Βασικά σημεία από την παρουσία του Νεκτάριου Σαντορινιού στο Σκάι και στην εκπομπή Αταίριαστοι

Σήμερα (15/10/15) το μεσημέρι ο Νεκτάριος Σαντορινιός, καλεσμένος στην εκπομπή Αταίριαστοι στο ΣΚΑΙ με τον Γιάννη Ντσούνο και τον Χρήστος Κούτρα, μίλησε για το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, για τα σχέδια της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό αλλά και για το ΦΠΑ στα νησιά. Δριμεία κριτική άσκησε επίσης και για τη ρητορεία της Ν.Δ. ενόψει των μέτρων που πρόκειται να ψηφιστούν (https://www.youtube.com/watch?v=O8ASl62jBUo&feature=youtu.be).

Για το προς ψήφιση Πολυνομοσχέδιο

«Δε θα υπάρχει πρόβλημα στη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με την εισαγωγή του πολυνομοσχεδίου προς ψήφιση. Είναι ένα νομοσχέδιο που εφαρμόζει την Συμφωνία του Ιούλη, η οποία και υπερψηφίστηκε τον Αύγουστο και με τις ψήφους της Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ. Αυτό το γεγονός δε το χρησιμοποιούμε ως άλλοθι. Εμείς κατεβήκαμε στις εκλογές του Σεπτέμβρη με ξεκάθαρους, για το λαό, τους όρους της Συμφωνίας, τα προαπαιτούμενα που την συνοδεύουν και φυσικά το παράλληλο πρόγραμμά μας, που θα υλοποιήσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επομένως δεν κρύψαμε από το λαό, κανένα αρνητικό μέτρο που περιελάμβανε η συμφωνία».

«Από το χειρισμό του νομοσχεδίου φαίνεται ήδη η προσπάθεια της κυβέρνησης για διαπραγμάτευση. Καταφέραμε και κερδίσαμε την αφαίρεση των επίμαχων άρθρων για την αύξηση του φόρου στα ενοίκια που υπήρχε σαν ισοδύναμο».  

«Είναι σε θετική κατεύθυνση ο εξοθρολογισμός και η αναλογικότητα των προστίμων που προβλέπονται σε αυτό το νομοσχέδιο. Δεν μπορεί να πληρώνει το ίδιο πρόστιμο κάποιος για μια απόδειξη που δεν έκοψε στο περίπτερο και κάποιος που δεν απέδωσε ΦΠΑ για ένα εκατομμύριο ευρώ».

Για την αναγκαιότητα των μέτρων

«Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο προφανώς και θα μας έβρισκαν αντίθετους σε κάθε άλλη περίπτωση. Αν δεν υπογράφαμε όμως τη συμφωνία, η επόμενη μέρα δεν ξέρουμε αν θα μας έβρισκε με τη χώρα στην Ευρωζώνη. Η κατάσταση ήταν δύσκολη. Εμείς αποφασίσαμε σαν κόμμα και σαν χώρα να υπερασπιστούμε τη θέση μας στην Ευρωζώνη, για αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι κάποια από αυτά τα μέτρα να τα στηρίξουμε. Είναι δύσκολος ο δρόμος μέχρι τον Δεκέμβρη. Μετά πιστεύουμε ότι θα ελαφρυνθεί η κατάσταση με την κουβέντα που θα ανοίξει για τη διαπραγμάτευση του χρέους».

Αντίθετα, η Ν.Δ. μας έλεγε ότι η χώρα θα μπορούσε να βγει στις αγορές. Γιατί δεν το έκανε η ίδια όταν ήταν κυβέρνηση στις 31/12/14 που έκλεινε το πρόγραμμα; Γιατί επέλεξε να μην κλείσει την αξιολόγηση, ενώ είχε πλειοψηφία, και με πρόσχημα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να φύγει; Το success story δεν έπεισε κανέναν και τώρα φαίνεται».

Για το ΦΠΑ στα νησιά

«Ο ειδικός συντελεστής ΦΠΑ για τα νησιά είναι ένα μέτρο έμμεσης αναγνώρισης της νησιωτικότητας. Πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα άμεσης αναγνώρισης της, μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το πραγματικό πρόβλημα των νησιωτών και όχι να τα καλύπτουμε με αντίδωρο. Είναι γεγονός ότι ενώ στη Συμφωνία αναφερόταν ότι, για τα απομακρυσμένα νησιά, ο ειδικός συντελεστής ΦΠΑ θα αλλάξει τον Ιούνιο του 2016- και το γνώριζαν τόσο οι φορείς όσο και ο κόσμος- η περικοπή του ήρθε νωρίτερα και δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα, όπως έγινε στη Ρόδο, την περιφέρειά μου που είναι ένα απομακρυσμένο νησί».  

Για το ασφαλιστικό

«Το ασφαλιστικό μας σύστημα- υπήρχε δεν υπήρχε κρίση, υπήρχε δεν υπήρχε Μνημόνιο- δεν ήταν βιώσιμο. Η βιωσιμότητα του κρίθηκε από συγκεκριμένες πολιτικές όπως τα δομημένα ομόλογα, το PSI ή και τα θαλασσοδάνεια. Ας μην τα ξεχνάμε αυτά. Εμείς θέλουμε ένα νέο ασφαλιστικό που θα είναι αναδιανεμητικό και αναλογικό».

«Ξέρω ότι έχει ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα σχετικά με το ύψος των συντάξεων που θα περικοπούν. Εμείς λέμε ότι θα δούμε την πρόταση και θα την εξετάσουμε. Αναφορικά με το ΕΚΑΣ και τα όσα λέει η Ν.Δ. πρέπει να πω ότι όταν υποστήριζαν το ΝΑΙ, ουσιαστικά υποστήριζαν την άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ. Εμείς καταφέραμε την σταδιακή κατάργηση του μέχρι το 2020 και την αντικατάστασή του με άλλο μέτρο».

«Οι προτάσεις της επιτροπής των σοφών, είναι προτάσεις από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με το ασφαλιστικό και που η κυβέρνηση θα μελετήσει αλλά δεν είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει. Το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης θα φέρει τον Νοέμβρη πρόταση για ένα απλό ασφαλιστικό που θα είναι αναδιανεμητικό και αναλογικό».    

Pin It on Pinterest

Share This