Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα λόγω του συναγερμού για λειψυδρία που έχει σημάνει σε πολλές περιοχές της χώρας. Συνολικά 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.
Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές την ίδια ώρα που η θερινή τουριστική περίοδος οδεύει προς την κορύφωσή της.
«Πράγματι, φέτος σε πολλές περιοχές στα ανατολικά της χώρας υπάρχει για το διάστημα Οκτωβρίου 2023 με Απρίλιο 2024 μια μείωση των βροχοπτώσεων, σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, κατά 40-50%. Στην Αττική, για παράδειγμα, είχαμε μείωση 45% ενώ μείωση είχαμε και στην Κρήτη και ειδικά στην Ανατολική Κρήτη και στον Άγιο Νικόλαο, ήταν της τάξεως του 60%», εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ομότιμη καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου. Ωστόσο διευκρινίζει ότι λειψυδρία μπορεί να υπάρξει και χωρίς την ξηρασία.
«Η λειψυδρία στην Ελλάδα είναι ένα ενδημικό φαινόμενο θα έλεγα, είναι το έλλειμμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης νερού, του διαθέσιμου νερού. Επομένως, η λειψυδρία υπάρχει λόγω της ξηρασίας, αλλά υπάρχει περίπτωση να έχουμε λειψυδρία χωρίς να έχουμε ξηρασία. Πολλές ανατολικές χώρες έχουν έλλειμμα, απλά μας φαίνεται πιο πολύ, όσο συνεχίζονται τα ξηρά και άνομβρα χρόνια», σημειώνει η κ. Μιμίκου.
Όπως επισημαίνει η κ. Μιμίκου οι ξηρές χρονιές αλλά και η ανοικονόμητη κατανάλωση νερού προκαλούν λειψυδρία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, είναι ανάγκη να υπάρξουν περιορισμοί και να ληφθούν αποφάσεις.
«Υπάρχει ένα έντονο καμπανάκι στην Ελλάδα. Πρέπει σε κάθε χρήση νερού είτε είναι υδρευτική είτε αρδευτική- κυρίως στην αρδευτική- να βελτιωθούν οι μέθοδοι άντλησης να μεγαλώσει ο λόγος παραγωγικότητας του αγροτικού νερού», εξηγεί η κ. Μιμικού και προσθέτει ότι χρειάζεται να μπει σε σωστές βάσεις το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων.
«Θα πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός φορέας διαχείρισης υδατικών πόρων που θα λειτουργεί αποκεντρωμένα και κεντρικά κάτω από ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο εκτίμησης, αξιοποίησης και διαχείρισης των υδατικών πόρων και από εκεί και πέρα θα πρέπει να ακολουθήσουν τα μοντέλα διακυβέρνησης όπως υπάρχουν», λέει η κ. Μιμίκου.
Στη Ρόδο ακόμα περιμένουμε την ολοκλήρωση του φράγματος της Κρητηνίας.
Παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις του Περιφερειάρχη για ολοκλήρωση του έργου, καθυστερεί συνεχώς στερώντας στον τόπο τον πόρο που γίνεται όλο και πιο πολύτιμος στις μέρες μας, το νερό. Η ολοκλήρωση του θα έδινε σημαντικές ανάσες στην υδροδότηση της περιοχής και στην άρδευση των καλλιεργειών αλλά θα ενίσχυε και τον εξαντλημένο υδροφόρο ορίζοντα. Τα έργα για την ώρα έχουν παγώσει και δεν διαφαίνεται η ολοκλήρωση του έργου σύντομα, καθώς το έργο πήρε πάλι παράταση για τον Δεκέμβριο του 2025 …και βλέπουμε.
Διαβάστε επίσης : Μαθήματα Και Ξένων Γλωσσών Στο Δημοτικό Συμβούλιο …Δεν Έφταναν Τα Γαλλικά
Διαβάστε επίσης: Ρόδος: Υποφέρουν Οι Κάτοικοι Γύρω Απο Τον ΑΗΣ Σορωνής Απο Τους Ρύπους Του Εργοστασίου
Διαβάστε επίσης: Τέλος Στα “Παρατράγουδα” Της Δημοσιογραφίας Βάζει Και Ο Δήμαρχος Ρόδο
Διαβάστε επίσης: Βαγγέλης Μανδρακός: Απίστευτη Διαδικτυακή Χυδαιότητα Σε Όποιον Τολμήσει Να Κάνει Αντιπολίτευση Στον Κ.Καμπουράκη
Διαβάστε επίσης: Καμία Ανοχή Στους Υβριστές Και Στα Παρατράγουδα Της Τοπικής “Δημοσιογραφίας”