Σε εννέα ώρες έπεσε το 74% της συνολικής βροχόπτωσης του Νοεμβρίου στη Ρόδο!

Γράφει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου 
Πτυχιούχος Μετεωρολόγος- Κλιματολόγος
 

Πολύ καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό με τροπικά χαρακτηριστικά στην περιοχή της Ιταλίας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, κινείται αργά βόρεια-βορειοανατολικά.

Το ψυχρό μέτωπο αυτού κατάφερε να σπάσει, πρόσκαιρα, την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και το πολυήμερο καιρικό μπλοκάρισμα, αίτιο της παρατεταμένης ανομβρίας στην περιοχή μας.

Πιο συγκεκριμένα, ενεργό ψυχρό μέτωπο κινούμενο γρήγορα ανατολικά- βόρειοανατολικά σάρωσε την περιοχή της Ρόδου στις 01:00 της Πέμπτης 14 Νοεμβρίου 2019. Οι βροχές διατηρήθηκαν αμείωτες μέχρι τις 10:00 της ίδιας ημέρας με τον καιρό να βελτιώνεται αισθητά όσο περνά η ώρα.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της σύντομης κακοκαιρίας στο νησί της Ρόδου ήταν αρχικά οι σχεδόν θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι που έφτασαν και τα επτά Μποφόρ. Στην συνέχεια οι άνεμοι εξασθένησαν επιτρέποντας τα καταιγιδοφόρα νέφη να πλησιάσουν το νησί.

Οι καταιγίδες ήταν έντονες σε όλο γενικά το φάσμα του νησιού με πολύ ισχυρές βροχές συνοδεία έντονης ηλεκτρικής δραστηριότητας με την μερίδα του λέοντος να πέφτει στο βόρειο- βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το πέρασμα του ψυχρού μετώπου έριξε την ελάχιστη θερμοκρασία έως και πέντε βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την αντίστοιχη στην χθεσινή ημέρα.

Μέσα σε εννέα ώρες (01:00-10:00), σύμφωνα με τους Αυτόματους Μετεωρολογικούς Σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έπεσαν τα ακόλουθα ύψη βροχής στο νησί της Ρόδου (σταθμοί διατεταγμένοι κατά φθίνουσα σειρά βροχόπτωσης):

Πόλη Ρόδου: 70.0 χιλιοστά (70 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο)
Έμπωνας Ρόδου: 36.6 χιλιοστά (36.6 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο)
Λίνδος Ρόδου: 30.8 χιλιοστά (30.8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο)
Κατταβιά Ρόδου: 23.6 χιλιοστά (23.6 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο).

Μάλιστα, για την πόλη της Ρόδου, μέσα σε εννέα ώρες μιας ημέρας, έπεσε το 74.4% της συνολικής βροχής που πέφτει φυσιολογικά σε όλο τον μήνα Νοέμβριο.

Η αυριανή ημέρα (15/11/2019) θα κυλήσει με γενικά αίθριο καιρό και κάποιες τοπικές νεφώσεις νωρίς το πρωί.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικές γενικά διευθύνσεις και θα φτάσουν τοπικά και τα έξι Μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο σε σχέση με σήμερα θα φτάσει τους 21 και τοπικά τους 22 βαθμούς Κελσίου. Παρόμοιες καιρικές συνθήκες, με πιο εξασθενημένους ανέμους, θα επικρατήσουν και το Σάββατο (16/11/2019).

Pin It on Pinterest

Share This