Ρώσος πρέσβης: Δεν βλέπω θερμό επεισόδιο Ελλάδας και Τουρκίας

Για τις ελληνορωσικές σχέσεις μίλησε σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ.

Ο κ. Μάσλοβ δήλωσε ότι η χώρα του είναι πολύ ικανοποιημένη από το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διμερείς σχέσεις στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού, ειδικά τώρα που, όπως είπε, «διανύουμε το κοινό έτος τουρισμού που εγκαινιάστηκε πέρυσι στη Μόσχα και θα λήξη στην Αθήνα τον ερχόμενο Νοέμβριο».

Ο κ. Μάσλοβ αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας ότι οι ημερομηνίες θα οριστικοποιηθούν διά τη διπλωματικής οδού και προέβλεψε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μάσλοβ υποστήριξε ότι «το κύριο χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας είναι ότι βασίζεται στο διεθνές δίκαιο» και κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά: «Σε όλες τις δύσκολες συγκυρίες πρέπει να κυριαρχεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, όπως η συνθήκη της Λοζάνης».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη, οι διαφορές που υπάρχουν πρέπει να λυθούν ειρηνικά, δια της διπλωματικής οδού», καθώς -όπως σημείωσε- «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ». Τέλος ερωτηθείς εάν «υπάρχει ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου», ο κ. Μάσλοβ τοποθετήθηκε λέγοντας: «Δεν βλέπω την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου».

Για τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό ο κ. Μάσλοβ δήλωσε ότι ο ίδιος και η χώρα του παρακολουθούν το ζήτημα προσεχτικά και θεωρούν ότι «η λύση πρέπει να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κύριο άξονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως δήλωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ». Ο Αντρέι Μάσλοβ δεσμεύτηκε ότι «εάν οι δύο πλευρές βρουν κάποια λύση, όποια ονομασία και αν συμφωνηθεί -εάν ενσωματωθεί και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας- τότε θα αναγνωρίσουμε όλοι, και εμείς αυτό το όνομα» βάζοντας ως προϋπόθεση τη συνταγματική αναθεώρηση.

Πηγή : ert.gr

Pin It on Pinterest