Σε ισχύ από σήμερα το πρώτο «προνόμιο» για τους εμβολιασμένους: Τέλος η μάσκα στα γυμναστήρια – Ποια θα είναι τα επόμενα

Χωρίς μάσκα θα μπορούν από σήμερα, Δευτέρα, να ασκούνται στα γυμναστήρια οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού πολίτες. 

Πρόκειται για το πρώτο «προνόμιο» που τίθεται σε ισχύ και ταυτόχρονα τα γυμναστήρια γίνονται ο πρώτος κλειστός χώρος στον οποίο αίρεται η υποχρεωτικότητα του μέτρου. Ο πολίτες θα πρέπει αν επιδείξουν το Πράσινο Πιστοποιητικό ή τη βεβαίωση εμβολιασμού.

Παράλληλα από αρχές Ιουλίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς τους περιορισμούς της μάσκας, σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει και τον τουρισμό.

Σε επόμενη φάση, το αργότερο τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχει προχωρήσει και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αναμένεται να αποχωριστούμε τη μάσκα και σε άλλους κλειστούς χώρους, όπως μουσεία, κλειστά θέατρα και γήπεδα, κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, εμπορικές εκθέσεις κλπ.

Η μη χρήση της μάσκας αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, ενώ θα υπάρξει και μία ακόμη σειρά «προνομίων» που καθιερώνονται για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Όπως ο τερματισμός, από 1ης Ιουλίου της υποχρέωσης του self test, σε χώρους και δραστηριότητες όπου είναι υποχρεωτικό (εργασία, πλοία κ.α.).

Βήμα – βήμα η άρση των τελευταίων μέτρων του lockdown

Στις αρχές Ιουλίου η χώρα ανοίγει πλήρως όλες τις δραστηριότητες, θυμίζοντας αρκετά τη ζωή (οικονομική και κοινωνική) και τους ρυθμούς προ της πανδημίας.

Ωστόσο θα πρόκειται για μία νέα κανονικότητα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες προστασίας απέναντι στην covid_19 (αποστάσεις, αντισηπτικά κ.α.).

Ήδη από το Σάββατο (19 Ιουνίου) ξεκίνησε η επαναλειτουργία εμποροπανηγύρεων (σε περιφερειακές ενότητες όπου έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού), λούνα παρκ, υπαίθριων παιδότοπων, υπηρεσιών Ευεξίας και λουτρών, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός πελατών στα καταστήματα.

Την 1η Ιουλίου ανοίγουν ξανά οι κλειστοί κινηματογράφοι (12μηνης λειτουργίας), παρουσία θεατών στο 50% της δυναμικότητάς τους. Απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού self-test, υποχρεωτική η μάσκα, ενώ το εισιτήριο θα εκδίδεται ηλεκτρονικά για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης.

Παράλληλα, με την αλλαγή του μήνα, ανοίγουν ξανά κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, με αυστηρούς όρους προστασίας.  Επανέρχεται ο χορός και στις δεξιώσεις, και απελευθερώνεται πλήρως το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας, η οποίο τώρα σταματά στις 01:30 έως τις 05:00.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This