Σε αβεβαιότητα οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι του τουρισμού στη Ρόδο

Σε ένα περιβάλλον αμείωτης αβεβαιότητας ζουν καθημερινά οι επιχειρηματίες της Ρόδου αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Η Ρόδος ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως βέβαια και όλος ο πλανήτης. Την ώρα που η υπόλοιπη αγορά της Ρόδου κάνει από την προηγούμενη εβδομάδα μια σταδιακή εκκίνηση , οι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις παντός τύπου βρίσκονται σε πλήρη αβεβαιότητα και οικονομική ανασφάλεια.

Αναμένουν μέρα με τη μέρα τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης που όλο και παίρνουν παράταση, ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου στον τουρισμό, γιατί μπορεί τα καταστήματα να εντάσσονται τυπικά στην κατηγορία που άνοιξε 11 Μαΐου , αλλά χωρίς τουρίστες δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι ανοιχτά .

Μέρα με τη μέρα η αβεβαιότητα μεγαλώνει, καθώς τα ενοίκια και οι πάγιες υποχρεώσεις τρέχουν, για μια σεζόν που στη Ρόδο θα άνοιγε 12 -20 Απριλίου για τους περισσότερους. Υποχρεώσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν, καθώς όλοι έρχονται από έναν τουρισμό που ούτως ή άλλως πλήττεται τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται πως πολλοί ιδιοκτήτες τουριστικών καταστημάτων μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει το επίδομα αλλά και κάποιου άλλου είδους οικονομική στήριξη από το κράτος, παρότι φαίνεται πως θα ανοίξουν Ιούλιο αντί Απρίλιο ή Μάιο. Καμία επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση δεν τους δίνει θάρρος μέχρι στιγμής. Παράλληλα χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με την παράταση της ανεργίας και είναι αβέβαιοι για την πρόσληψη τους την φετινή σεζόν .

Καλούνται να εργαστούν από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβρη στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε μια μισή σεζόν , σε μια άσχημη σεζόν, σε μια αβέβαιη σεζόν, χωρίς αισιοδοξία και προοπτικές ακόμα και από τα λεγόμενα των υπουργών, για να εξασφαλίσουν οικονομικές υποχρεώσεις του έτους 2020 αλλά και του έτους 2021.

Μπορεί τα έσοδα από τον τουρισμό στη χώρα να είναι περίπου στο 30%, αλλά σίγουρα για το νησί της Ρόδου το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων περιμένουν ουσιαστική στήριξη από το κράτος, καθώς ο τουρισμός είναι πυλώνας της οικονομίας μας και το κόστος θα είναι μεγάλο για την οικονομία του νησιού και την ποιότητα ζωής των νησιωτών .