Το σχοινόπρασο καταπολεμά τον καρκίνο

Το σχοινόπρασο καταπολεμά τον καρκίνο

Υπάρχει ένα “ταπεινό” βότανο το σχοινόπρασο , που έχει πολλές θρεπτικές ουσίες μέσα σε λίγα γραμμάρια. Ταυτόχρονα είναι τροφή χαμηλή σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι συμβάλλει με πολλούς τρόπους στη διατήρηση της υγείας και στην προστασία του οργανισμού από επικίνδυνες ασθένειες.

Ο λόγος γίνεται για το σχοινόπρασο. Ένα βότανο που εκτός από γεύση στο φαγητό, δείτε πόσα ακόμα πράγματα μας προσφέρει…

Θρεπτική αξία σχοινόπρασου

σχοινόπρασο κομμένο
σχοινόπρασο κομμένο

Μία κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο περιέχει μόλις μία θερμίδα και καθόλου γραμμάρια λίπους, καθώς και μηδέν γραμμάρια πρωτεΐνης και μηδέν γραμμάρια υδατανθράκων.

Καταφέρνει, όμως, με μια τόσο μικρή ποσότητα να καλύψει το 3% της ημερήσιας ανάγκης του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνες Α και C. Μια μερίδα σχοινόπρασου περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνης Κ, φολικού οξέος, χολίνης, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.

Οφέλη του σχοινόπρασου για την υγεία

Το σχοινόπρασο ανήκει στην οικογένεια λαχανικών με την ονομασία “allium“, την οποία πήραν από το λατινικό όνομα του σκόρδου. Πρόκειται για μονοκοτυλήδονα λουλούδια/φυτά, που συμπεριλαμβάνουν το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σχοινόπρασο, το πράσο και άλλα.

Σχοινόπρασο και καρκίνος

Τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια αυτή έχουν μελετηθεί εκτενώς σε σχέση με τον καρκίνο, ειδικά του στομάχου και του παχέος εντέρου. Οι ευεργετικές και προληπτικές επιδράσεις τους οφείλονται εν μέρει στις πλούσιες χημικές ενώσεις των σουλφιδίων που περιέχουν. Αν και ο ακριβής μηχανισμός, με τον οποίο αυτές οι ενώσεις αναστέλλουν τον καρκίνο είναι άγνωστος, πιστεύεται ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και την μετάλλαξή τους, καθώς και τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών.

Καρκίνος του προστάτη: Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute, επιστήμονες διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης allium λαχανικών και του καρκίνου του προστάτη. Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με την υψηλότερη κατανάλωση σε τέτοια λαχανικά είχαν αισθητά μειωμένο κίνδυνο για να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.

Καρκίνος του οισοφάγου και του στομάχου: Η κατανάλωση allium λαχανικών, όπως το σχοινόπρασο, είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου. Επίσης υπάρχουν πλείστες επιστημονικές εκθέσεις που επιβεβαιώνουν την αναστολή/περιορισμό των καρκινικών όγκων μετά τη χορήγηση χημικών ενώσεων -όπως αυτές στο σχοινόπρασο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των allium λαχανικών- σε πειραματόζωα.

Ύπνος και ψυχική διάθεση

Η χολίνη στo σχοινόπρασο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθάει στον ύπνο, την κίνηση των μυών, την μάθηση και την μνήμη. Η χολίνη βοηθάει επίσης στην διατήρηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, στην μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, στην απορρόφηση του λίπους και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή.

Το φολικό οξύ, που επίσης περιέχει το σχοινόπρασο, μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη με την πρόληψη της υπερβολικής παραγωγής ομοκυστεΐνης από το σώμα, η οποία μπορεί να αποτρέψει το αίμα (και τα θρεπτικά συστατικά που αυτό περιέχει) από το να φτάσει στον εγκέφαλο.

Η ομοκυστεΐνη επηρεάζει την παραγωγή ορμονών που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά/ευχάριστα, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, οι οποίες ρυθμίζουν όχι μόνο διάθεση, αλλά επίσης τον ύπνο και την όρεξη.

Επίσης: Τα σχοινόπρασα περιέχουν αρκετό σίδηρο που βοηθά στην αναιμία. Ρίχνουν την πίεση, βοηθούν την πέψη και ανακουφίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό όταν είναι κρυολογημένος.

Πώς καλλιεργείται

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη σχοινόπρασου.

σχοινόπρασο καλλιέργεια
σχοινόπρασο καλλιέργεια

Tο πρώτο έχει μυρωδιά κρεμμυδιού και είναι το Allium schoenoprasum και το δεύτερο έχει μυρωδιά σκόρδου και είναι το Allium tuberosum. Και τα δύο ανήκουν στην οικογένεια Liliaceae.

To σχοινόπρασο με μυρωδιά κρεμμυδιού έχει τρεις ποικιλίες, τη Hylan, τη Fine leaves και τη Medium leaves.

Eδαφοκλιματολογικές απαιτήσεις:

Τα σχοινόπρασα χρειάζονται εδάφη μέσης σύστασης, γόνιμα και καλά αποστραγγισμένα. Έχουν ανάγκη από αρκετή υγρασία, προτιμούν κλίμα δροσερό, και οι πιο κατάλληλες εποχές για ανάπτυξη τους είναι το φθινόπωρο, ο χειμώνας και η άνοιξη.
Πολλαπλασιασμός: Γίνεται με σπόρο. Εποχή και τρόπος φύτευσης: Η πιο κατάλληλη εποχή φύτευσης θεωρείται το φθινόπωρο. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 30 εκατ. τόσο μεταξύ των γραμμών όσο και των φυτών πάνω στη γραμμή.

Αγοράστε σπόρους σχοινοπράσινου καλής ποιότητας εδώ !!!

Χρήση: To σχοινόπρασο που μυρίζει κρεμμύδι μπαίνει όπου χρησιμοποιεί ται το κρεμμύδι, διότι μυρίζει πιο απαλά και είναι πιο ευκολοχώνευτο από το κρεμμύδι, καθότι δεν περιέχει πολλά άλατα του θείου όπως το κρεμμύδι. Ένα μίγμα 1:1:1, σχοινόπρασο – μαϊντανός – τάρακον, χρησιμοποι-
είται στις ομελέτες, στο κοτόπουλο και στο ψάρι. Τα σχοινόπρασα μόνα τους χρησιμοποιούνται στις σαλάτες, στα σάντουιτς, στις σούπες και ως γαρνίρισμα. Τα ξηρά σχοινόπρασα μπαίνουν πάνω
στις σούπες ή μέσα σε χυμό λεμονιού.

 

Pin It on Pinterest