ΡΟΔΟΣ: Σαν μεσαιωνικό παραμύθι

Το νησί των Ιπποτών, η πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων, η αρχοντική, η κοσμοπολίτικη. Χίλια δυο θα ακούσεις για τη Ρόδο, όλα θα είναι… αλήθεια και με όλα θα συμφωνήσεις.

Η ουσία είναι πως η Ρόδος είναι ένα υπέροχο νησί, με χιλιάδες πράγματα να δεις και να κάνεις, ιδανικό για διακοπές όλον τον χρόνο, ενώ και οι άνθρωποί του είναι πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί απέναντι στον επισκέπτη.

Αποψη από το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου, στη Ρόδο.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας

Το πρώτο που έχεις να κάνεις στη Ρόδο είναι να επισκεφτείς την Παλιά Πόλη, κατά τους ειδικούς η μεγαλύτερη (και από τις καλύτερα διατηρημένες) από τις μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο Θα σεργιανίσεις λοιπόν στα λιθόστρωτα σοκάκια της, θα μετρήσεις δεκάδες αρχοντικά, πύργους και οικόσημα, θα δεις το Κάστρο των Ιπποτών και το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου και με λίγα λόγια θα αποκτήσεις την αίσθηση πως είσαι πρωταγωνιστής σε μεσαιωνικό παραμύθι. Θυμήσου πως το καλοκαίρι η Παλιά Πόλη βουλιάζει από επισκέπτες, ωστόσο η ατμόσφαιρα παραδόξως δεν είναι… «τουριστική», πιο πολύ παραπέμπει σε πανηγύρι όπου όλοι είναι καλεσμένοι! Αξίζει επίσης να κάνεις τη βόλτα σου και στο Μανδράκι, το λιμάνι της Ρόδου, ιδίως το απόγευμα με το γλυκό φως, και να απολαύσεις ένα παγωτό στο χέρι χαζεύοντας τους τουρίστες που περνούν…

Κατά μήκος των παραλιακών οδών Κανάρη και Μιαούλη απλώνεται μια ωραία, μεγάλη αμμουδιά με ξαπλώστρες, όπου ωστόσο κάποιες μέρες πιάνει αρκετό αέρα. Μην παραλείψεις τέλος να επισκεφτείς το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου (ξεχωρίζει στα εκθέματα η Αφροδίτη της Ρόδου, του 5ου π.Χ. αι.), το Δημοτικό Μουσείο Μοντέρνας Ελληνικής Τέχνης, στην Παλιά Πόλη και βέβαια το σπουδαίο Ενυδρείο, με την εκπληκτική συλλογή από θαλάσσια είδη, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται και υπό εξαφάνιση.

Η Λίνδος και οι πεταλούδες

Στο μεσαιωνικό κάστρο της Λίνδου.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας

Το λένε και οι ίδιοι οι ντόπιοι, μα θα το διαπιστώσεις και μόνος σου: η Λίνδος δεν μοιάζει με κανένα άλλο κομμάτι της Ρόδου. Με το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα των σπιτιών της, θυμίζει πολύ περισσότερο Κυκλάδες παρά Δωδεκάνησα, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να ανέβεις μέχρι την Ακρόπολη με το μεσαιωνικό φρούριο και τον δωρικό ναό της Αθηνάς του 4ου π.Χ. αι. (ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοικτός για το κοινό). Η Λίνδος απέχει περίπου 31 χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Ενα σπουδαίο αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσεις είναι η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Πρόκειται για μια κοιλάδα όπου έρχονται χιλιάδες πεταλούδες όταν βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής (περίπου ανάμεσα σε Ιούνιο και Σεπτέμβριο), δημιουργώντας ένα εντελώς ασυνήθιστο θέαμα. Λόγω ακριβώς της… λεπτότητας του πράγματος, συνίσταται στους επισκέπτες να είναι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβοι κατά την παραμονή τους στον χώρο, καθώς ο θόρυβος μπορεί στ’ αλήθεια να ενοχλήσει τις πεταλούδες.

Πανοραμική άποψη της Λίνδου, με την Ακρόπολη να ξεχωρίζει.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας

Κολυμπώντας με τους Ιππότες
Κι όμως, είναι πολλοί που πιστεύουν πως η Ρόδος δεν έχει καλές παραλίες! Μπορεί όντως να μην διαθέτει τον πλούτο της Μήλου ή της Κρήτης, μη νομίσεις στιγμή πάντως πως δεν θα ευχαριστηθείς τις βουτιές σου στο νησί των Ιπποτών. Η παραλία της Ελλης (ή «Ενυδρείο») βρίσκεται στην πόλη, γι’ αυτό είναι και από τις πιο πολυ-σύχναστες στη Ρόδο, είναι ωστόσο τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει περίπτωση να μείνεις χωρίς τον δικό σου χώρο (και την ξαπλώστρα σου). Εκτός πόλης θα κολυμπήσεις στο Φαληράκι, τον υπερ-δημοφιλή προορισμό ξένων κυρίως τουριστών, στη Λίνδο, στα Στεγνά, στην παραλία που φέρει το όνομα του… Αντονι Κουίν, στην Αφάντου, στο Πρασονήσι, στα Βλυχά, στον Ιαλυσό, στην Τσαμπίκα, στην Κάλαθο αλλά και σε πιο απομονωμένες (και λιγότερο δημοφιλείς) παραλίες, όπως ο Αγιος Γεώργιος και η Καλλιθέα.

Κείμενο: Γιάννης Μαντάς
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας

Πηγή : ethnos.gr

Pin It on Pinterest