Σαββής Μανώλης : Όχι μόνο μνημόσυνα πάνω στα χαλάσματα της Μεσαιωνικής μας Πόλης

Οι ανάγκες συντήρησης του μνημείου που λέγεται Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι μεγάλες και οι αναγκαίοι πόροι σημαντικοί…
που δεν μπορούν να αναζητούνται μέσω των κλασικών κρατικών χρηματοδοτήσεων.

Επιτρέψτε μου να ξανακαταθέσω την πρόταση που έκανα πολλές φορές συμμετέχοντας στην Τ.Α

Το Ελληνικό Δημόσιο (δηλαδή το ΤΑΠ) είναι ιδιόκτητης σημαντικού αριθμού ακινήτων ίσως να ξεπερνούν τα 250 και δεν εννοώ βέβαια ιδιοκτησίες που σήμερα λειτουργούν δημοσιές υπηρεσίες (Μουσείο, βιβλιοθήκες, πινακοθήκη κλπ).

Δηλαδή αυτό που λέμε ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, όπως χαλατά, οικίες, καταστήματα κλπ.

Κάποια από αυτά μισθώνονται, άλλα για χρόνια χαλατά και επικίνδυνα, πολλά καταστήματα φιλέτα αποδίδουν ελάχιστα κλπ..

Άμεσα λοιπόν και με διαφάνεια, να πουληθούν ή να γίνει μακροχρόνια μίσθωση με αντάλλαγμα την πλήρη συντήρηση και επισκευή και οι όποιοι πόροι (που θα είναι πολλοί) να δημιουργήσουν το ΤΑΜΕΙΟ για την συντήρηση της.

Είναι πλέον μονόδρομος, όταν μάλιστα εδώ και δέκα χρονιά περίπου ούτε ένα ευρώ δεν δίνει το Κράτος μέσω της γνωστής και πολύ χρήσιμης για την εποχή της Προγραμματικής Σύμβασης (ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ –ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ) και η οποία ήταν ο ουσιαστικότερος οικονομικός και όχι μόνο, θεσμός παρέμβασης στην ανάδειξη της Μεσαιωνικής μας Πόλης.

Αντί λοιπόν να τσακωνόσαστε …σε τοπικό πολιτικό επίπεδο, ποιος κατόπιν ενεργειών του εξασφάλισε ψίχουλα ή εμπόδισε να τα πάρουμε και αυτά, είναι ώρα για συνολική πρόταση προς το Κράτος, χωρίς βέβαια εμμονές που διαχρονικά μόνο καλό δεν έκαναν.

Στο ερώτημα γιατί δεν το κάνει το Κράτος;;; Η απάντηση μου βρίσκεται στη γνωστή και από ότι φαίνεται ανίατη αρρώστια της πολιτικής που λέγεται απλά μικροπολιτική, λαϊκισμός, πελατειακές σχέσεις.

Είναι δύσκολο να σταματήσει η δοσοληψία με πολλούς ενοικιαστές, απόρους, συλλόγους κλπ..?????

Όσο για τις καταρρεύσεις όπως έγιναν πρόσφατα, αυτές δεν μπορούν να περιμένουν, ο χρόνος και η φύση κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Εμείς μάλλον δεν αναζητούμε την ευθύνη μας …

Αλήθεια γιατί πρέπει να έχει μερίδια το ΤΑΠ ή ακόμη και εξ ολοκλήρου καταστήματα στην εμπορική ζώνη;;

Γιατί να νοικιάζει οικίες με αδυναμία συντήρησης και φυσικά να εμποδίζει κάποιον ως ιδιοκτήτης πλέον να βρει πόρους για την συντήρηση του ;;

Έχουμε ερμηνεύσει την σημερινή κοινωνική σύνθεση των κατοίκων της Παλιάς Πόλης ;;

Από πλειοψηφία χαμηλής οικονομικής κατάστασης μέχρι την δεκαετία του 70 και μετά την μεταφορά τους στο απαράδεκτο γκέτο των ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, σήμερα όλο και λιγοστεύουν οι μόνιμοι κάτοικοι.

Παρατηρείται βέβαια ως επιλογή για οικονομικά ευκατάστατους, αξιοποιώντας κυρίως ξεχωριστά ακίνητα και με δυσανάλογο κόστος σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές.

Έτσι φυσικά ένα μεγάλο κομμάτι συνεχώς καταστρέφεται, καταλήγει σε χαλατά, ετοιμόρροπα, επικίνδυνα, ενώ αν ήταν σε ιδιωτικά χέρια θα είχαμε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Φυσικά οι ανάγκες για δημόσιες παρεμβάσεις συμπληρωματικά είναι μεγάλες και αναγκαίες (υπόγεια δίκτυα, αποχετεύσεις κλπ)

Εδώ θα έρθει το ΤΑΜΕΙΟ από την αξιοποίηση που προαναφέραμε να ενισχύσει σημαντικά.

Η μονόπλευρη λογική μόνο από το Κράτος να ζητάμε, είναι αδιέξοδη και η κρίση θα έπρεπε να βάλει νέες, σίγουρες και αποτελεσματικές προτάσεις προς δράση.

Ακόμη και η λογική πόσα δίνουμε στο Κράτος, πόσα επιστρέφουν στον τόπο δεν είναι ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση, άσε που το τελικό υπόλοιπο μπορεί να μην είναι θετικό.

Πάντως είναι γνωστό, (υπάρχει σχετική μελέτη ??) αλλά αναφερόμαστε σε αυτή την εξίσωση μόνο ως σύνθημα για επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς να τη μελετάμε και στις δυο παραμέτρους (έσοδα/έξοδα ).

Κλείνοντας έχω να καταθέσω την άποψη μου ότι η δημόσια ακίνητη περιουσία, γνωρίζοντας μάλιστα την ιδιαιτερότητα της Ρόδου λόγω Κτηματολογίου, είτε θα είναι χρηστική, αποδίδοντας πόρους ανάλογους για ανταποδοτικά και χρήσιμα έργα, είτε θα υπηρετεί εμμονές, την μικροπολιτική πελατειακή σχέση για να έχουν ρόλο και γήπεδο κάποιοι.

ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ Η ΡΟΔΟΣ…..

Σαββής Μανώλης
Πρώην Δήμαρχος

Pin It on Pinterest