί. Η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή, αλλά σταθερή.

Ο 11χρονος είχε νοσήσει από κορoνοϊό πριν 15 μέρες και σύμφωνα με τους γιατρούς η πιθανότερη διάγνωση είναι πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που εκδηλώνεται κάποιες φορές μετά την covid, το λεγόμενο MIS-C.

Τι είναι το MIS-C – Πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα νοσούν

Η πάθηση, την οποία το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ονόμασε πολυσυστηματικού φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C), εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου στη Βρετανία.

Τα ύποπτα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (πάνω από 38) που επιμένει για περισσότερο από ένα 24ωρο, παρουσία φλεγμονής σε τουλάχιστον δύο όργανα η οποία απαιτεί νοσηλεία, καμία άλλη προφανής διάγνωση, αλλά και πρόσφατη μόλυνση ή έκθεση στην COVID-19 έως και τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.

Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους συνδρόμου αυτού εμφανίζονται τέσσερις με έξι εβδομάδες αφού το παιδί προσβληθεί από τον ιό και αφού έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα. Οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι το σύνδρομο αυτό είναι σπάνια θανατηφόρο, ενώ τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν από το σύνδρομο.

«Η σοβαρότητα της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση της θεραπευτικής αντιμετώπισης και δεν είχαμε θανατηφόρο έκβαση» είπε.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest